Güncelleme Tarihi:
Obama, törende yaptığı konuşmada, “ABD, dünya genelinde birçok müttefiki ve ortağı bulunmasından dolayı şanslı. Tabi ki en güçlü müttefiklerimizden ve en yakından dostlarımızdan biri İsrail devleti” dedi.
“İsrail devletinin güvenliğinin müzakere edilemez olduğunu” belirten Obama, “Aramızdaki bağlar kırılmaz” ifadesini kullandı.
Konuşmasında Peres'e yönelik övgü dolu sözler sarf eden Obama, “barış savaşçısı” olarak nitelediği Peres'in, “bir ülkenin güvenliğinin sadece silahlarının gücüne değil, aynı zamanda eylemlerinin doğruluğuna da bağlı olduğunu bildiğini” söyledi.
İsrail'de daha önce iki kez başbakanlık görevini de üstlenen ve 1994 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Peres de törendeki konuşmasında, Obama'yı, “İsrail ile kalıcı bir dostluk sözü verdiniz. İsrail'in güvenliğinin sizin için kutsal olduğunu belirttiniz. Dolayısıyla söz verdiniz ve sözünüze uygun davrandınız. Gerçek bir lider, barışın bir savunucusu olarak hareket ediyorsunuz” sözleriyle övdü.
Konuşmasında İran'a değinerek, “İran halkı düşmanımız değil. Tehdit haline gelen, İran'daki mevcut yönetim” diyen Peres, “İran'ın tehdidine gecikmeden son verilmesi gerektiğini” söyledi. Peres, İran konusunda Obama'ya hitaben, “Sayın Başkan, bu acil tehditle mücadele için bir küresel koalisyon oluşturulması için çok çalıştınız. Haklı olarak, ekonomik yaptırımlarla başladınız. Tekrar haklı olarak, tüm seçeneklerin masada olduğunu söylediniz. Sizi ve politikanızı destekliyoruz” dedi.
Peres, İsrail-Filistin meselesiyle ilgili olarak da “Benim görüşüme göre, İsrail ve Filistinliler, bugün barış sürecine yeniden başlayacak olgunluğa sahipler. Bir sağlam temel zaten mevcut. İki ulusal devletli çözüm, bir Yahudi devleti-İsrail, bir Arap devleti-Filistin. Filistinliler bizim en yakın komşularımız. İnanıyorum ki en yakın dostlarımız da olabilirler” diye konuştu.
Beyaz Saray'daki törene, aralarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başkan Obama'nın eşi Michelle Obama, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve eşi, eski ABD Başkanı Bill Clinton, bu yıl Özgürlük Madalyası'na layık görülen bir diğer isim olan eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve bazı Kongre üyelerinin de bulunduğu 80 kadar davetli katıldı.
"ÖZGÜRLÜK MADALYASI"NIN BU YILKİ SAHİPLERİ
ABD'nin ulusal güvenliğine, dünya barışı ve kültürüne ve diğer önemli kamusal ve özel girişimlere katkıda bulunanlara verilen Özgürlük Madalyası, geçen ay Beyaz Saray'da düzenlenen törende sahiplerine takdim edilmişti. Obama, törene katılamayan İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e madalyasını bu ayki Washington ziyaretinde takdim edeceğini açıklamıştı.
Özgürlük Madalyası'na bu yıl layık görülen 13 isim şöyle sıralanıyor:
“-ABD'nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright,
-İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres,
-Amerikalı müzisyen Bob Dylan,
-Dünya yörüngesinde turlayan ilk, uzaya gönderilen üçüncü Amerikalı astronot ve eski senatör John Glenn,
-Emekli ABD Yüksek Mahkemesi yargıcı John Paul Stevens,
-Alzheimer hastalığı yüzünden Tennessee kadın basketbol takımındaki 38 yıllık antrenörlük kariyerini bu yıl sonlandırmak zorunda kalan ve bu hastalığa karşı verilen mücadelede aktif rol üstlenen Pat Summitt,
-Nobel ödüllü yazar Toni Morrison,
-İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya'da yeraltı teşkilatında görevliyken, dış dünyaya Yahudi Soykırımı'yla ilgili gördüklerini ifşa eden Jan Karski,
-1960'lı yıllarda ABD Adalet Bakanlığı'nda medeni haklar konularına bakan kilit isimlerden biri olan John Doar,
-Çiçek hastalığını yok etmeye yönelik çabalara öncülük eden, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin eski direktörü William Foege,
-İzci Kızlar grubunun kurucusu, Amerikalı gençlik lideri Juliette Gordon Low,
-İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD'deki Japonların yerlerinden edilmeleri ve kamplara gönderilmelerine karşı mücadele veren Gordon Hirabayashi,
-Medeni haklar savunucusu Dolores Huerta”.