Güncelleme Tarihi:
Talihsiz bir kaza sonucu 16 yaşında hayatını kaybeden Ali Şen’in torunu, Begüm ve Adnan Şen’in oğlu Alp Şen’in ENKA’da arkadaşlarıyla kurduğu ‘İyilik Kulübü’nün hastalara ilik nakli imkânı sağlamak için başlattıkları proje büyüdü, bu durumdaki hastalara umut oldu.
Ali Şen, Adnan ve Begüm Şen’in de katılımıyla dün düzenlenen toplantıda, “İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı” hakkında bilgi verildi. Alp Şen’in arkadaşlarıyla başlattığı projenin nasıl doğduğunu ve büyüdüğünü bizzat ailesinin, öğretmen ve arkadaşlarının ağzından dinledik. Dede Ali Şen, şu duygu yüklü konuşmayı yaptı:
‘VAKFI ALP GÖREMEDİ’
“‘Enka İyilik Projesi’ ismiyle çıktıkları yolda, bağışlarla, yurtdışından doku tipleme kitleri satın aldılar. Alp’in aramızdan ayrılışının ardından, ilik nakli bekleyen çocuklarımıza, insanlarımıza yardım eli uzatabilmek için Kasım 2014’te Alp Şen Vakfı’nı kurduk. İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı, çok daha fazla sayıda lösemi ve ileri derecedeki kan hastalığına sahip hastalar için umut ışığı olacak” dedi.
12 BİNDE 1 ŞANS
Böyle bir merkezin Türkiye’de neden büyük ihtiyaç olduğunu da işin uzmanlarından öğrendik.
Türkiye’de 1999’dan bu yana ilik nakli için 28 bin bağışçı olmuş. Ne yazık ki bu çok az, çünkü karaciğer, böbrek gibi nakiller için uyumlu donör bulmak hiç kolay değil. 12 bin örnekten ancak biri bir hasta için uygun olabiliyor.
Alp Şen Vakfı’nın kurulması ve İstanbul Tıp Fakültesi Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı’ nın açılmasıyla, gerekli analizlerin Türkiye’de yapılması hedefleniyor. Türkiye’de bugüne kadar toplanan kan bağışlarıyla analiz edilemeyen kanlar da bu laboratuvarın açılmasıyla analiz edilebilecek.
ANNE ŞEN: EKTİKLERİTOHUM YEŞERECEK
Anne Begüm Şen, Alp Şen ve arkadaşlarının çabalarını şöyle anlattı: “Alp ve arkadaşları bir tohum ekti, bu tohumun yeşermesinde herkes güçbirliği yaptı. Bu tohumlar sağlığına kavuşan her hayatta yeşermeye devam edecek”
‘BEN BUNLARI YAPMADIM’
Adnan Şen ise şöyle konuştu: “Projeyi anlattığında şaşırdım. Ben o yaştayken ihtiyacı olanlara el uzatmak, onlar için bir araya gelmek gibi bir fikrim olmamıştı. Bunun kalıcı olmasını istedik.”
TÜRKİYE’DE BİR İLK: 17 YILDA 28 BİNDEN YILDA 22 BİN ANALİZE
İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası için çalışan özel bir laboratuvar ilk kez hayata geçmiş olacak. Bugüne kadar analizi gerçekleştirecek kitlerin de yetersizliği nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde bir yılda sadece 500-1200 gönüllü vericinin doku tipleme analizi yapılabiliyordu. Alp Şen Doku Tipleme ve Genetik Araştırma Laboratuvarı’nın hayata geçmesiyle yılda 16 bin ile 21 bin arasında doku tipleme analizi gerçekleştirilebilecek. Dünyada bu alanda kullanılan en son teknolojiyle donatılan laboratuvar, hastalar için çok daha kısa sürede verici bulunmasını ve kemik iliği nakli yapılmasını sağlayacak.