Obama'ya kaset misillemesi

Güncelleme Tarihi:

Obamaya kaset misillemesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 00:00

Seçime yaklaşık bir ay kala Obama ve Romney bugün ilk TV münazarasına çıkıyor. Cumhuriyetçiler, kamuoyu nezdinde çok etkili olan münazaraların ilkinden önce Obama’nın ırkçılık yaptığını iddia ettikleri bir konuşmasının kasetini yayınladı. Obama Kampanyası ise Romney’ye yüzde 47 kasetini hatırlatıp Obama’nın kasetini önemsiz karşıladı.

Haberin Devamı

ABD’deki 6 Kasım başkanlık seçimlerinden önce Başkan Barack Obama ve  Cumhuriyetçi Mitt Romney, Amerikan halkının kararında oldukça etkili olan münazaralara bugün başlıyor. Üç turlu münazaraların, sadece iç politikanın konuşulacağı Denver’da gerçekleşecek ilkinin öncesinde ise Obama’ya Cumhuriyetçilerin kasetli saldırısı yaşanıyor.

Seçimlerin ilk kaset skandalı iki hafta önce Romney cephesinde yaşanmış ve Romney’nin bir bağış toplama gecesinde ekonomik seviyesi düşük Amerika’nın yüzde 47’lik kesimini önemsemediğini söylediği ortaya çıkmıştı. Olayın ardından anketlerde hızla dibe inen Romney Kampanyası, kasetin etkilerini halen hissediyor.

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

/images/100/0x0/55ea268bf018fbb8f86e4f4f
MUHAFAZAKÂR YAYINLAR KÖRÜKLÜYOR
Daily Caller adlı muhafazakâr blog’da çıkan, ardından Cumhuriyetçi Fox News televizyon kanalı tarafından bütün gün döndürülen Obama’nın kasetinde Romney’ninki kadar tartışmalı bir açıklama olmasa da durum Cumhuriyetçi medya organları tarafından kamuoyuna bir skandal gibi sunuluyor.

Obama’nın 2008 başkanlık seçimi öncesi Demokrat Parti içindeki ön seçimlere hazırlanırken Virginia’daki Hampton Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmayı içeren kasette, Obama Katrina Kasırgası’nda Bush yönetiminin izlediği politikayı eleştiriyor. Ve yönetimin ırkçılığa dayalı ayrımcılık yaptığı imasıyla, çoğunluğu siyahlardan oluşan New Orleans halkına 11 Eylül’den sonra New York’a, Andrew Kasırgası’ndan sonra da Florida’ya sağladığı imkânları sağlamamakla suçluyor. Obama, konuşmasında bunun bir ırk ayrımcılığı olduğunu doğrudan söylemiyor. Ancak normalde Harvard aksanıyla konuşurken, çoğunluğu siyahlardan oluşan üniversitedeki konuşmasında siyahlara özgü bir aksanla konuşarak şöyle diyor:

Haberin Devamı

NEW ORLEANSLILARI ÖNEMSEMİYORLAR
“11 Eylül olduğu zaman Stafford Yasası’nı (yerel yönetimlere federal hükümetten yapılan afet yardımının 10’da biri kadar afet bütçesi oluşturma zorunluluğu getiren düzenleme) askıya aldılar. New York’tan kendi kendisini inşa etmesini bekleyemeyiz. Koymanız gereken parayı unutun. Yapılması gereken doğru şey de buydu. Andrew Kasırgası Florida’yı vurduğunda, insanlar ‘bu bir yıkım’ dediler. Sizden para koymanızı beklemiyoruz. Çünkü siz Amerikan ailesinin bir üyesisiniz. Peki New Orleans’ta ne oldu? Koymanız gereken para nerede? Stafford Yasası paranız nerede? Saçmalık. Bu bana şunu söylüyor: New Orleans’taki insanları aynı şekilde önemsemiyorlar.”

Haberin Devamı

Obamaya kaset misillemesi

RAHİP WRIGHT’I SELAMLIYOR
Cumhuriyetçiler, Obama’yı aynı konuşmada Rahip Jeremiah Wright’ı selamlayıp ona olan sevgisini dile getirdiği için de suçluyorlar. Obamaların ailece çok yakın oldukları Rahip Wright, ABD’nin 11 Eylül’ü izlediği politikalar yüzünden hak ettiğini ima ettiği bir konuşması nedeniyle 2008 kampanyasında Obama’nın epey başını ağrıtmıştı. Wright’ın sözlerinin basına yansımasının ardından da Obama, Rahip ile arasına mesafe koymuştu.

Obama Kampanyası, kasetin yayınlanmasından sonra yaptığı açıklamada, konunun önemsiz olduğunu belirtti. Kampanya sözcüsü, Romney’den münazarada bu tür konular değil Amerikan halkının sorunlarına çözüm önerilerini duymayı beklediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!