Güncelleme Tarihi:
OECD’nin Almanya’ya yönelik yayımladığı son raporda, ekonominin ihracata çok fazla dayalı olduğu uyarısı yapıldı. Bununla birlikte, ekonomideki esnekliği artırmak ve ülkeyi bir yatırım merkezine dönüştürmek için büyük çaba sarf edilmesi gerektiği belirtildi.
OECD’nin son raporuna yer veren Financial Times gazetesi, Almanya’nın tek taraflı ekonomik büyümesinin ürünlerine olan dış taleple tetiklendiği ifade etti.
Haberde, aynı zamanda Almanya ihracatına zarar vermemek adına rekabetçiliğini artırmasının euro bölgesindeki diğer ülkeler için sorun yarattığına yönelik büyük bir tartışma yarattığına da dikkat çekildi.
Daha önce FT’ye konuşan Fransa Maliye Bakanı Lagarde, bu konuda hükümetin mali politikalarını değiştirmesi gerektiğini söylemişti. OECD raporunda ise iç piyasayı serbestleştirecek önlemler alınması gerektiğinin altı çizildi.
Raporda, “Ekonomik dinamizmi canlandırmak ve Almanya’yı yapısal reformlarla uluslararası yatırımcılar için daha çekici hale getirmek, Avrupa’nın en büyük ekonomisiyle diğer ülkeler arasında denge kurulmasını sağlayacaktır” denildi.
ALMAN BAKANLAR KARŞI ÇIKIYOR
Alman bakanlar ise, ülkenin elindeki ihracat avantajlarını yitirmesini istemiyor. Berlin hükümetinin ekonomiden sorumlu bakanı Rainer Brüderle, ülkenin ihracattaki başarısının serbest bir rekabet ortamında çalışan şirketlere, çalışanlara ve tüketicilere bağlı olduğunu belirtiyor.
OECD son raporunda, Almanya’nın diğer sanayileşmiş ülkelerden daha sıkı mali denetim yapısı olduğunu, ar-ge ve ticareti canlandırmak için vergi teşviklerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Almanya’dan, ABD gibi gelişmiş ülkelere çok sayıda yetenekli eleman gidiyor olsa da ülkenin yabancı çalışanların tercih ettiği ülkeler arasında yer almadığı görülüyor.”
Diğer yandan, 2009’da gayrisafi milli hasılasında (GSYİH) yüzde 5’lik bir daralma yaşasa da Almanya tüketici harcamalarında hafif bir artış yaşadı. Ancak bu artışta, Berlin hükümetinin işsizlik artışını engellemek için kısa çalışma ödeneği uygulaması ve yeni otomobil alacaklara hurda indirimi teşviki sağlaması etkili oldu.
OECD raporunda, bu önlemleri sonlandırmanın bu yıl Alman ekonomisine zarar verebileceğini belirtti ve tüketici harcamalarında bu yıl yüzde 1.4’lük bir düşüş beklendiğine de dikkat çekti.
Raporda aynı zamanda, Alman ekonomisindeki bu yılki büyümenin temelde dünya ticaretindeki gelişmelerle tetikleneceği ve Almanya’nın GSYİH’sinin 2010’da yüzde 1.1, 2011’de ise yüzde 1.9 oranında artacağına tahmin edildi.