Güncelleme Tarihi:
ABD'nin Florida’da eyaletindeki çevreci gruplar, seçim kampanyasında ülkenin kıyılarında sondaj çalışmaları yapılmasına izin vermeyeceğini söyleyen Obama’nın dün yaptığı açıklamada, dört bölgede sondaj yapılması önerisini getirmesine en fazla tepkiyi veren kesim oldu.
On binden fazla plaja sahip bir yarımada olan Florida ABD’nin en büyük turizm merkezlerinden biri. Bu yüzden açık denizlerde petrol aramasına izin verilmesi en çok bu eyaleti etkileyecek.
Florida’daki Körfez Sahili Çevre Koruma Örgütü’nden Enid Sisskin, Obama’nın Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus açıklarıyla, Alaska ve Meksika Körfezi’nde sondaj yapılmasına izin vermesinin “hayal kırıklığı" olduğunu söyledi.
Sisskin, “Sondaj çalışmaları yapmaktansa doğaya zarar vermeyecek alternatif yöntemler geliştirmeliyiz” dedi.
OBAMA KENDİNİ SAVUNDU
Başkan Obama ise sondaj planını açıklarken, bugüne kadar enerji verimliliğini artırmak ve temiz enerji teknolojileri geliştirmek adına alınan önlemlere dikkat çekti.
Obama, otomotiv sektörünün, daha az yakıtla daha fazla yol kat edilmesini sağlayan ürünler geliştirmesi sayesinde 1.8 milyar varil petrol tasarrufu yapılacağını söyledi.
Seçim kampanyası sırasında, kıyı açıklarında sondaj yapılmasına izin vermeyeceğini söyleyen Obama şimdi açık denizlerde petrol ve doğalgaz aramasının önümüzdeki dönemde yeni teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli olduğunu belirtti.
Obama, “Kısa vadede, biz daha fazla temiz enerji kaynaklarına giden yolda, bazı zor kararlar almamız gerekiyor. Kıyı şeritlerine ve bu bölgelerde yaşayan insanlara zarar vermeyecek şekilde açık denizleri petrol ve doğalgaz için sondaja açmak da bunlardan biri… Açıkçası ben de bu konuda çok hevesli değilim” dedi.
ŞİRKETLER MEMNUN
Açık denizlerde sondaja izin verilmesini savunan enerji şirketleri ise bu kararı memnuniyetle karşıladı. Zira böylece, ABD’nin açık denizlerde petrol ve doğalgaz aramalarına getirdiği yasak ortadan kalkmış olacak.
Florida Petrol Konseyi adına lobi faaliyetleri sürdüren isimlerden Dave Mica, bu kararın yeni enerji politikaları belirleme açısından olumlu olduğunu söyledi. Mica, “Obama yönetimi hiç olmazsa kartlarını masaya serdi. Bütün petrol sektörü uzun bir süredir böyle bir kararın alınmasını bekliyordu” dedi.
Mica aynı zamanda, açılacak dört bölgenin hangisinin en fazla kâr getireceğini tahmin edemediklerini çünkü açık denizlerde petrol platformları kurmanın maliyetli bir yatırım olduğunu söyledi.
Başkanın planını destekleyenler, aynı zamanda petrol şirketleri nerede sondaj yaparlarsa yapsın, gelişmiş teknolojiler sayesinde doğaya çok fazla zarar verilmeyeceğini savunuyor.