Güncelleme Tarihi:
Obama, Endonezya’nın politik ve dini çeşitliliğe gösterdiği hoşgörüyü ve ülkenin diktatörlükten İslami dünyaya örnek olan bir demokrasiye yaptığı geçişi övdü.
Endonezya Üniversitesi’nde 6 bin 500 kişilik bir kalabalığa karşı konuşan Obama, “Bizler iki farklı yoldan ilerlemiş ülkeleriz. Yine de ülkelerimiz farklı inanışlar altında bir araya gelen yüz milyonlarca insanı tek bir bayrak altında barınabileceğini gösteriyor” dedi.
Obama’nın konuşması, geçtiğimiz yıl ABD ve İslam arasında “yeni bir başlangıç” ilanı özelliği taşıyan Kahire’deki konuşmasına benzetildi. Obama, konuşmasını dünyanın en fazla Müslüman nüfusa sahip olan ülkesinde yapmayı tercih etti. Kahire’de yaptığı konuşmaya değinen Obama, “O zaman dediğimi şimdi tekrarlıyorum, tek bir konuşma yıllardan beri süren güvensizliği kökünden söküp atamaz” dedi.
Obama, “ABD İslam ile savaşta değil ve hiçbir zaman da olmayacak. Tersine, hepimiz bir dinin liderleri olduğunu iddia eden, ancak şüphesiz İslam gibi büyük bir dünya dininin lideri olmayan El Kaide ve destekçilerini yenmeliyiz” ifadesini kullandı.
Ancak Kahire konuşmasından bu yana Obama’nın birçok ülkeyle olan ilişkilerinde gelişme yaşanmadı. Diğer yandan, Paw Araştırma Merkezi’nin yaptığı ankete göre her beş ABD’liden biri Obama’nın Müslüman olduğunu düşünüyor.
MÜSLÜMAN DÜNYASIYLA İLİŞKİLER DEĞİŞMEYECEK
Obama, çoğunluğu öğrencilerden oluşan dinleyicilere yaptığı yarım saatlik konuşmada, küçük bir çocukken Endonezya’da geçirdiği yılları andı ve Endonezya’ya özgü çeşitli ifadeleri başarıyla kullandı. Obama, Endonezyalı üvey babası Lolo Soetoro’nun kendisine Endonezya kültürünün kapılarını açan kişi olduğunu belirtti.
Obama, ABD ve Endonezya arasında paylaşılan değerlere değindi ve Endonezya’nın demokratik sistemi ve çeşitliliğinin en kalabalık Müslüman ülkesinde ortak zemin bulunduğunu belirtti. Obama, Endonezya’nın bu özelliğiyle Çin’e zıt bir görüş sergilediğini belirtti.
Obama, “Farklılıklarımız tarafından tanımlamayı tercih edebilir ve bu şekilde şüphe ile güvensizlik dolu bir geleceğe kapı açabiliriz. Yâda ortak zemin oluşturmak için çok çalışabilir ve çabalarımızı bu düzenin devam etmesine adayabiliriz” dedi.
Müslüman liderler Obama’nın konuşmasının Endonezya’yla ikili ilişkileri geliştirmesinde yardımcı olacağını ancak Müslüman dünyası için aynı şeyin geçerli olacağını düşünmediklerini belirtti. Obama’nın Müslüman dünyasıyla ‘yeni bir sayfa’ açma girişimi, geçtiğimiz yıl Türkiye ve Mısır’da yaptığı konuşmalarla başlamıştı.
Obama, konuşmasında Endonezya’nın din ve etnik köken farklılıkları arasında köprü kurma yeteneğini öne çıkararak, “Burada bir Hıristiyan olarak cami ziyaretinde bulunuyorum” diyen Obama, ülkenin en büyük camisi olan İstiklal Camisi’ni ziyaret etti.
DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet