Obezler için yeni umut

Güncelleme Tarihi:

Obezler için yeni umut
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 16, 2003 13:40

Aşırı kilolu insanlar için umut ışığı oluşturabilecek yeni bir araştırma yapıldı. Solucanların yağ yakmasını ve depolamasını kontrol eden 400'den fazla gen olduğu tespit edildi. Bilim adamları, solucanlarda bulunan bu genlerin çoğunun insanlarda da olduğunu belirterek, genlerin insanlarda da yağların yakılması ve depolanmasında rol oynadığını tahmin ettiklerini söylediler.

Haberin Devamı

Boston'daki Harvard Tıp Okulu'nda görevli bilim adamı Gary Ruvkun ve ekibi, 19 bin 757 geni olan solucanın, yağ metabolizması ile ilgili olduğu tahmin edilen 16 binden fazla genini sırayla devre dışı bıraktılar.

Bu yöntemle genlerin görevlerini tek tek belirleyen bilim adamları, 305 genin devre dışı bırakılması durumunda solucanların zayıfladığını, 112 genin devre dışı bırakılmasında ise solucanların şişmanladığını gözlemlediler.

Yapılan araÅŸtırmayla solucan (caenorhabditis elegans) gibi basit organizmaya sahip bir canlının bile yaÄŸ metabolizmasının çok karmaşık olduÄŸunun öğrenildiÄŸini ifade eden bilim adamları, tespit edilen genler sayesinde, aşırı kilolu insanlar için ilaç geliÅŸtirilmesinde ilerleme saÄŸlanabileceÄŸini kaydettiler.  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!