Güncelleme Tarihi:
ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ yerleşkesine girerek başlattığı yol inşaatı ile ilgili tartışmalar sürerken Hürriyet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan, “ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı”na ulaştı. ODTÜ Rektörü, ODTÜ öğrencileri, CHP ve sivil inisiyatifler, Büyükşehir Belediyesi’nin 4 Ekim 2013’te 30 gün süreyle askıya çıkan plana itiraz süresi dolmadan yol inşaatına başladığını belirterek hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu. Hürriyet’in ulaştığı planda öne çıkan maddeler şunlar:
KAMPUS, TÜNEL YOLLA KORUNACAK
- 1.2.1 Planlama alanında kalan 81 nolu orman kadastro komisyonunca belirlenen orman vasfındaki alanlar aynen korunacak olup, özel çevre bölgesi dışında kalan mülkiyeti ODTÜ’ye ait orman alanları, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17/3 maddesi uyarınca ODTÜ kampus alanı bütünlüğü içinde değerlendirilebilir. Bu alanlarda 6831 sayılı nolu kanun hükümleri uyarınca Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan uygun görüş alınmaksızın, mimari proje onaylanamaz, yapı ruhsatı verilemez. Özel koruma bölgesi içerisinde kalan mülkiyeti ODTÜ’ye ait orman alanlarında, bu plan notlarının özel hükümler başlığı altındaki 9’uncu madde hükmü uyarınca uygulama yapılacaktır.
- 1.6 Kampus bütünlüğünün bozulmaması amacıyla Eskişehir Yolu’na paralel olarak batıda Bilkent Bulvarı ile doğuda Anadolu Bulvarı’nın devamı niteliğindeki yol arasında geçmesi planlanan 35 metre genişliğindeki yolun tünel yol olması zorunludur. Planda şematik olarak gösterilen tünel yol bağlantısının plan değişikliğine gerek kalmaksızın, proje aşamasında vaziyet planına işlenmek koşulu ile tünel genişliği, tünel çözümlemeleri, tünel güzergahı, kavşak çözümlemeleri ODTÜ ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında yapılacak değerlendirmeler sonucunda yeniden düzenlenebilir. Yeniden yapılan plan değişiklikleri projeye işlenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir.
YANGIN SÖNDÜRME İSTASYONLARI ŞART
- 1.2.2 Orman alanlarının yangından korunması amacıyla orman alanlarının gerekli görülen noktalarında yeterli sayıda yapı yaklaşma mesafeleri içinde veya dışında yangın söndürme istasyonları kurulacaktır. Bu istasyonların kurulması ve kullanılmasında ilgili Orman İşletme Müdürlüğü ile ODTÜ arasında gerekli koordinasyon sağlanacaktır.
- 1.1.3 Mevcut ve önerilen yapılaşma koşullarını düzenleyen vaziyet planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun görülmeden uygulamaya geçirilemez. Üzerinde mevcut bina bulunan parsellerde, mevcut binaların, ‘yapı ruhsatı’ ve ‘yapı kullanma izin belgeleri’nde hesaplanan iskan edilebilir inşaat alanları toplamı ile parseldeki emsal değerlerine göre hesaplanan inşaat alanı toplamı arasındaki fark kadar ilave inşaatlar yapılabilir.
- Planlama alanı içerisinde ana arter yolların, bu planlama alanının sınırı dışında olan diğer yollara devamlılığının ve bisiklet yolları ile bütünselliğinin sağlanması amacıyla zorunlu genişlemeler yapılmasının zaruret teşkil edilmesi halinde, yol genişlemesi sonucu ihtiyaç duyulacak trafik, bisiklet ve yaya yolu aksları, emniyet şeritleri, bağlantı noktalarına ilişkin alanlar düzenleme ortaklık payı olarak bedelsiz terk edilecektir.
KURUL KARARLARINA UYMAK ZORUNLUDUR
- Planlama alanında kalan 1’inci derece arkeolojik sit alanı ile 1’inci, 2’nci ve 3’üncü derece doğal sit alanları için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 12.09.2013 gün ve 926 sayılı kararı ile Ankara Valiliği, Ankara 2 nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 27.08 2013 tarih ve 114 nolu kararında belirtilen hususlara uyulması zorunludur.”