Güncelleme Tarihi:
Şık’ın sözlerinin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250’nci maddesiyle görevlendirilen savcılığın baktığı suçlar kapsamına girmediğine karar veren Akkaş, kamu görevlilerine, görevlerinden dolayı tehdit ve hakaret suçlarından soruşturma yürütülmesi için dosyayı suç ve suçun işlendiği yer nedeniyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra 12 Mart’ta tahliye olan Ahmet Şık, cezaevi çıkışında, “Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hakimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek” demişti.
Zorba ömrü uzun olmaz
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’tan sonra, Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu’nda konuşan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak da, “Yargı haksızlığa uğramış, mağdur olmuş insanların en önemli sığınağıdır. Hukuksuzluk anarşiyi ve kaosu beraberinde getirir. Adaletten uzaklaşan zorba yönetimlerin ömrü uzun olmamıştır. Eğer yargı bu kadar dinamik olan hayat karşısında kendisini yenileyemez ve yeni uyuşmazlıklar karşısında çıkarılan yasaları özümseyip çözüm yolları üretemezse o zaman fertler başka çözüm yolları arayışına girecektir” uyarısı yaptı.
Danıştay eleştirisi
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu’dan ise askeri yargı eleştirisi geldi. Karakullukçu, “Saygı gösteriyoruz fakat kişilere özel yargı çoğaltılması çok uygun değildir. Bu içtihat farklılığı uygulamada farklılıklara neden olur” dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, reform çalışmalarını anlattı ve rehberlerinin güven veren adalet sistemi olduğunu söyledi. Ergin, “Güven veren adalet sistemi, başta halkımız olmak üzere tüm yararlanıcıların memnuniyetini sağlamaktan da öte insan haklarının ve neticede demokrasimizin sarsılmaz bir teminatı olacaktır” dedi.
Performans artsın
Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Martin Raiser ise “Ekonomiler karmaşıklaşıyor. Ticaret hiç bilmediği müşterilere yöneliyor. O nedenle güvenilir yargı kurumları, vatandaşın haklarını korumak için önemli” diye konuştu.