O gemilere bizi de alın... Lübnan’daki yabancılar Türkiye’den yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

O gemilere bizi de alın... Lübnan’daki yabancılar Türkiye’den yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2024 07:00

Türkiye, Deniz Kuvvetleri’ne ait iki gemiyle Beyrut’ta mahsur kalan 966 kişiyi başarıyla tahliye etti. AP Haber Ajansı’na göre, Lübnan’daki Bulgaristan, Romanya ve Kazakistan vatandaşları da tahliye için Türkiye’den yardım istedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, İsrail’in saldırdığı Lübnan’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için 2 bin 500 kişi ön başvuruda bulundu. Bakanlık yetkililerince tek tek bu kişilere telefonla geri dönüldü. 1900 kişi, toplanma noktalarına geleceğini bildirdi. Hazırlıklar da buna göre yapıldı. Ancak yaklaşık 1000 kişi toplanma noktalarına geldi. Son anda gemiye binmekten vazgeçenler oldu.

TAHLİYELER SÜRECEK

Dışişleri Bakanlığı’nın tahliyeler için başvuru toplamaya devam edeceği, charter uçak seferi için açık bir listeye isim yazdırıldığı belirtildi. Yeni bir gemi seferine ihtiyaç olup olmadığına da başvurulara göre karar verilecek.

6 GEMİ GÖREV ALDI

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından tahliye operasyonuna ilişkin görüntüler paylaştı. Açıklamada, “İsrail’in saldırıları sonucu Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızı tahliye eden Deniz Kuvvetleri’mize ait 2 gemimiz, Mersin’e gelmek üzere Beyrut Limanı’ndan yola çıktı. Tahliyeyi gerçekleştiren TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar gemilerimize, 2 adet firkateyn ve 2 adet karakol gemisi koruma sağlıyor” denildi.

O gemilere bizi de alın... Lübnan’daki yabancılar Türkiye’den yardım istedi


Haberin Devamı

YABANCILAR DA BAŞVURDU

Operasyonu izlemesine izin verilen tek yabancı medya kuruluşu olan Amerikan AP Haber Ajansı, “Türk vatandaşlarının yanı sıra Bulgaristan, Romanya ve Kazakistan’dan gelenler de gemilerle tahliye için başvuranlar arasındaydı. Yetkililer sayı vermedi” dedi. AP, tahliye için gelen Türk vatandaşlarının da ifadelerine başvurdu. Lübnanlı eşi ve iki çocuğuyla Beyrut’ta yaşayan Mardinli Zehra Cibbin, yaşadıklarının tarif edilemez olduğunu söyleyerek “Evimizin altındaki sokağı bombaladılar. O andan itibaren benim için her şey bitmişti, artık Beyrut’ta kalmak istemediğimi söyledim” dedi.

‘YABANCILAR BİNDİ’ İDDİASINA YALANLAMA GELENLERİN HEPSİ TÜRK VATANDAŞI VE YAKINLARI

Dışişleri kaynakları yabancılara gemilere binişte öncelik tanındığına dair iddialara ilişkin bir açıklama yaptı. “Gemilere binişlerde yabancı ülke vatandaşlarına öncelik tanındığına dair haberler kesinlikle doğru değil” diyen kaynaklara göre, “Bu kimseler Türk vatandaşlarının yakını olarak gemilere kabul edildi.” Kaynaklar yabancıların alındığı yönündeki iddiaların yabancı düşmanlığını körüklediğini aynı zamanda zor şartlarda gerçekleştirilen operasyon sırasında sahada çalışanların işini güçleştirdiğini de belirtti.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ DE YALANLADI

Türk vatandaşlarının tahliyesinde önemli rol oynayan Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy da Beyrut’ta bulunan CNNTürk’ten Fulya Öztürk’e yaptığı açıklamada, ‘Türkler yerine yabancılar getiriliyor’ iddiasını net bir şekilde yalanladı: “Tahliye konusundaki yalanlar burada çalışan ve operasyonda görev alan tüm ekibi derinden yaraladı. Rakamlar ortada. Türk vatandaşı olmayanların akrabalıklarını inceledik. Vatandaşlarımızla birinci dereceden akraba olduğuna dair kanıt göstermelerini istedik, bu da zaman alan bir süreç oldu. Biz burada üçüncü bir ülkenin topraklarındayız. Tahliye edilen vatandaşlarımız ayrıca Lübnan polisinin kontrolünden de geçtiler.”

O gemilere bizi de alın... Lübnan’daki yabancılar Türkiye’den yardım istedi



İLK KAFİLE SAĞ SALİM MERSİN’DE

Haberin Devamı

İsrail’in saldırısı altındaki Lübnan’dan gemilerle tahliye edilen ilk grup Türk vatandaşı ülkeye ulaştı. 878 Türk ve 24 KKTC vatandaşıyla bunların birinci derece yakınları olan 64 kişinin aralarında bulunduğu 966 kişiyi taşıyan gemiler dün akşam Mersin Limanı’na geldi.

İKİ BAKANLIK KOORDİNE ETTİ

Vatandaşları karşılayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ise tahliyelerin devam edeceğini belirterek, “Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda uçak seferi olacaktır, hazırlık çalışmalarımız var” dedi. Tahliyeler Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın
amfibi gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar ile yapıldı. Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonunda
gerçekleştirilen operasyon kapsamında, Lübnan’a insani yardım da ulaştırıldı.

Haberin Devamı

FIRKATEYNLER EŞLİĞİNDE...

Beyrut Limanı’nda toplanan siviller, amfibi gemilerine bomba imha ve narkotik eğitimli köpeklerin de yer aldığı arama noktasından geçtikten sonra binebildi. Dönüş yolunda gemilere iki fırkateyn ve iki karakol gemisi de eşlik etti. KKTC Dışişleri Bakanlığı ise tahliye edilenler arasında yer alan Said Ezbeki’nin kalp krizi geçirerek vefat ettiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!