Oda TV davasında karar

Güncelleme Tarihi:

Oda TV davasında karar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 10:34

16. Ağır Ceza Mahkemesi, Oda TV davasının 14. duruşmasında tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanifi Avcı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Haberin Devamı

MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARI 

 

“13 Kasım 2012 tarihinde TÜBİTAK Ek bilirkişi raporunun dosyaya sunulduğu, bilirkişi raporunun içeriği itibari ile de kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği, sanıklar hakkında isnat edilen suçların CMK’nın 100-a maddesinde yer alan suçlardan olması, diğer sanıklar hakkında isnat edilen suçların yasada ön görülen hürriyeti bağlayıcı cezaların niteliği değerlendirildiğinde 5 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı yasayla değişik hükümlerde dikkate alındığında diğer koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada yeterli olmayacağı dikkate alınarak, tahliye taleplerinin teker teker reddine, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.”

İşte dakika dakika Oda TV davası...

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’ü tutuklu 13 sanıklı duruşmaya tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı getirildi. Öte yandan mahkeme başkanı Mehmet Ekinci bugünkü duruşmaya katılamadı. Ekinci bir seminer nedeniyle yurtdışında bulunuyor. Ekinci’nin yokluğunda mahkemeye, en kıdemli üye hakim Hikmet Şen başkanlık etti.

Haberin Devamı

18.30

Tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanifi Avcı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

ODA TV'DE YAPILAN ARAMANIN GÖRÜNTÜLERİ KAMERADA / WEB TV  

KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİN ORJİNALİNDE SES YOK / FOTO GALERİ 

17:20

Oda TV davasına Savcı Soner Yalçın dahil 3 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Bakırköy 9'ncu Ağır Ceza Mahkemesi, 'Hanefi Avcı'yı yasa dışı olarak dinleyen polis müdürleri yargılansın' dedi. Bu önemli ayrıntı Avcı'nın avukatı Refik Halit Uçarcı'nın savunmasındaki satır aralarında ortaya çıktı. Avcı'nın yaptığı savunmada bir sürü hukuki skandallar olduğunu vurgulayarak soruşturmayı yürüten polis şeflerinin başka hukuksal skandallara da damga vurduklarının altını çizerek, Avcı'nın telefonunun Devrimci Karargah davasında, Oda TV soruşturmasını da yürüten polis ekibi tarafından yapıldığını söyledi.

16.51

Hanefi Avcı'nın avukatı:

- Müvekkilimin telefonunu sahte isimlerle yasa dışı olarak dinleten dönemin İstanbul İstihbarattan Sorumlu Emniyet Müdürü Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ve İstihbarat Müdürü Erol Demirhan’ın yargılanmasına yönelik itirazımızı Bakırköy 9’ncu Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti.


16.16

Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Halit Uçarcı konuşuyor.

- Müvekkilimin kitabı terör örgütü dökümanı olarak değerlendiriliyor. İddia makamı hangi verilere dayanarak bu kitabı terör örgüyü dökümanı olarak kabul etmiştir? Bunu açıklayın.

- Sadece bu kitaptan ötürü 30 ayrı yerde yargılanıyoruz. Bu kitap hangi verilere göre terör kitabı olmuştur?

Haberin Devamı

15.43
Avukatlar savunma yapıyor.

15.41
Duruşma yeniden başladı.

15.18
Duruşmaya ara verildi.

15.17
Hakim duruşmayı 18.00'de bitireceğini söyledi.

15.16
Şu an Barış Pehlivan soruyor.

15.14
Soner Yalçın: Virüs bulunmuş bilgisayarlarla ilgili diğer yabancı ülkelerde bunlar delil olarak kullanıyor mu? Bilirkişi: Bunu tam olarak bilmiyordum ama bu tip virüslü bilgisayarlara delil olarak şüpheyle bakılıyor.

15.09
Şu an Soner Yalçın soru soruyor.

15.05
Şu an Müyesser Uğur Yıldız soru soruyor.

15.01
Bilirkişi bu yazılımların dışardan kumanda edilerek gönderilmiş olabileceğini söyledi.

15.00
Hanefi Avcı soruyor: Dosyada oluşturulmuş 24 tür ajan gözüküyor. Son 10 günde artarak devam edilmiş bir saldırı. Bunu dosyaya bakarak inceleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

14.58
Bedri Baykam salona izleyici olarak girdi.

14.57
Yalçın Küçük'ün avukatı Fehmi Demir bilirkişiye soruyor

14.55
Bilirkişi Peksayar: Birileri tarafından kopyalandığını gösterir.

14.52
Avukat Ersöz: TÜBİTAK raporunda kullanılmamış, açılmamış ve yönlendirilmemiş dosyalar olduğu belirtiliyor. Bu ne anlama geliyor?

14.47
Tanık: Peksayar: Çok miktarda zararlı yazılım var. Çoluk çocuğun elinde bile kullanılıyor. Bir çok insan şu an bile bu zararlı yazılımların mağduru.

14.44
Soner Yalçın'ın avukatı Hüseyin Ersöz bilirkişiye soru soruyor.

14.43
Şu an tanık Refik Koray Peksayar dinleniyor.  Peksayar yeminli bilirkişi.

14.42
Tanık dinlenmesine geçiliyor

14.41
Yalçın Küçük alkışlar eşliğinde savunmasını tamamladı.

Haberin Devamı

14.28
Küçük: Bir daha benim gibi sanık bulamazsınız. Ben PKK'yı yöneten adamım! Oda Tv'yi yöneten adamım! Ergenekon'u yöneten adamım!"

14.00
Yalçın Küçük savunmasına başladı.

12.50
Soner Yalçın teşekkür ederek konuşmasına ara verdi. Salon Soner Yalçın'ı alkışladı.

12.47
Yalçın: Tüm bu zorluklara rağmen Türkiye'de hakim olduğunu tarihe altın harflere yazdırın. Zamanın dışına çıkarak bakın olaylara. Hukuk ve adalet olduğunu gösterin.

12.45
Yalçın: Hala anlaşılmaz bir şekilde Ergenekon davası şle birleştirilmeye çalışıyorsunuz. 6 yıldır süren milyonlarca sayfalık boş dava torbasına Oda TV atmasının nasıl bir hukuk mantığı vardır. Hanefi bey Ergenekon davasının tanığı. Şimdi bu dava ora ile birleştirilirse Hanefi Avcı hem tanık hem sanık mı olacak. Bu hukuka aykırılıkları davanın birleşmesi mümkün değildir. 2 yıl sonra geldiğimiz nokta: Bu dava çökmüştür. ABD Avrupa bu davayı konuşuyor. Ülkemizi bu hala düşürmeyin. İyisi ile kötüsü ile bu ülke hepimizin. Sizden isteğim adaletin tekrar kazanılmasında örnek olmanız.

Haberin Devamı

KURT İLE KUZUYA BENZETİYORUM

12.36
Yalçın: Kendimi Yunanlı filozofun kurt ile kuzu hikayesindeki kuzuya benzetiyorum. Kurt ile kuzu yolda karşılaşmış. Kurt demiş ki "Sen benim içtiğim sudan içip suyu bulandırmışsın. Kuzu cevap veriyor: Ama ben karşı kuyudaki nehirden içmiştim diyor ve kurdu ikna ettiğini düşünüyor. Kurt bunun üzerine sen 6 önce benim arkamdan konuşmuşsun diyor. Kuzu diyor ki: Ben 6 ay önce doğmamıştım ki...Bunun üzerine kurt, sen konuşmamışsındır ama baban konuşmuştur deyip kuzuyu yiyor. Kurt orman kanunlarını uyguluyor.  Burada kuzu yerindeki bizler savunmamızla oryaya koyulan suçlamaları çürütüyoruz. Ama nafile kuzu çırpınıyor.

2 YILDIR İÇERDEYİM

12.30
Yalçın: Fiziki takip ve telefon konuşmalarımı delil gösteriyorsunuz. Milletvekilleri ile gazeteci dostlarımla telefon konuşmalarımı koymuşsunuz. Bu konuşmalar suçsa onlar hakkında bir soruşturma var mı? Bu konuşmalarda suç unsuru bulamazsınız. Bu konuşmalar nasıl benim tutukluluğuma gerekçe oluyor. Ben hala 2 yıl sonra çıkıp bu sıradan konuşmaları savunmak zorunda kalıyorum. Bu utanç verici. 2009'dan beri hayatım didik ediliyor. Hiçbir şey yok. Bankalara gidilmemiş, telefonlar mı dinlenilmemiş. Altını çizerek söylüyorum. Bu bilgisayarlardan alınan veriler delil olarak kullanılamaz. Ama ben 2 yıldır içerdeyim.    

12.27
Soner yalçın savunmasına başladı

11.41
DURUŞMAYA ARA VERİLDİ.

HANEFİ AVCI SAVUNMASINI YAPTI

11.40
Avcı sözlerine devam ediyor. "İnanıyorum ki bu dosyayı birleştireceksiniz. Ben buna inanıyorum. Çünkü bu dosya birleştirilecek ve bu virüslü dosyaları yükleyen kişilerin üstü örtülecek.

11.35
Avcı: Bu kitabı yazdım. Siz suç kabul ettiniz. Halbuki burada benim fikirlerim ve öngörülerim var. Kitabın başkaları tarafından yazıldığını iddia ettiniz. Bu kitabın son şeklinin verilmesi 10 Ağustos. Bunun taslağı yazılarım ve yayınevi editörlerinden ve buradaki bilgisayarlardan da anlaşılır.

SİSTEMATİK ÇALIŞMIŞLAR

11.32
Avcı şu an Haliç'te Yaşayan Simonlar isimli kitabıyla ilgili konuşmaya başladı.

11.30
Avcı: Bunları yapanlar çok sistematik çalışmış. 9-7-2010'da yüzlerce dosya atmışlar. Bu dosyaların hiçbirinde saniye yok. Bunlar rar yani virüslü dosyalar.

MÜMKÜN DEĞİL

11.25
Hanefi Avcı Oda TV'deki 110 dosyanın 2 saniye içinde bilgisayarlara yüklendiğini ve bunun mümkün olmadığını söyledi.

11.23
Mahkeme heyeti, Hanefi Avcı'ya savunmasını daha hızlı yapmasını istedi.

11.18
Hanefi Avcı:
Nedim Şener'in telefonları 2 yıl dinlenmiş. çözümleri 2 günde yapılmış. Bu normal değil. 2 yıl dinlenen ve çözümleri yapılmayan telefonlar 2 günde çözülmüş. Operasyon kurgulanmış. Bu telefon çözümlerini sadece 2 memur yapmış. Bütün bu telefonların çözümünde 2 memurun ismi var. Neden 'Sır' çıkmasın diye. Emniyet 2 günde 110 sayfa tutanak tutmuş. 2 günde 518 sayfa yazı yazıp soruşturmaya dahil etmiş. 2 günde bu kadar şey yapılamaz. Kurguyu işleme koymuşlar.

11.12
Hanefi Avcı ifadesinde "Bu dosyalar anormal. Başka birileri tarafından gönderilmiş. Bunu yapan 3. eller muazzam bir organizasyon yapmış, ciddi bir hazırlık yapmışlar. Ancak büyük yanlışlar da yapmışlar. Bu operasyon çok önceden planlanmış ve kurgulanmış." dedi.

11.10
CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Eşber Yağmurdereli, Ayşe Arman, Uğur Dündar'da izleyiciler arasında

11.07
Duruşmayı PEN üyesi bir çok yabancı gazeteci de izliyor

11.00
İLK SÖZ PROF. YALÇIN'A VERİLDİ
Duruşmada ilk söz sırası Prof. Yalçın Küçük'e verildi.. Küçük mahkeme heyetine söz sırasını Hanefi Avcı ve Yalçın Küçük'e vermek istediğini söyledi. Bunun üzerine Hanefi Avcı savunmasına başladı. Hanefi Avcı 30 Ocak - 5 Şubat tarihleri arasında Oda TV bilgisayarlarına yapılan virüs saldırılarını tek tek anlatıyor.

BAŞKAN EKİNCİ YURTDIŞINDA

Öte yandan mahkeme başkanı Mehmet Ekinci bugünkü duruşmaya katılamayacak. Ekinci bir seminer nedeniyle yurtdışında bulunuyor. Ekinci’nin yokluğunda mahkemeye, en kıdemli üye hakim Hikmet Şen başkanlık yapacak.

ERGENEKON İLE BİRLEŞTİRME 

13 sanığın yargılandığı bu davanın Ergenekon davası ile birleştirme talebine ise henüz bir yanıt gelmedi. İstanbul 16. Ağır Mahkemesi geçtiğimiz haftalarda aldığı ara karar ile hukuki ve fiili bağlantı olduğu gerekçesi ile davanın Ergenekon ile birleştirilmesini istedi. Ancak henüz Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi birleştirme kararına ilişkin bir görüş bildirmedi. 13. Ağır Ceza Mahkemesinin önümüzdeki günlerde görüşünü açıklaması bekleniyor.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Dava öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya CHP Milletvekili İlhan Cihaner, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Eşber Yağmurdereli, gazeteciler Uğur Dündar ve Ayşe Arman’ın da aralarında bulunduğu bir grup destek verdi. Açıklamada davanın siyasi olduğunu belirtildi ve iktidara muhalif olanların yargılandığına dikkat çekildi.

Grup tahtadan yaptıkları bir ağacı da yanlarında getirdi. Basın açıklamasının ardından tutuklu gazetecilere yazılan mektuplar, bu ağaca asıldı. Öte yandan tutuklu 30 gazetecinin de resimlerinin bulunduğu pankart basın açıklaması sırasında yerlere serildi. Açıklamanın sonunda Soner Yalçın’ın cezaevinde yazdığı ‘Samizdat’ adlı kitabı da pankartın üzerine bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!