Güncelleme Tarihi:
UKRAYNA’da Batı yanlılarının yönetimi ele geçirmesine tepkili Moskova, Rus yanlılarının ayaklandığı Kırım’a müdahale için düğmeye bastı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Kırım’a belirli sayıda Rus askeri gönderilmesi için parlamentoya teklif götürdü. Aynı zamanda Başkomutan olan Putin başvurusunda, “Ukrayna’daki sıra dışı durum ve Rus vatandaşlarının, soydaşlarımızın ve bu ülke topraklarındaki askerlerimizin can güvenliğine yönelik tehditle bağlantılı olarak Rusya Federasyonu’na bağlı silahlı kuvvetlerin Ukrayna’daki sosyo-politik durum normalleşene kadar bu ülkede bulundurulması için teklif sunuyorum” ifadesini kullandı. Teklif birkaç saat içinde kabul edildi. Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko da, “Ukrayna’daki vatandaşlarımız ve Sivastopol’daki Rus üssünde bulunan askerlerimizin hayatını tehdit eden bir durum var. Daha büyük trajedileri önlemek için gerekli adımları atacağız” dedi.
PUTİN’E YARDIM ÇAĞRISI
Putin’in teklifi, Kırım’ın yeni Başbakanı Sergey Aksenov’un Rusya’ya yardım çağrısının ardından geldi. Aksenov, önceki gün Kiev’den gelen silahlı kişilerin Simferopol’deki İçişleri Binası’nı ele geçirmeye çalıştığını ve çatışma çıktığını belirterek “Putin’den Kırım’da barış ve huzurun sağlanması için destek istiyoruz” dedi. Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasıyla ilgili daha önce 25 Mayıs’ta yapılacağı açıklanan referandum tarihi de 30 Mart’a çekildi.
Moskova’nın tavrını “Rus işgali” olarak niteleyen Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyukh ise, Rusya’nın son günlerde Ukrayna’ya 6 bin asker ve çok sayıda zırhlı araç gönderdiğini belirtti. akşam saatlerinde Devlet Başkanı Turçinov başkanlığında toplanan Ukrayna Güvenlik Konseyi, orduyu “Hazır ol” emri verdi. Bu karar uyarınca ülkenin nükleer santraller dahil startejik noktalarına ordu birlikleri yerleştirilecek.
Gerginliğin artması üzerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve AB Dışişleri Temsilcisi Catherine Ashton, Moskova ile görüştü ve çatışmadan uzak durulmasını istedi. ABD Başkanı Barack Obama ise güvenlik kabinesini toplayıp, Ukrayna’da seçenekleri değerlendirdi. BM Güvenlik Konseyi de Ukrayna’nın talebiyle dün yeniden acilen toplandı.
OBAMA İLE PUTİN 90 DAKİKA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Rusya Federasyonu Konseyi’nin, Ukrayna topraklarında ülkede düzen sağlanıncaya kadar Rusya silahlı kuvvetlerinin kullanılması talebini kabul etmesi üzerine, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Putin’i arayarak telefon görüşmesi yaptılar. Putin ile Obama arasındaki görüşme 90 dakika sürdü.
Kremlin’in resmi internet sitesinde verilen bilgiye göre Barack Obama’nın isteği ile gerçekleşen ABD ve Rusya liderlerinin telefon görüşmesinin ana konusu Ukrayna oldu. İki lider Ukrayna’da yaşanan krizi 90 dakika boyunca detaylı olarak görüşürken Obama’nın, Ukrayna topraklarında Rusya silahlı kuvvetlerinin kullanılması planlarından endişe duyduğunu belirtmesi üzerine Putin, aşırı milliyetçi unsurların ve kışkırtmaların Kiev yönetimi tarafından teşvik edildiğine dikkat çekti.
Başkan Obama Putin’e, Rusya’nın Kırım’a asker sokarak uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini söyledi. Beyaz Saray ve Kremlin arasındaki bu konuşma pek çok bakımdan Soğuk Savaş döneminden bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor.
RUSLAR KAÇIYOR
Kırım’da gerginliğin artması Rus asıllı ukraynalıları tedirgin etti. Son üç günde Rusya’ya geçen Rus asıllıların sayısı 143 bini geçti. Rusya, Kiev yönetiminin dağıtma kararı aldığı özel milis gücü Berkut mensuplarına Rus pasaportu vermeye başladı.
Kırım yeni Osetya mı?
Kırım’daki olaylar, 2008’deki Rus-Gürcistan savaşını anımsatıyor. Ağustos 2008’de Rusya, Gürcistan’daki Batı yanlısı yönetimden tek taraflı olarak ayrılan özerk Osetya bölgesini 48 saat içinde işgal etmişti. O dönemde başkanlık seçimlerine gitmeye hazırlanan ve aynı anda hem Afganistan hem Irak’ta iki savaş sürdüren ABD’den destek bulamayan Gürcistan, savaşta ağır darbe almıştı.