O yıllar unutulmaz

Güncelleme Tarihi:

O yıllar unutulmaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hamit Kınaytürk

(Gazeteci-sanat yazarı)

1954-1961 Dönemi Resim

Liseden beri Akademi'de eğitim gördü. Nurullah Berk Atölyesi'nde resim öğrencisiydi. 1961'te mezun oldu ama okuldan hiç kopmadı. O yıllarda foto muhabiri olarak başladığı gazeteciliği halen çıkarmakta olduğu Sanat Çevresi dergisinde devam ediyor. 63 yaşında ve 1982 yılından beri rektör danışmanlığı yapıyor.

Özdemir Altan

(Ressam, Yeditepe Üniversitesi'nde ders veriyor) 1949-1955 Dönemi Resim

Akademi benim için büyük bir umut ve gelecekti. Asistanlığım sırasında da bu umut içimde yaşadı. Ama Türkiye'de bütün işler ters gitmeye başladığı sırada Akademi'yle olan tek vücut oluşum anlamından bazı şeyleri yitirdi. Türkiye'deki ani nüfus artışının yarattığı nitelik kaybı akademinin eğitim kadrosuna da yansıdı.

Yahşi Baraz

(Galeri yöneticisi)

1964-1969 Dönemi Seramik

Beş sene mesleğini yaptıktan sonra sanat galerisi açmaya karar verdi. Galeri Baraz'da 1975 yılından beri profesyonel anlamda alım-satım yapıyor. Galerisinde akademililerin önceliği ve ayrıcalığı var.

Prof. Kemal Bilensoy

(Ressam, öğretim görevlisi)

1947-1953 Dönemi Resim

1963 yılında Akademi’ye dönüp 8,5 yıl müdür muavini olarak çalıştı. Geçtiğimiz yıla kadar da fresk bölümünde hocaydı. Kendi dönemlerinde şartların çok zor olduğunu, tuali bile kendilerinin yaptığını anlatıyor. ‘‘Doğru dürüst kantin bile yoktu!’’ derken gözlerinde, yeni öğrencilerin kantin keyfine tatlı bir imrenme seziyoruz.

Ali Ferruh Durukan

(Ressam) 1944-1950 Dönemi Resim

Durukan'ın altı yılı okulda geçmiş. Mezun olduktan sonra iki yıl Fransa'da kalmış. Sonra Türkiye'de lisede resim ve sanat tarihi hocalığına devam etmiş. ‘‘Sanatçı enflasyonu var. Miktar çoğaldı kalite düştü.’’ diyor.

Prof. Kerim Silivrili

1941-1945 Dönemi Geleneksel Türk Sanatları

Askerden döndükten sonra okula öğretim görevlisi olarak geri döndü. 39 yıl boyunca müdür muavinliğinden, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına kadar bir çok görev üstlendi. 1987 yılında emekli oldu ama hala derslere devam ediyor. ‘‘Akademi bana iş, ünvan ve onur verdi ben de ona bir ömür verdim.’’ diyor.

Arif Aşçı

(Fotoğrafçı, sanat tarihçisi, gezgin)

1978-1982 Dönemi Resim

İki yıl, grafik bölümünde asistan olarak çalıştı. 1986 yılında Akademi'yi de resimi de bırakarak dünya turuna çıktı. Son olarak Çin'den Türkiye'ye deve sırtında gelerek İpekyolu projesini gerçekleştirdi. Yeni projesi Piri Reis'in izinden gitmek!

Doç.Tunç Tüfekçi

(Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi)

1956-1962 Dönemi Resim

Mezun olduktan sonra bir yıl İtalya'da, Napoli Akademisi'nde burslu olarak eğitime devam etti. Paris'te yaşadığı on yılda hayatına fotoğraf girdi. Orada başladığı fotoğrafçılığını şu anda Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde öğretim görevlisi olar devam ettiriyor.

Yüksel Erdoğan

(Ressam) 1967-1973 Dönemi Resim

Akademili olmak bir ayrıcalık, arkadaşlıklarımız da eğitim kadromuz da çok güçlüydü. Yusuf Taktak, Kemal İskender, Alattin Sekman dönem arkadaşlarımdı, hala da görüşüyoruz. Bizim zamanımızda iyi bir resim altyapısı vardı, üniversitenin eğitim sistemi Akademi'nin yapısına uygun değil, müdahaleci bir eğitim var, sanatta müdahale olmamalı.

Gültekin Çizgen

(Fotoğrafçı) 1961 Grafik

Türkiye'nin en eski ve en köklü kurumu Akademi'ydi ama üniversite bugün çağın neresinde sorgulamak gerekiyor. Eskiden eğitim vardı şimdiyse sadece öğretim var bence.

Asım İşler

(Öğretim üyesi) 1961-1966 Dönemi Resim

Akademi çok özel bir kurumdu ve tek sanat kurumuydu. Fransız geleneğiyle, Fransız akademilerinin sistemiyle gelişti. Bizler öğrenci olarak çok faydalandık, çok mutluyum. Akademi'den üniversiteye geçişte, bürokratik bir gelişim söz konusu. Gelenekleri sürdürmek için öğrencilik hayatımızda yaşadıklarımızı şimdi öğrencilerimize yaşatmaya çalışıyoruz''

Hüseyin Gezer

(Heykeltraş) 1944-1948 Dönemi Heykel

Akademi kendi eğitim araçlarına ve onun evrensel yapısına uygun bir kurum olarak kurulmuştur. 1936'lara kadar kendi eğitim elemanlarıyla faaliyetini sürdürdü. Öğrenciliğimden sonra, Akademi'de asistan, öğretim üyesi, müdür yardımcısı, başkan ve Resim ve heykel müzesi müdürü olarak görev yaptım.

Ayten Yetiş Doğu

(Ressam)1961-1966 Dönemi Resim

Nurullah Berk Atölyesi'nde resim eğitimi aldı. Ressam olmak çocukluk hayaliydi. Akademi bu hayali gerçekleştirdi. Bir dönem Avusturya'da kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Ayten Yetiş Doğu resim çalışmalarına devam ediyor.

ÜÇ DeKOratörLER

Ekmek su gibi sanata düşkündük

Selçuk Tollu, Nevin Zahal Tollu, Yıldırım Uğurgün sınıf arkadaşları. Üçü adına Nevin Tollu anlatıyor: Bizim zamanımızda sadece sanatçı yetişiyordu şimdi ise sadece üniversite öğrencisi. Ekmek, su gibi sanata düşkündük, herkes birbirine karşı saygılıydı.

Cahide Tamer (Restoratör mimar)

1933-1938 Resim / 1938-1943 Mimar

Akademinin duayeni

Cahide Tamer kıdemli Akademili. Tam 10 yıl okudu. Beş yıllık resim eğitiminin ardından 1938 yılında mimarlık okumaya karar veriyor ve Akademi'de öğrenciliğini beş yıl daha uzatıyor. Atatürk'ün cenazesinde Akademi'nin çelengini taşıyan, 1961 yılında Fransız hükümeti tarafından şovalyelik ünvanı alan 85 yaşındaki Cahide Tamer'in restorasyonunu yaptığı yerler arasında Rumeli Hisarı ve Yedikule var. Fotoğraf çekimi sırasında okula gelenlerin en eskisiydi. MSÜ'de okuyan torunuyla ‘‘mekteb arkadaşı’’ olduğuna çok seviniyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!