Ödüllü karikatürler New York'ta

Güncelleme Tarihi:

Ödüllü karikatürler New Yorkta
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 12:33

Aydın Doğan Vakfı’nın geleneksel uluslararası yarışmalarında ödül kazanan karikatürler Birleşmiş Milletler’de sergilenmeye başladı.

Haberin Devamı

GEÇEN YILKİ YARIŞMADA ÖDÜL KAZANAN KARİKATÜRLER

SERGİDEN FOTOĞRAFLAR

‘Dünya Barışı İçin Karikatür Sanatı’ başlığıyla New York’ta yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında ön sırada gelen Birleşmiş Milletler binasının ana giriş salonlarında düzenlenen sergi, Birleşmiş Milletler İletişim ve Toplum Enformasyonu Dairesi Direktörü ve Genel Sekreter Baş Yardımcısı Kiyotaka Akasaka tarafından açıldı.

Kiyotaka Akasaka açılışta yaptığı konuşmada, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın değişik ırk ve kökenden toplumlarda hoşgörü ve karşılıklı anlayışı geliştirmeye yardımcı olması nedeniyle takdir edilecek bir girişim olduğunu söyledi. Karikatür sanatının çaresizliğe ümit ve düşlerin yeşermesine de katkı sağladığını belirten Kiyotaka Akasaka, “Bu sanat hudutlaraşırı iletişim kurarak ele geçirilmesi güç görünen barışın, uzanıp tutulacak kadar yakın olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Daimi Delegesi Büyükelçi Baki İlkin dei yaptığı ktonuşmada, “Bu eşsiz sergiye hoş geldiniz demek, karikatür sanatının bu kez dünya barışına hizmete teşvik edici örneklerini seyretmek benim için ayrı bir zevk oldu” dedi. Büyükelçi İlkin, şunları söyledi: “Karikatürü çok insan iyi mizah aracı olarak görür. Karikatürsüz yaşam aslında çok donuktur. Ama temelinde yaşam larımızı etkileleyen siyasi, ekonomik ve sosyal gerçekleri yansıtan ve böylece kamuoyunu harekete geçiren güçlü mesajları verirler. Karikatürler barış promosyonu, yalnızca gülmek vasıtası bir şey değil. Bu sergide gördüğümüz figürler, desenler ve şekiller lisan engellerini, sözcükler dahi olmadan aşarak harplerin ne kadar gereksiz ve abes olduğunu ortaya koyuyor. Karar vermede aceleciliğe kaçmadan bir seçenek ortaya çıkıyor. Bu seçenek barış içinde birlikte var olmak. Küresel barış, istikrar ve refaha yönelik kollektif gayretlerin kalbinin attığı Birleşmiş Milletler’de böyle bir sergiyi sağlayan Aydın Doğan Vakfı’na candan takdirlerimi sunuyorum.”

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı daha serginin açılışında, Doğan Holding Başkanı Aydın Doğan’ın kurduğu vakıf hakkında bilgi verdi. Fetvacı, “Barış karikatürleri tüm dünya ülkelerine hoşgörü ve anlayışını yerleşip karşılıklı saygı ve takdir atmosferinin yerleşmesine önayak oldu. Karikatürlerin en etkileyeci yönü komunikasyon gücünden geliyor. Basın özgürlüğü, iletişim fikirleri ve anlayış her zaman fazla önem taşımaktadır. Bu atmosferin yaratılması ortak bir lisan gerektirmektedir. Karikatürlerin bu yönde katkı sağladığına inanıyoruz” dedi.
Açılışta son konuşmayı yapan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı eski Büyükelçi Volkan Vural da karikatürlerin ayrı köken ve kültürden toplumların bir diğeriyle kaynaşmasına ne denli etkin olduğunu vurguladı. Büyükelçi Vural, “Barış düşünüş halini yansıtan bir kavramdır. Barış yalnızca savaşın yokluğu anlamına gelmez. Birlikte yaşamın erdemine ulaşmak lazım. Günümüz dünyasında barış kurmak giderek güçleşiyor. Laflar ve icraat arasında tezatlara artışa devam ediyor. Barış ancak değişik ırk ve kültürden insanların biraraya gelip uzlaşmalarıyla tesis edilebilir” dedi.
BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon’un seyahatte olması nedeniyle katılamadığı sergiye babası tarafından Türk asıllı olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Makedonyalı Srgan Kerim katıldı.

Sergide Türkiye, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna- Hersek, Sırbistan, Rusya, Romanya, Belçika, Almanya, Avusturya, Özbekistan, Japonya, Arjantin ve Küba gibi ülkelerinin karikatür ustalarının ‘barış’ temasını işleyen 51 eseri yer alıyor. Açılışa gelen diplomatlar, çeşitli alanda isim yapmış kişiler övgü yağdırdı. Dünyanın politika başkenti diye tanınan Birleşmiş Milletler’in temel şartını yansıtan ‘barış’ kapsamı çerçevesinde küresel, siyasi, sosyal ve toplum sorunlarını çizgilerle hicveden karikatürler, büyük ilgi gördü.

Açılış törenine Türkiye’den gelen Aydın Doğan Vakfı adına Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ile Doğan Grubu adına Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Volkan Vural ev sahipliği yaptı. Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ile yazar Can Dündar da açılışa katıldı. 2000 yılında jüri üyeliği yapan tanınmış Fransız karikatür sanatçısı Guy Billout’da serginin açılışında hazır bulundu.

25 yılını tamamlayan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarıyması'nda Pavel Botezatu (Romanya), Kambiz Derambaksh (İran), Doğan Gürbüz Ekşioğlu, Necdet Yılmaz (Türkiye), Pawell Kuczynski (Polonya), Oleg Serada (Ukrayna) gibi birincilik, aralarında Muhittin Köroğlu, Rana Mermertaş, Halil Ustaoğlu, Şevket Yalaz olmak üzere başarı ödülüne layık görülen diğer sanatçıların eserlerini açılış törenine gelen davetliler takdirle izledi. Açılışta davetlilere bir de resepsiyon verildi.

Birleşmiş Milletler salonunda açılan sergi 11 Nisan 2008 tarihine kadar açık kaylacak. Sergiyi 100 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

Sergi, Birleşmiş Milletler'e gelmeden önce geçen Eylül ayında New York’ta İllustratörler Derneği’nde Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasında ödül alan eserlerden oluşan ayrı bir sergiyle sunulmuştu.
Sergiyle ilgili ‘BBC America’ da televizyonlarda yayınlanacak bir program için Birleşmiş Milletler Temsilciliği

Haberin Devamı

Müsteşarı Gülin Dinç ile röportaj yaptı.

25 YILLI GERİDE BIRAKTI

Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması’na her yıl çeşitli ülkelerden 3 bini aşkın karikatür gönderiliyor. İlk değerlendirme sonunda 300’ü uluslararası juriye sunuluyor. Son 25 yıl içinde 128 ülkeden 7 bin 200’ü aşkın karikatür ilk elemeyi geçip ilk üç derece ve başarı ödülllerini kazananların seçimi için uluslararası juriye sevkediliyor. Juri Adolf Born (Çek Cumhuriyeti), Steve Bodner (ABD), Roberto Fontanarossa (Arjantina), Anita Kruz (Kanada), Ralph Steadman (İngiltere) ve Roland Topor (Fransa) gibi ünlü karikatür sanatçılarından oluşuyor.

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı’nın Başkanı Aydın Doğan, serginin tanıtımını yapan bir yazısında, “Biz karikatürleri dünya barışının promosyonunda en önemli araç olarak görüyoruz. Karikatür sanatı hep dünyayı yanıstan bir ayna olmuştur. Sanat türü açısından karikatürün gerek yöresel gerek küresel platformada tercümeye ihtiyacı yok. Sanatçılar karikatürleriyle sevgi, hüzün, umut ve yalnızlık gibi global temaları canlı renklerle yorumluyorlar” ifadelerine yer verdi. Sergi için hazırlanan bir albümde Aydınz Doğan Vakfı Başkanı Aydın Doğan ‘Sanat Barıştır’ başlıklı yazısında da “Çocukların hepimizden fazla ekmek su kadar barışa ihtiyaçları vardır” dedi. 
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!