O eski esnaftan eser yok şimdi

Güncelleme Tarihi:

O eski esnaftan eser yok şimdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2012 00:00

İTO’nun hazırladığı ‘Dersaadet’te Ticaret’ kitabında, İstanbul’da ticaret tarihi ve kaybolan meslekler fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor. Kitap, Osmanlı’da ticaretin sıkı ahlak kurallarıyla işlediğini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da ticaretin tarihini anlatan “Dersaadet’te Ticaret” isimli kitabı yayın dünyasına kazandırdı. Kitapta, Osmanlı zamanında ticaretin belkemiğini oluşturan Ahiliğin kuralları geniş bir biçimde ele alınırken, gururlanan, cimrilik eden, kıskanan, karşısındakinin ayıbını örtmeyen, dedikodu yapan esnafların Ahilik teşkilatından atıldığı anlatılıyor.
Şair de var, sebzeci de
‘Dersaadet’te Ticaret’te esnafların padişah sefere çıkmadan önce bir alay düzenledikleri ve bu alayın da şairlerden meddahlara, görevi ilahi söylemek
olan hanendelerden hekimlere, tütüncülerden sebzecilere kadar temsilcilerin bulunduğu bilgisi yer alıyor.

Hayvanlara küfreden kasap, şahit olamaz

DOÇ. Dr. Bayram Nazır tarafından yayına hazırlanan kitapta, esnaflığın uyması gereken ahlak kuralları da anlatılıyor. Müşterilere iyi davranmanın esas alındığı esnaflıkta, ahlaksız davranışlar suç olarak kabul ediliyordu. Örneğin, hayvanlara küfreden bir kasabın şahitliği geçerli sayılmazken, devletin verdiği resmi kantarla mallarını tartmayan esnaf da suçlu kabul ediliyordu. Dilencilerin de bir meslek grubu olarak anlatıldığı kitapta, cami avlularında bulunan ve kendilerine para verenlere de “Sebilullah, Şehidan-ı Kervanı ervahı için sebil” (Allah yoluna, Kerbela çölünde susuzluktan ölenlerin ruhları için sebil) şeklinde dua edenlerin de bir meslek erbabı sayıldığı bilgisine yer veriliyor.

Haberin Devamı

Kitapçılar, çizmeciler padişahın himayesinde

KİTABA göre Osmanlı İstanbulu’nda bazı meslek grupları padişahın özel destek ve himayesi altında bulunuyordu. Nakkaşlar, kitapçılar, ciltçiler, madenciler, bıçakçılar, müzik aleti yapanlar, oymacılar, tornacılar, kürkçüler, çizmeciler çeşitli nedenlerle padişah himayesine girmiş esnaf grubundandı.

İşgüzar personelin abartısı olabilir

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim Heykel Müzesi’nde tablolara soba boyası sıçradığı iddiası üzerine gerekli inceleme ve soruşturmaya derhal başlandığını belirterek şu ana kadar müzede herhangi bir eserin zarar gördüğüne ilişkin bir bilgi oluşmadığını söyledi. Günay, “Soruşturmanın esenliği açısından müze müdürü, önlem olarak, başka bir göreve alınmıştır. Müze Müdürü ile kişisel çekişmesi olan bazı personelin bu durumu fırsat bilerek basını ve kamuoyunu abartılı haberlerle yönlendirme gayreti içinde olduğu gözlenmektedir” dedi. ? AA

Haberin Devamı

Sanat elçilerimiz ayakta alkışlandı

İSTANBUL Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim görevlileri Piyano sanatçısı Doçent Begüm Çelebioğlu ile keman sanatçısı Doçent Zülfiye Seçkin’in Paris Cortot salonunda verdikleri resital büyük ilgi görürken sanatçılarımız dakikalarca alkışlandı. Resitalden sonra sanatçılarımız Seçkin ve Çelebioğlu “Fransa’nın ünlü klasik müzik hocaları önünde eserleri icra etmek bambaşka bir heyecan. Alkışlar bize olduğu kadar Türkiye’nin” dediler. Paris Başkonsolosu Uğur Arıner’in resital için verdiği davete katılan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, UNESCO Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu ve OECD Büyükelçisi Ecvet Tezcan, sanatçıları kutladı. Muammer ELVEREN

Besteciden övgü

Haberin Devamı

MÜZİSYENLERİMİZ Stephan Delplace’ın eserlerini de icra ettiler. Resitali izleyen besteci Delplace sanatçılardan övgüyle bahsetti: “Çelebioğlu ve Seçkin eserlerimi büyük bir dikkat, hassasiyet ve teknikle çaldı. Olağanüstü seviyeyi gördüğüm Begüm Çelebioğlu’nu birkaç büyük bir ilgiyle izliyorum” dedi.

Has ödülleri kültür sanata

İŞ adamı Kadir Has, vefatının 5’inci yılında Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu’nda düzenlenen törenle anıldı. Anma töreninde Kadir Has Başarı Ödülleri de 8’inci kez sahiplerini buldu. Değerlendirme Kurulu’nda Yahşi Baraz, Oya Eczacıbaşı, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer ve Görgün Taner’in bulunduğu ödüller, kültür sanat alanında mimar Emre Arolat’a ve genç piyano virtüözü Lara Melda’ya verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!