Güncelleme Tarihi:
Susan Cain, Amerikalı bir araÅŸtırmacı yazar. Kendisi de içe dönük bir insan olarak içe dönük insanlarla ilgili araÅŸtırma ve makaleleri inceledi ve çalışmasını bir kitaplaÅŸtırdı: ‘Sessizlik: Hiç Durmadan KonuÅŸulan Dünyada İçe Dönük KiÅŸilerin Gücü’. Buna göre içe dönük tipler az sayıda kiÅŸi ve uyaran bulunan, sessiz ortamlarda rahat ediyor. Oysa dışa dönük bireyler etraflarında ne kadar çok uyaran varsa o kadar rahat hissediyor. İçe dönüklüğün antisosyal olmaktan farklı olduÄŸuna dikkat çeken Cain, içe dönüklerin deÄŸiÅŸik ÅŸekillerde sosyalleÅŸtiÄŸini söylüyor. Bu sebeple, kalabalık bir doÄŸum gününde hiç iyi hissetmeyen çocuÄŸunuzun en yakın arkadaşıyla yalnız başına oyun oynarken mutlu olması çok doÄŸal. Utangaçlıksa bambaÅŸka bir duygu ve içinde sosyal ortamlarda beÄŸenilmeme korkusunu barındırıyor. Utangaçlık bir rahatsızlık hissiyken içe dönük kiÅŸiler bu özellikleri sebebiyle rahat ediyor.Â
Susan Cain’e göre, sınıflar dışa dönük öğrencilerin daha rahat edeceği şekilde tasarlanıyor. Özellikle son yıllarda okullarda giderek yaygınlaşan ve faydalı olduğu düşünülen grup çalışmaları herkes için aynı derecede verimli değil. ABD’deki son araştırmalar her iki kişiden birinin içe dönük kişilik özelliği gösterdiğini ama bunların dışa dönükmüş gibi davranmaya çalıştığını ispatlıyor. Sebebi aile ve öğretmenlerin içe dönük çocukları daha aktif olmaya zorlamaları. Oysa uzmanlara göre ebeveynlere düşen görev, çocuklarını sosyalleşmeye zorlamayıp verimli ve yaratıcı olabilecekleri sakin ortamlar yaratmak.
GANDHI VE BILL GATES
İçe dönüklerin iyi liderler olamayacağı toplumsal olarak yerleşmiş yanlış kanıların başında. Çalıştığı kişilere saygı gösteren, dinleyen ve ani kararlar almaktan kaçınan içe dönük bireyler aslında uzun vadede daha başarılı oluyor. Gandhi, Rahibe Teresa ya da Bill Gates gibi tarihe adını yazdırmış isimlerin içe dönükler olması da bu iddiayı kanıtlıyor. İçe dönüklerin yaratıcılıktan uzak oldukları da yanlış bir düşünce. Cain’e göre yalnız kalmaları ve sakince üretmelerine izin verilirse çok yaratıcı işler ortaya koyabiliyorlar.
NASIL ANLAÅžILIR
- Kendini konuÅŸarak deÄŸil yazarak daha iyi ifade ediyorsa
- Grup çalışmalarından çok bireysel çalışmalarda başarılıysa
- Kolay konsantre oluyorsa
- Aynı anda birden çok konuyla ilgilenmekten hoşlanmıyorsa
- Odasında yalnız olmayı arkadaşlarıyla oynamaya tercih ediyorsa
- Gürültülü ve kalabalık ortamlar yerine sakin ve sessiz ortamlarda rahat ediyorsa
- KonuÅŸmak yerine dinlemeyi seviyorsa
- Israrcı değil yumuşakbaşlıysa