Ocakları söndü

Güncelleme Tarihi:

Ocakları söndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 00:00

Orman yangını Çankırı’nın Yaylatepe Köyü’nü yuttu. 82 hanelik köyde 70 ev, 15 ahır ve 70 samanlık yandı, çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Çankırı Valisi Öner, "Mağdur vatandaşlara gereken yardım yapılacak. Yangında 50 dönüm de orman yandı" dedi.

ÇANKIRI’nın Bayramören İlçesi ile Kastamonu’nun Araç İlçesi arasında perşembe günü çıkan ve kontrol altına alınan orman yangını, önceki gün rüzgarın da etkisiyle yeniden başladı. Yaklaşık 50 hektarlık orman alanında etkili olan alevler, yakındaki Yaylatepe Köyü’nü yuttu. 82 hanelik köyde 70 ev, 15 ahır ve 70 samanlık kül oldu, çok sayıda büyük ve küçük baş hayvan telef oldu. Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait iki helikopter ve iki yangın uçağının da destek verdiği yangın söndürme çalışmaları dün sabaha kadar sürdü.

Kontrol altına alınan yangının soğutma çalışmalarında, çok sayıda itfaiye aracı, arazöz ve Çankırı Jandarma Komutanlığı’na bağlı 250 asker görev aldı. Yaylatepe’ye gelen Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, "Yangın önceki gün kontrol altına alınmıştı. Ancak rüzgarın etkisiyle şiddetini artırdı ve 50 dönüm ormanlık alan ve 50’nin üzerinde ev tamamen yandı" dedi. Kızılay’ın yardıma koştuğunu belirten Vali Öner, şunları söyledi:"Mağdur olan vatandaşlarımız için gerekli maddi yardımlar yapılacak. Kızılay yemek veriyor ve gün içinde barınma sorununu ortadan kaldırabilmek için çadır kuracak. Araştırma yapıyoruz, eğer gerçekten bir ihmal varsa gereken yapılacaktır."

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLECEK

Yaylatepesi Köyünün "Afet Bölgesi" ilan edileceği bildirildi. Köye gelen Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Taymaz, yaptığı açıklamada, Bayındırlık İl Müdürlüğü ekiplerinin hasar tespit çalışmalarını 2 gün içinde bitireceğini dile getirerek, devletin tüm kurumlarının burada görev başında olduğunu kaydetti.

Evlerimiz için uğraşmadılar

Sinir krizleri geçiren köylüler, geç geldiğini öne sürdükleri yardım ekiplerine saldırdı. Jandarma ekipleri müdahale ederek olayların büyümesini engelledi. İhmal yüzünden köyün yandığını iddia eden Yaylatepe köyü azalarından Halil
/images/100/0x0/55ea52baf018fbb8f87864a3
Çam, "Yangını ekiplerin kontrol altına alındığı söylenmişti. Ancak tam anlamıyla çalışmadıkları için yangın rüzgarın etkisiyle köye sıçradı. Ekipler evlerimize söndürmek için hiç uğraşmadı. Gazeteciler geldikten sonra kül olmuş evlerimizin kalan alevlerine su tuttu" dedi.

Yangın sonrası

Bayramören İlçesi’ne bağlı Yaylatepe Köyü’nde meydana gelen orman yangını sonrası 70 ev tamamen yanarken, köy halkı yasa büründü. Evleri yananlar çaresizlik içinde birbirlerine sarılıp ağlarken, bazı köylüler sinir krizi geçirdiler. Köye ilk etapta 60 çadır, 1000 battaniye ve 300 kişilik sıcak yemek kapasitesine sahip mobil mutfak ulaştı, vatandaşlara sıcak yemek verilmeye başlandı. Yangından zarar gören köylülere ilk etapta 100’er YTL yardım yapılacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!