Güncelleme Tarihi:
Belediye’nin elinde yürütmeyi durdurma kararı olduğunu hatırlatan Kurt, “Bu karar dahi uygulanmıyor. Bunun siyasi bir tutum olduğunu düşünüyoruz. İlgililer görevi kötüye kullanıyor” diye konuştu.
Kurt, sorunun çözümü günler de sürse, kapıda beklemeye devam edeceklerini belirtti.
KURT: İÇERİDE EŞYALARIMIZ VAR
Anadolu Ajansı’nın Başkan Kurt’un açıklamalarından aktardığına göre ise Kurşunlu Külliyesi’ndeki merkezin kira sözleşmesi 31 Aralık 2015’te sona erdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü sözleşmeyi devam ettirmek istemezken, Belediye’ye Odunpazarı Kaymakamlığı aracılığıyla 15 Ocak’ta merkezi boşaltmaları için tebligat yapıldı.
Kurt, “Biz ‘Kaymakamlık’ın böyle bir yetkisi yoktur’ diye idare mahkemesine müracaat ettik. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dün bir sergi açılışından hemen sonra, zincirleri bağlamak ve kilidi değiştirmek suretiyle buranın tahliye işlemi gerçekleştirildi” dedi. Başkan Kurt, merkezin içinde Belediye’ye ait mobilya ve ses düzeni gibi eşyaların bulunduğunu, bu eşyalar kendilerine teslim edilmeden tahliyenin gerçekleşmiş sayılamayacağını da vurguladı.
KILIÇDAROĞLU VE DİĞER BAŞKANLARDAN KURT’A DESTEK
Külliye’nin önünde başlatılan eyleme çeşitli kesimlerden de destek geldi.
Cihan haber ajansının bildirdiğine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da direniş nöbetini sürdüren Başkan Kurt’u arayarak, “Direnişinize sonuna kadar destek veriyorum. Konunun takipçisiyim” dedi.
Nöbete Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç da katılarak destek verdi. Büyükerşen ve Ataç, Kurt ile birlikte ‘Diren Külliye’ nöbeti tuttu.
ESKİŞEHİR VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Eskişehir Valisi Tuna ise Kurt’un başlattığı oturma eylemiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Mahkemenin şu anda devam ettiğini vurgulayan Tuna, “Mahkeme neticesinde idari yargı bu işlemin iptaline karar verirse, ‘Hayır buranın belediyeye verilmesi lazım’ derse vakıflar buna uymak zorunda. Hak kaybı söz konusu değil. Aslında bir bardak suda fırtına koparmaya da gerek yok diye düşünüyorum. Eskişehir’in gündemini böyle şeylerle işgal etmeye gerek yok. Ama burada söylememiz gereken şu var. Bu salonu valilik olarak biz talep ettik vakıflardan. ‘Bize verin, kiralayın’ dedik. Çünkü bizim ihtiyacımız var. Biz de kamu hizmeti yapıyoruz. Belediye diyecek ki ‘Biz de kamu hizmeti yapıyoruz’ ama biz maalesef kamu hizmetinde okullarımız var, kurumlarımız var ve bir sürü programları var. Bunları gerçekleştirecek salon bulamıyoruz. Bize salon vermede biraz cömert davranmıyorlar. Yunus Emre Kültür Merkezi var Odunpazarı Belediyesi’nin, Hasan Polatkan var ki bunları biliyorsunuz Kültür Başkentliği döneminde yaptık. İki tane büyük salonları var. Bunları istedikleri zaman kullanabilirler, verebilirler. Bunları bize tahsisinde bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. O yüzden bu sıkıntıları yaşamamak için hiç olmazsa Kurşunlu Külliyesi’ndeki salonda kendi ihtiyaçlarımız ve devlet kurumlarının ihtiyaçları için talep ettik. Vakıflardan biz burayı kiralamak istiyoruz. Odunpazarı Belediyesi de kiralamak istiyor. Hakkıdır ama madem ki yargıya intikal etti diyeceğiz ki, ‘Bakınız belediyenin başka alternatif yerleri de var. Buralarda bu hizmeti görüyor’. Burayı ne kadar etkin kullandığı ayrıca tartışılır. Açık herkesin önünde cereyan eden işler. Ama bizim buraya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
25 ÇİFT MAĞDUR
Kurşunlu Külliyesi’nin kapatılması evlilik hayalleri kuran ve burada nikah, nişan töreni yapacak çiftleri de mağdur etti.
Külliye’nin mahkeme kararına rağmen habersizce tören sırasında kapatılması üzerine evlenmeyi planlayan ve nikahlarını, nişanlarını burada yapacak olan 25 çift zor durumda kaldı.