Güncelleme Tarihi:
Beyaz Saray’ın konuyla ilgili planı California’nın Demokrat Senatörü Dianne Fienstein’a aktardığı öğrenildi.
Aynı zamanda Senato İstihbarat Komitesi’nin başkanı olan Feinstein, dün yaptığı açıklamada, "Ben ABD’nin dost başkanların ve başbakanların telefon görüşmelerini ya da e-postalarını toplaması gerektiğini düşünmüyorum" dedi.
Geçmişte ABD yönetiminin izleme politikalarını güçlü bir dille savunan Feinstein bu kez, komitenin "tüm istihbarat toplama programlarıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirmeye" gideceğini belirtti.
Beyaz Saray ise dost ülkelerin liderlerinin izlenmesi programıyla ilgili henüz kesin bir karar verilmediğini açıkladı. Ancak bu konunun değerlendirilmesi bile ABD’nin en kontrolsüz kurumu olan NSA için önemli bir değişim olarak değerlendiriliyor.
OBAMA'NIN HABERİ YOKMUŞ
Öte yandan Başkan Obama’nın geçtiğimiz yaz, PRISM skandalı patlayana kadar NSA’in istihbarat toplama çalışmalarının kapsamı konusunda bilgi sahibi olmadığı öne sürüldü. Washington Post’un haberine göre, bu programların bazıları Snowden’ın sızdırdığı belgelerle ortaya çıkınca Obama’yı en çok şaşırtan "devlet liderleri koleksiyonu" oldu.
Yetkililer söz konusu programın 2002 yılında başladığını ancak Obama’nın program kapsamında ABD’nin müttefiklerinin de hedef alındığını hiç bilmediğini, sadece “hasım ülkelerin” liderlerinin dinlendiğini sandığını söyledi.
Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Obama’nın programın kapsamının daraltılmasını emrettiğini ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’i arayarak “Seni şu an dinlemiyoruz” dediğini bununla birlikte konu hakkında daha önce bilgilendirilmemiş olduğu için de kızmadığını söyledi.
Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Onların işi politika yapıcılar için mümkün olduğunca çok bilgi toplayabilmek. Böyle durumlarda genelde tam ters bir tepkiyle karşılaşırlar; ‘Neden bilmiyoruz’ diye. Bu onlar için yeni bir tepki” diye konuştu.