Güncelleme Tarihi:
Bu gözden geçirilmiş stratejinin merkezinde ülkeye nüfus merkezlerinin güvenliğini ve Afgan güvenlik güçlerini eğitip kontrolü kademeli olarak üstlenmelerini sağlamak için 30 bin yeni askerin gönderilmesi fikri yer alıyor.
Washington, 12 ile 18 aylık süreye yayılacak sevkıyatın ABD askerlerinin ülkedeki varlığının azaltılması için gerekli koşulları sağlayacağını umuyor.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan'a yeni askerlerin gönderilmesi işleminin 2-3 hafta içinde başlayacağını söyledi.
Bugün Afganistan’da 100 binden fazla ABD ve NATO askeri var. Bunların 68 bin tanesi ABD askeri. Başkan’ın yaklaşık 34 bin askerin daha ülkeye gönderileceğini açıklaması bekleniyor.
Diğer yandan Pentagon yetkilileri NATO üyesi ülkelerin de 6 bin ile 10 bin kişi arasında bir sayıda ek birlik göndermesi bekleniyor. Bu sayede General McChrystal’ın en başta önerdiği rakam olan 40 bine ulaşılmış olacak.
Örneğin İngiltere Başbakanı Gordon Brown önceki gün yaptığı açıklamada ülkeye 500 daha asker göndereceklerini ve Afganistan’daki İngiliz birliklerinin sayısının 10 binin üzerine çıkacağını doğrulamıştı.
Bütün bu ek birliklerin katılımıyla Afganistan’daki toplam asker sayısı 150 bini bulacak. Bu da 2007’deki artırım dalgasının ardından Irak’taki ABD askerlerinin toplam sayısına neredeyse eşit oluyor.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre gönderilecek ek kuvvetlerin çatışmaların en yoğun olduğu bölgelerde, yani doğuda Pakistan sınırı boyunca ve güneyde Kandahar, Helmand gibi şehirlerde görev yapacak. Bu bölgeler Taliban’ın afyon üretiminin kalbi olarak da biliniyor.
Helmand çok büyük bir eyalet değil ancak ateş hattındaki Kandahar, Taliban’ın ruhani merkezi olarak biliniyor. Örgüt liderlerinin de Kandahar eyaletinin aynı isimdeki başkentinde halkın içinde saklandığı söyleniyor.
Obama’nın yapacağı açıklamada, terörle mücadele taktiklerine devam edileceği mesajını vermesi bekleniyor. Bu süreçte Afgan nüfusunun yoğun olarak bulunduğu şehirlerin, tarım alanlarının ve önemli karayollarının güvenliğine odaklanılacak. Bu stratejinin Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın savunuculunu yaptığı insansız hava araçlarıyla yapılacak operasyonlarla birlikte yürütülmesi bekleniyor.
Ancak Obama’nın asıl önceliği Afgan güvenlik güçlerinin eğitiminin hızlandırılması olacak. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Robert Gibbs Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu öngörüleri teyit etti.
ABD ve NATO askerleri ülkeyi tamamen temizleyip çekilmeden önce bütün güvenliği Afgan güçlerine bırakmak istiyor. Bu sayede ABD’nin Afganistan’dan çıkış stratejisi de belirlenmiş oluyor.
Hazırlanan plan çerçevesinde yaklaşık 400 bin Afgan askerinin 2012’ye kadar eğitilmesi planlanıyor ancak bazı yetkililer bu hızlandırılmış planın uygulanabileceğinden şüphe duyuyor. General McChrystal, Afganistan için yeni bir strateji çağrısı yaptığında bu tarihi Ekim 2013 olarak belirlemişti.
ABD’nin ülkeden çekilişinin bir ayağını da Hamid Karzai hükümetine yolsuzluğun önlenmesi yönünde destek olunması ve ülkedeki ulus inşası sürecinin güçlendirilmesi oluşturuyor.
Gözden geçirilmiş bu stratejinin ABD’ye ne kadara mal olacağı konusunda Beyaz Saray’dan yapılan tahminler her gönderilen asker için yılda yaklaşık 1 milyon dolarlık bir fatura çıkarıyor. Bu da yılda toplam 30-40 milyar dolarlık maliyete işaret ediyor.
Pentagon başta asker başına yıllık 500 bin dolarlık bir maliyet çıkarmıştı. Bugün gerçek rakamın bu iki tahmin arasında bir yerlerde olması bekleniyor.