Güncelleme Tarihi:
Söz konusu bölünme gazetelerin başlıklarına da yansıdı. Demokratlara yakın, liberal çizgisiyle bilinen ve en başından beri askeri müdahaleye karşı bir tavır sergileyen New York Times, "Obama Rusya'nın planına odaklanmak için Suriye operasyonunu erteledi" haberinde, Kongre'de ve kamuoyunda amansız bir muhalefetle karşı karşıya kalan Obama'nın askeri operasyonu şimdilik rafa kaldıracağını ve Rusya'nın uluslararası denetçilerin Suriye'nin kimyasal silahlarına el koyup imha etmesi önerisi üzerine çalışacağını söylediğini yazdı.
New York Times şöyle devam etti:
Obama konuşmasında Suriye'nin kimyasal silah kullanımıyla ilgili cezalandırılması konusunda bugüne kadarki en kapsamlı ve detaylı ifadelerini sarf etse de Amerikalıların Irak ve Afganistan deneyimlerinin ardından Suriye'ye askeri müdahaleyle ilgili neden şüpheler duyduğunu anladığını da belirtti.
48 saat önce yapılsa bir savaş ilanı olacak konuşmada Obama dengeli bir tavır sergileyerek, "Bu teklifin işe yarayacağını söylemek için çok erken. Anlaşma öncesi Esad rejiminin verdiği sözleri tutacağının teyit edilmesi gerekiyor. Ancak bu girşim kimyasal silah tehdidini güç kullanmadan ortadan kaldırabilme potansiyelini taşıyor" dedi
POST "SAVAŞ" DEDİ
Ancak muhafazakar-Cumhuriyetçi Washington Post'un Obama'nın konuşmasıyla ilgili yorumu daha farklı oldu. Gazete, "Obama Beyaz Saray konuşmasında Suriye davasını halka sundu" başlığıyla "Obama dün Suriye'ye askeri müdahaleden kaçınmak için son bir diplomatik açılımı daha değerlendireceğini söylese de bir yandan da bu girişim başarısız olursa müdahale edilmesi gerektiği yönünde ABD kamuoyunu ikna etmeye de çalıştı" yorumunu yaptı.
Washington Post'a göre Obama konuşmasında Rusya'nın teklifini tedbirli bir tavırla benimserken, diplomasinin başarılı olacağına dair güvence olmadığı öngörüsüyle konuşmanın büyük bir kısmını geçtiğimiz hafta kamuoyunda ve Kongre'de dilen getirilen şüpheleri yanıtlamaya ayırdı.
Suriye'nin ABD'ye doğrudan bir tehdit olmadığını kabul etse de askeri operasyonun ABD'nin ulusal çıkarına uygun olduğunu vurgulayan Obama, Esad'a yanıt verilmemesi halinde İran gibi ABD'ye düşman diğer rejimlerin cesaretleneceğini belirtti.
Obama ayrıca Birinci Dünya Savaşı'nda ve Holokost'ta gaz kullanıldığını hatırlatıp Amerikalıların duygularına da seslenerek ABD'nin kitle imha silahları kullanan ülkeleri cezalandırmak için askeri gücünü kullanma yönünde "istisnai sorumluluk" sahibi olduğunu ifade etti.
ANKETLER DE AYNI ŞEYİ SÖYLÜYOR
Konuşmayla ilgili anketler de benzer bir sonuca işaret etti. Yayın sırasında yapılan anlık ankete katılanların yüzde 60'ı Başkan'ın konuşmasında ifade ettiği yaklaşımı desteklediklerini söyledi.
Ancak CNN/ORC International'ın konuşmanın ardından gerçekleştirdiği ankette Obama'yı izleyenlerin "Başkan askeri operasyon konusunda ikna edici miydi?" sorusu üzerine bölündüğü de ortaya çıktı.
Yanıt verenlerin yüzde 60'ı iki yıldan uzun zamandır devam eden Suriye iç savaşının bir parçası olmanın ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olmadığını söyledi, yarıdan fazlası ise konuşmanın Başkan'ın askeri ve uluslararası konulardaki liderliğine duydukları güveni değiştirmediğini ifade etti.
Anket sonuçlarına göre yüzde 61 Suriye konusunda Başkan'ın tavrını desteklediğini belirtti, yüzde 37 ise Obama'nın Suriye'ye verdiği yanıta karşı olduğunu ifade etti.