Obsessif kopekler agresif kediler

Güncelleme Tarihi:

Obsessif kopekler agresif kediler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Istanbul'un ve Turkiye'nin ilk hayvan psikolojisi danisma birimi kuruldu.

Istanbul Universitesi Veterinerlik Fakultesi bunyesinde kurulan Hayvan Psikolojisi Danisma Birimi yaklasik 6 aydir hizmet veriyor. Imkanlarinin kisitli olmasi nedeniyle ancak randevu ile hasta alabilen merkez, onumuzdeki ekim ayinda hayvanlar ve sahipleri icin egitim kurslari acacak.

Sonunda hayvanlarin da psikolojik problemlerini tedavi eden bir merkez acildi. Daha dogrusu sadece kedilerin ve kopeklerin. Hayvan Psikolojisi Danisma Merkezi'ne simdilik sagdan soldan duyanlar geliyor. Merkezin basinda bulunan Doc. Dr. Tamer Dodurka ayni zamanda Turkiye'nin tek hayvan psikologu. Veterinerlik Fakultesi'nin boyle bir bolumu olmadigindan, Psikoloji Fakultesi'nde master yapiyor. Dodurka, insan psikolojisi ile hayvan psikolojisinin temelde ayni oldugunu soyluyor. ‘‘ Bir fark var o da, insanda tepki sayisi cok fazla’’ diyor. Tamer Dodurka ayrica yurtdisinda 3 ay boyunca hayvan psikolojisi derslerine izleyici olarak katilmis. Simdilik yeterli teknik donanima sahip olamadiklarindan randevusuz ve fazla sayida hasta kabul edemiyorlar. Alti aydir faaliyet gosteren merkeze bugune kadar 20 hasta basvurdu.

Hayvan sahipleri ozellikle davranis bozukluklari ile ilgili problemleri hakkinda danisiyorlar. Kopeklerde en cok agresyon, iseme davranis bozukluklari goruluyor. Tamer Dodurka nedenin buyuk cogunlukla yalnizlik hissi oldugunu belirtiyor: ‘‘Kopek yalniz kalmaya alisik degilse ilk yalniz birakildiginda gidip sahibinin yatagina iser. Cunku sahibinin kokusu var orada. Iseyince etraftaki diger kokulari bastiriyor ve orada sadece sahibi ile ikisi varmis gibi hissediyor’’. Dodurka'nin tavsiyesi bu gibi durumlarda hayvani hirpalamadan, daha da kotu hissetmesine engel olmak. Tedavi yontemi ise kopegi kisa surelerle yalniz birakarak alsimasini saglamak ve donuldugunde sorun yoksa odullendirmek. Tedaviye destek olarak kopege anksiyete giderici ilaclar da veriliyor. Kopeklerde rastlanan bir diger psikolojik bozukluk ise obssesif kompulsif davranislar. Surekli kasinma, kuyruk isirma olarak ortaya cikabiliyor. En fazla 6 saatte tedavi ediyorlar. Ancak hayvan sahibinin de istekli olmasi gerekiyor cunku bazi hallerde problem sahipten kaynaklanabiliyor.

Bosanmis ciftlerin kopekleri de sorunlu olabiliyor. ‘‘Diyelim kopek erkekte kaldi ama lideri kadindi. Liderinden ayrilmasi onun icin kabul edilemez’’ diyor Dodurka. Liderligin olcusu ise kopegin agzindan yemegini alabilmek.

Is kedilere gelince biraz degisiyor. Verilen odulleri kabul etmediklerinden kolay kolay egitilemiyorlar. Kedilerde obssesif kompulsif davranislara rastlanmiyor. En cok agresyon sikayeti ile geliyorlar.

Merkezde onumuzdeki ekim ayinda hayvan sahiplerine hayvanlariyla beraber bir kurs acilmasi planlaniyor. Hayvanin kisiliginin, ileride nasil bir kopek olacaginin belirlendigi 8 ve 12. haftalar arasinda gerceklestirilecek olan kurslar haftada bir saat olmak kaydiyla 4 hafta surecek.

‘‘Hayvan sahipleri birbirlerinin kopeklerinin bacaklariyla, kuyruguyla, agziyla oynayacaklar. Boylece hayvan ellenmeyi kabullenmis oluyor. Ileride veteriner hekime goturuldugunde hekim rahatlikla muayene edebiliyor. Bu nedenle cok kopegi kaybediyoruz’’ diyor Dodurka.

Kursta kopeklere kisilik testleri yapiliyor ve eksik yonlerinin giderilmesi icin sahiplerine bir takim tedbirler oneriliyor. Kisilik ozelliklerinin bir kisimini hayvan dogustan getiriyor. Annesinin daha fazla sut veren arka memesini emen kopeklerin kendine guvenen ve kuvvetli oldugu biliniyor. Egitim boyunca hayvanlara gel, otur, dur ve hayir'dan olusan basit komutlar da ogretiliyor.

Dodurka sahibinin psikolojisinin kopekleri fazlasiyla etkiledigini soyluyor. ‘‘Bize sakin veya asabi bir kopek geldiginde ev ortaminin nasil oldugunu anlayabiliyoruz’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!