Güncelleme Tarihi:
Obama, yeni antlaşmanın onaylanmasında başarısız olunması halinde, İran’a uygulanan ekonomik yaptırımlarda desteği bulunan ve Afganistan’daki NATO güçlerine donanım ulaştırılması için topraklarının kullanılmasına izin veren Rusya’yla ilişkilerin bozulabileceğini belirtti.
Lizbon zirvesinde açıklamalarda bulunan Obama, Rusya’yla bir antlaşma varılması için görüş ayrılıklarının 2010’un sonuna kadar ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını savunan Cumhuriyetçilere rağmen, Senato’dan bu konudaki çalışmalarında hız kesmemesini istedi.
‘SIFIRLAMA’ ÇABALARI SÜRÜYOR
Obama’nın dış politika gündeminin öncelikli maddelerinden olan yeni START antlaşması, Soğuk Savaş yıllarındaki düşmanının nükleer cephaneliğini daha iyi kontrol etmek isteyen ABD’nin Rusya’yla ilişkileri “sıfırlama” çabalarının merkezinde bulunuyor.
Yeni START antlaşmasının “ABD’nin ulusal güvenliği için zorunlu” olduğunu belirten Obama, “Yeni antlaşmanın onaylanmasında yaşanacak başarısızlık nükleer güvenliğimizi ve bu konuda Rusya’yla olan işbirliğimizde gösterdiğimiz ilerlemeyi önemli ölçüde riske atacağını biliyoruz” dedi.
Yeni antlaşma, ABD ve Rusya’nın mevcut konuşlandırılmış nükleer silahlarını yedi yıl içinde yüzde 30 azaltmalarını, böylece sayılarının 1,550’yi geçmemesi öngörüyor. Diğer yandan, Obama’yı antlaşmanın 2010 sonuna kadar imzalanması konusunda destekleyen NATO Genel Sekreteri General Anders Fogh Rasmussen, bu konuda geç kalınmasının “Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atacağını” belirtti.
Obama’nın ulusal güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes, Obama’nın Cumhuriyetçilerin güç kazandığı Kongre’de antlaşmanın onaylanmasında yaşadığı zorluğun NATO ve uluslararası arenadaki güvenilirliğini yıprattığı görüşünü reddetti. Antlaşmanın onaylanması için 100 sandalyeli Senato’da 67 üyenin oyu gerekiyor.
MEVCUT KONGRE’DE ONAYLATMA ÇABASI
Obama ve Medvedev, Aralık ayında sona eren yeni START antlaşmasını Nisan ayında imzalamıştı. Beyaz Saray şimdi, Cumhuriyetçi yeni üyelerin göreve başlamasından önce Kongre’de antlaşmanın onaylanmasını sağlamak için çalışıyor.
Obama yönetimi, ABD’nin nükleer cephaneliğinin muhafaza edilmesi için daha fazla yatırım yapılmasını isteyen Cumhuriyetçilerin bu talebini karşılamak için, gelecek 10 yıl içinde bu alana 84 milyar dolar yatırılacağını belirtti.
START antlaşmasının yürürlüğe girmesi, antlaşmanın ABD Senatosu ve Rus parlamentosunun alt meclisi Duma tarafından onaylanmasına bağlı. Medvedev, ABD Senatosu’ndan onay çıkmadığı sürece Duma’ya antlaşmanın onaylanmaması talimatı verdi.
CUMHURİYETÇİLERLE ORDU ARASINDA ÇATLAK
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, antlaşmanın “ulusal güvenliklerinin geleceği için çok önemli olduğunu” belirtirken, ABD nükleer birimlerinin başında görev almış sekiz komutandan yedisi Senato’ya antlaşmanın onaylanması çağrısında bulundu.
Ancak, ABD Senatosu Dış ilişkiler Komitesi’ndeki beş Cumhuriyetçi üye, hazırladıkları raporda antlaşmanın “iyi bir fikir olmadığını” belirtti. Cumhuriyetçiler, Rusya’nın antlaşmaya sadık kalacağı beklentisinin “fazlasıyla iyimser bir yaklaşım” olduğunu ifade etti.
Ordu yetkilileri ise antlaşmanın yürürlüğe girmesiyle dünya nükleer cephaneliğinin yüzde 95’ini elinde bulunduran ABD ve Rusya’nın, birbirlerinin cephanelilerini denetlemeye devam edebileceklerini belirtiyor. Muhafazakar analistler bu görüşe karşı olarak, nükleer silahlarını modernize eden Çin ve nükleer programları tehdit oluşturan Kuzey Kore ve İran’a karşı, ABD’nin nükleer silahlarını artırması gerektiğini düşünüyor.
Mullen, START antlaşmasının yeni nükleer savunma sistemleri geliştirilmesinin önüne geçmediğini ifade etse de, mevcut Kongre’de antlaşmanın onaylanamaması halinde, Obama’yı çok zor günler bekliyor.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet