ODTÜ mezunlarına kariyer desteği

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ mezunlarına kariyer desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2004 22:08

Yaklaşık sekiz yıldır faaliyet gösteren ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi, ODTÜ mezunlarına kendilerine en uygun işi bulmaları konusunda destek veriyor. ODTÜ Rektör Danışmanı ve Kariyer Planlama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Okan Tarhan, merkezin öğrencilerle şirketlerin yakınlaşması için çeşitli etkinlikler düzenlediğini söylüyor.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), mezunlarını 1996 yılında kurulan ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi ile işe yerleştiriyor. 1980'li yılların başında Mezunlara İş Bulma (MİB) adı altında küçük bir büro olarak açılan merkez, bugünlerde ODTÜ mezunlarının en önemli iş umudu.

Merkez kariyer günleri, kariyer fuarı gibi etkinlikler düzenleyerek öğrencilerle şirketlerin yakınlaşmasını sağlıyor. İnternet üzerinden şirketlerle iletişim kuruluyor. Öğrencilerin girişimciliklerini artırmak için kurslar düzenliyor.

ODTÜ Rektör Danışmanı ve Kariyer Planlama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Okan Tarhan, Kariyer Planlama Merkezlerinin dünya standartlarında olduğunu, hatta bazı yönleriyle de daha ileri olduklarını belirtiyor.

Dünyadaki birçok üniversitede geri beslemeye önem verilmediğini söyleyen Tarhan, ODTÜ'nün üç yılda bir anket yoluyla şirket ve mezunların performans değerlendirmesini yaptıklarını kaydediyor. Dört yıl önce ODTÜ öğrencilerinin İngilizce seviyelerinin kötüye gittiğine dair işaretler aldıklarını ifade eden Tarhan, bunun önüne geçmek için rektörlükte özel komisyon kurduklarını ve her yıl mecburi İngilizce 'business' dersi koyduklarını vurguluyor.

İŞ DÜNYASI SARP KAYALIK

1980'li yıllarda MİB'ile Kariyer Planlama Merkezi'nin adımını atan Tarhan, merkezin doğuşunu şöyle anlatıyor:

‘‘80'li yılların başında rektör yardımcısıydım. İyi giyimli, James Bond çantalı iki kişi ordan oraya koşturuyordu. Üçüncü gün dayanamadım, sordum. Beyler, üç gündür sizi izliyorum, nedir bu telaşınız? ‘Biz ODTÜ mezunu arıyoruz?' dediler. ‘Peki nasıl arıyorsunuz bunu?' diye sordum. ‘Bölümlere gidiyoruz, hocalarla konuşuyoruz. Kimisini buluyoruz, kimisini bulamıyoruz. Kimi konuşuyor kimi konuşmuyor? Ne yapacağımızı biz de bilemiyoruz.' yanıtını verdiler. O zaman üniversitenin böyle bir ihtiyacının olduğunu hissettik ve ertesi gün Mezunlara İş Bulma (MİB) bürosunu açtık.’’

Tarhan, eski rektörlerden Prof. Suat Höyük'ün bir diploma töreninde kendisine söylediği, ‘‘Biz dört-beş yıl bu çocuklara ne emekler veriyoruz. Ondan sonra da bir tören yapıyoruz, ellerine bir diploma sıkıştırıyoruz. Hadi evladım bak başının çaresine, yolun açık olsun deyip gönderiyoruz. Bu böyle olmamalı’’ sözlerinin Kariyer Planlama Merkezi’nin kurulmasını hızlandırdığını dile getiriyor.

Höyük'ün bu yorumlarına katıldığını belirten Tarhan, ‘‘İş dünyası, üniversite gibi değil. O bambaşka bir dünya ve sarp kayalıklarla dolu. Biz o sarp kayalıklara öğrencilerimizin yumuşak iniş yapmalarını sağlamalıyız’’ diyerek Kariyer Planlama Merkezini kurduklarını açıklıyor.

‘‘Ekmek aslanın ağzında’’ diyen Tarhan, her geçen gün iş bulmanın zorlaştığının bilincinde olarak, mezunlara kendi işlerini kurmaya teşvik etmek için, girişimcilik derslerinin müfredeta konulduğunu belirtiyor.

Bu amaçla KOSGEB girişimciliği geliştirme merkezi ile bir protokol anlaşması yaptıklarını ve kurslar verdiklerini aktarıyor. 500'ün üzerinde öğrencinin de bu kurslara katıldığını vurguluyor.

ODTÜ'nün bünyesinde KOSGEB'e bağlı öğrencilerin projelerini sunabileceği TEKMER adı verilen bir de merkez bulunuyor. Öğrenciler merkeze projelerini sunuyor. Jüri tarafından incelenen proje uygulamaya değer bulunursa öğrenciye tam donanımlı bir ofis veriliyor ve sembolik bir ücret alınıyor. Çalışmasını tamamlaması için ise üç yıl süre tanınıyor. Çalışmaları sırasında öğretim görevlileri de ona destek oluyor. Projesini tamamlayan öğrenci veya mezun, ya kendi işini kuruyor ya da ODTÜ bünyesinde bulunan Teknopark'ta çalışıyor.

İşe yerleştirmede büyük düşüş

Okan Tarhan, 2001 krizinden önce mezun olan üç bin öğrencinin iki binini işe yerleştirirken, krizden sonra sadece 300'ünü işe yerleştirebildiklerini vurguluyor. Tarhan, krizden sonra üç bin öğrenciden bin 800'ünün ise kendi telkinleriyle bir master programlarına yerleştirildiklerini, iki yüz öğrencinin ise askere gittiklerine değiniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!