Güncelleme Tarihi:
Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda muhabirin izlemesi beklenen duruşmanın sesli ve görüntülü kayıt sistemi kullanılarak kayda alınacağı öğrenildi. Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın müşteki olarak yer aldığı 134 sayfalık iddianamesinde, "Ergenekon Silahlı Terör Örgütüöne yönelik yapılan soruşturma kapsamında örgütün yönetici kadrosunda olduğu tespit edilen Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün, "silahlı terör örgütü kurmak" suçundan 13. Ağır Ceza Mahkemesince 2009’da açılan davada tutuksuz yargılandığı hatırlatılıyor. Soner Yalçın ve Odatv çalışanlarına yönelik teknik takip çalışmaları devam ederken tutuksuz olarak yargılanan Yalçın Küçük’ün örgütün amaç ve hedefleri doğrultusundaki faaliyetlerine aktif olarak devam ettiğinin belirlendiği kaydedilen iddianamede, Küçük’ün bir yandan "Ergenekon Silahlı Terör Örgütününö medya yapılanması ve siyaset dünyasına yön verilmesi faaliyetlerini yürütürken, diğer taraftan da darbe zemini oluşturmak maksadıyla alenen darbe söylemlerinde bulunduğu anlatılıyor.
İddianamede, Küçük’ün alınan ifadesinde her ne kadar hakkındaki iddiaları kabul etmese de Odatv adlı internet sitesinin imtiyaz sahibi Soner Yalçın ve Odatv çalışanları ile örgütsel irtibatının bulunduğunun tespit edildiğine yer veriliyor. Soner Yalçın’ın da Ergenekon soruşturması kapsamında haklarında işlem yapılan şüphelilerden birçoğu ile irtibatlı olduğu belirtilen iddianamede, "Yalçın Küçük’ün talimatı ile örgütün internet medyasını oluşturan ODATV’de örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda yönlendirme amaçlı yayın yapıldığı ve bu doğrultuda kamuoyunun şekillendirilmeye çalışıldığı tespit edilmiştir" ifadesine yer veriliyor.
İddianamede ayrıca, "İddianamede mümkün mertebe özel hayatın gizliliğine dikkat edilerek, şüpheliler ve soruşturma konusu suçla irtibatı olmayan üçüncü şahısların isimleri baş harfleri yazılmak suretiyle kısaltılmıştır. Mahkeme kararları doğrultusunda tesbiti yapılan telefon görüşmelerinde delil mahiyetinde olmayan özel görüşmeler iddianame içerisine alınmamıştır" deniliyor.
YALÇIN KÜÇÜK’E 43 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
İddianamenin bir numaralı sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün "silahlı örgüt kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin, yasaklanan bilgileri temin, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve özel hayatın gizliliğinin ihlal" suçlarından 22 yıldan 41,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
SONER YALÇIN’A 36,5 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Soner Yalçın’ın "silahlı örgüte üye olmak", "kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek", "devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek", "yasaklanan bilgileri temin etmekö, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek", "özel hayatın gizliğini ihlal etmek" ve "kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" suçlarından 14 ile 36,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
ŞENER, ŞIK VE AVCI’YA 15 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Nedim Şener ve Hanefi Avcı’nın "Ergenekon silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
DİĞER SANIKLR İÇİN İSTENEN CEZALAR
Diğer sanıkların cezalandırılması istediği suçlar ve istenen hapis cezaları şöyle:Tutuklu sanık Barış Pehlivan için "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Özel hayatın gizliliğini ihlal" suçlarından 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tutuklu sanık Barış Terkoğlu’na "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından 8,5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tutuklu sanık Doğan Yurdakul hakkında "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Tutuklu sanık Müyesser Uğur hakkında "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tutuklu sanık Coşkun Musluk için "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçundan 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tutuklu sanık Muhammet Sait Çakır hakkında "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli için "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Özel hayatın gizliliği ihlal" suçlarından 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istenirken diğer tutuksuz sanık Ahmet Mümtaz İdil için "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 8 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
KAŞİF KOZİNOĞLU’NUN DURUMU
Davanın sanıkları arasında yer alan MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde 12 Kasım’da rahatsızlanmış ve daha sonra hayatını kaybetmişti. Kaşif Kozinoğlu’nun "Ergenekon Silahlı Terör Örgütüönün hiyerarşik yapısı içerisinde bulunmamakla birlikte, örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda örgüte yardım ettiği aktarılan iddianamede, Kozinoğlu’nun örgüt üyesi kapsamında olduğunun, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ettiğinin anlaşıldığı belirtiliyor. Kaşif Kozinoğlu’nun "silahlı örgüte üye olmak", "devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek" ve "yasaklanan bilgileri temin etmekö suçlarından 11,5 yıldan 26 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu. 22 Kasım’da görülecek duruşmada Mahkemenin, Kozinoğlu’nun hayatını kaybetmesi nedeniyle hakkında açılan davanın düştüğünü kayıtlara geçirilecek.