Obama'nın ziyareti Endonezya'ya umut verdi

Güncelleme Tarihi:

Obamanın ziyareti Endonezyaya umut verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 00:00

ABD Başkanı Barack Obama'nın çocukluğunun geçtiği Endonezya ziyareti, özellikle ABD'yle ilişkilerde terörle mücadelede işbirliğinden fazlasını isteyen iş dünyasına umut verdi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba günü Endonezya’nın başkenti Jakarta’da Endonezya Üniversitesi öğrencilerinin karşısına çıkarak binlerce kişiye tartışma yaratacak bir konuşma yaptı. Geçen haftaki seçimlerden sonra eski memleketindeki çok sıcak karşılama Obama’yı rahatlatmış olmalı.

 

Heyecanlı katılımcılarla dolu bir salona, “Bana ya da o dönemdeki sınıf arkadaşlarıma sorsanız, hiçbirimiz bir gün Jakarta’ya ABD Başkanı olarak dönebileceğimi düşünmezdik” diyen Obama, Endonezya’nın da son 40 yılda böylesine “göz alıcı” bir hikaye yazacağının aynı şekilde tahmin edilemeyeceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Gerçekten de Güneydoğu Asya’nın en büyük ülkesi, başkentin Menteng mahallesinin sokaklarında çıplak ayakla koşup okula gittiği zamandan bu yana çok ilerleme kaydetti. Fakirlik ve enflasyon oranları ciddi oranda gerilerken, ekonomideki büyüme yüzde 6’ya ulaştı. ABD Başkanı Jakarta’ya yaptığı ilk resmi ziyaretinde şehirde 24 saatten daha az zaman geçirmiş olabilir. Ancak başkanlık uçağının havaalanına iniş görüntüleri ve “kapsamlı ortaklık” anlaşmasının imzalanması, üvey babası Endonezyalı olan Obama’nın programını üç kez iptal ettikten sonra gelmeyeceği izlenimine kapılan milyonlarca insan için memnuniyet verici bir sahne oldu.

 

"SELEFİNDEN ÇOK FARKLI"

Endonezya’nın yolsuzluktan iklim değişikliğine, orman kaybından insan haklarına birçok kilit sorununu çözmeyi amaçlayan bu girişim ABD’nin bölgedeki terörist gruplarla mücadeleden daha fazla şeyi önemsediğinin işareti olarak algılandı. 35 dakikalık konuşmaya katılan üniversite öğrencilerinden Ari Setianto, “Obama’nın buradaki radikal gruplardan fazlasına odaklandığını ve selefinden farklı bir tavır benimsediğini görmek güzel oldu” dedi.

 

Haberin Devamı

Setianto, “Eski başkan konuşma yapıyor olsaydı dışarıda eylemler olurdu. Ama gördüğünüz gibi Obama’ya olumlu bir tepki var” dedi.

 

ABD’nin Müslüman kökenli ilk başkanı, konuşmadan hemen önce ülkenin en büyük camisine uğradı. Başkan ve First Lady hızlıca camiyi gezdi. Daha sonra Obama, İstiklal Camii’nin mimarının bir Hıristiyan olduğunu söyleyerek Endonezya’nın farklı dinlerin bir arada yaşamasının en iyi örneği olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Obama’nın geçtiğimiz yıl Kahire’de Müslüman dünyasına yaptığı tarihi konuşmanın devamı olarak görülen ikinci konuşması, ikili ilişkilerin terörle mücadelede işbirliğinden terör ortaklığına dönüştüğünü gören iş dünyası temsilcilerini de memnun etti.

 

Haberin Devamı

ÇİNLİLERLE REKABET

ABD Endonezya’nın üçüncü büyük ticaret ortağı. 2008 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 21 milyar dolar oldu ancak bölgesel devler enerji ve altyapı gibi sektörlerde etkinliğini artırıyor. Başkan Obama’nın gelişinden bir gün önce, Çinli bir ticaret delegasyonuyla Endonezya’daki altyapı projelerine 6.6 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandı.

 

ABD’den de benzer girişimler bekleniyor. Endonezya Ticaret Odası Başkanı Suryo Sulisto, “Çinliler etkili bir biçimde buraya geliyor ancak Obama’nın ziyaretiyle ABD’nin radarına da girdiğimizi biliyoruz” dedi. “Yine de neden Intel gibi büyük Amerikalı şirketlerin buraya gelmediğini merak ediyoruz” diyen Sulisto, teknoloji, telekomünikasyon gibi alanlarda ABD’nin ekspertizine ihtiyaç duyduklarını, ABD’nin de büyük bir pazarı elden kaçırmaması gerektiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

ABD ile Endonezya arasında kabul edilen işbirliği belgesinde değinilen eğitim alanında işbirliği de iki ülkenin büyük katkı sağlayabileceği bir alan. Asya finans krizi ve 11 Eylül olaylarından sonra ABD’de okuyan Endonezyalı öğrenci sayısının 2008’de 8 binin altına indiği, Endonezya’da eğitim gören ABD’lilerin sayısının ise 250’nin altında olduğu belirtildi.

 

Amerikan Endonezya Değişim Vakfı Yönetici Direktörü Michael McCoy, “Bilim ve teknoloji ortaklığımızın bir numaralı odak noktası. Daha fazla Amerikalıyı Endonezya’ya getirebilmeyi ve iki ülkenin kurumları arasında bağlar kurmayı umuyoruz” dedi.

 

"BU SEFER ÇOCUKLARLA GELMEK İSTİYORUZ"

Öte yandan konuşmanın yapıldığı salonda birçok orta yaşlı kadın küçük kızlar gibi kıkırdayarak eski okul arkadaşları Obama için “Barry, Barry!” diye tezahürat yaptı. Merapi’nin küllerinin uçağının kalkmasına engel olacağı ve Seul’de yapılacak G20’ye yetişemeyeceği endişesiyle Ulusal Kahramanlar Mezarlığı’na yapacağı ziyareti iptal etse de “Mentengli çocuk” 2011’de yapılacak Doğu Asya Zirvesi için yine gelme sözü verdi.

 

Haberin Devamı

Obama gazetecilere “Umuyorum bir dahakine çocukları da getireceğiz ve Jakarta dışında bir yerleri de gezme fırsatı bulacağız” dedi.

 

Time'da yayımlanan "In Indonesia, Obama Reaches Out to Muslims and Business" başlıklı haber-analizden  derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!