O fotoğrafçı artık yok

Güncelleme Tarihi:

O fotoğrafçı artık yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2012 17:07

II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin toplama kampı Auschwitz'ten sağ kurtulmayı başaran Wilhelm Brasse, 95 yaşında hayata veda etti. Auschwitz- Birkenau Müzesi Sözcüsü Jaroslaw Mensfelt, uzun süredir rahatsız olan Brasse'nin Polonya'nın güneyindeki Zywiec kentinde öldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

1940'da Nazi işgali altındaki Polonya'dan kaçmaya çalışırken yakalanan Brasse, 22 yaşında siyasi tutuklu olarak Auschwitz Toplama Kampı'na gönderilmişti.

ÇEKTİĞİ KARELERDEN BAZILARI / FOTO GALERİ

O fotoğrafçı artık yok

Kamp Komutanı Rudolf Höss'ün savaştan önce Polonya'nın güneyindeki Katowice kentinde bir fotoğraf stüdyosunda çalıştığını fark etmesi üzerine, Auschwitz'in fotoğraf ve kimlik bölümünde görevlendirilen Brasse, savaşın sona erdiği 1945'e dek yaklaşık 50 bin mahkumun fotoğraflarını çekmişti.

Brasse, 2010'da Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'a yaptığı açıklamada, "Tutuklular, Auschwitz'te ilk geldiklerinde tamamen normal görünüyordu. Sadece birkaç hafta sonra ise eğer hala hayattaysalar, tanınamaz hale geliyorlardı" demişti.

Haberin Devamı

Kamp doktoru Josef Mengele'nin tutuklular üzerinde yaptığı deneyleri de görüntülemek zorunda bırakılan Brasse, Mengele'nin ilk deneylerini, 15 ila 17 yaşlarında bir grup Yahudi genç kız üzerinde uyguladığını belirtmişti.

Sovyet ordusunun Polonya'ya girmesinden kısa bir süre önce tüm negatifleri yok etmesi emredilen Brasse, Nazi subaylarının emrine karşı gelerek negatifleri saklamayı başarmıştı. 60 bin mahkumla birlikte Ocak 1945'te Mauthausen Toplama Kampı'na gönderilen Brasse, kampın Mayıs 1945'te Amerikan askerleri tarafından kurtarılmasının ardından özgürlüğüne kavuşmuştu.

Savaşın sona ermesinin ardından Polonya'ya dönüp evlenen ve 2 çocuğu olan Brasse, bir daha asla fotoğrafçılık yapmamasının nedenini şöyle açıklamıştı:

"O biçare Yahudi çocuklar, gözümün önünden hiç gitmedi. Auschwitz'te asla unutamayacağım şeyler gördüm."

Brasse'nin çektiği fotoğraflar, Auschwitz Müzesi'nde sergileniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!