O da sindiremedi

Güncelleme Tarihi:

O da sindiremedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 00:00

MHP Lideri Devlet Bahçeli, ittifak arayışını sürdüren Rahşan Ecevit’in görüşme teklifini reddetti. 1999’da DSP-MHP-ANAP koalisyonu kurulurken Rahşan Hanım, Bahçeli tarafından unutulmayan "Çocukları örgütlediler, hatta silahlandırdılar. Ya bizden olacaksın ya canından dediler" sözlerini söylemiş ve hükümet ortaklığını içine sindiremediğini söylemişti.

RAHŞAN Ecevit, ’Cumhuriyet için el ele’ adını verdiği sağda ve solda ittifak arayışı için randevu talep ettiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den "Hayır" cevabı aldı. Bu ret, Rahşan Ecevit’in 1999 Mayıs’ında MHP’ye yönelttiği suçlamalara bir yanıt gibi.

Rahşan Ecevit DSP ile MHP’nin hükümet ortaklığı çalışmalarını röportaj verdiği gazeteci Fikret Bila’nın deyimiyle ’içine sindirememiş’, MHP’yi ağır bir dille eleştirmişti. ’Rahşan Hanım Depremi’ olarak bilinen röportajda şu görüşler yer almıştı:

"DSP ile MHP’nin hükümet ortaklığı kurmaları zorunlu olabilir. Ama benim içimde ve inanıyorum ki daha birçok kimsenin içinde ciddi kuşkular var. Çocukları, gençleri örgütlediler, baskı altına aldılar, hatta silahlandırdılar. ’Ya bizden olacaksın ya canından’ dediler. Yıllarca sayısız can yaktılar, canlar aldılar. Bunların acısını unutmak kolay mı? ’Biz Asena adlı bir kurttan üredik, Orta Asya’dan buralara geldik, bu ülkede egemenlik bizim hakkımızdır’ iddiasıyla, üstelik de kaba kuvvetle siyaset yapmaya kalkışanlar, ne demokratik anlamda ’parti’ sayılabilir ne de milli birliği güçlendirebilirler."

Bahçeli’
nin, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve CHP Lideri Deniz Baykal’ın kabul ettiği Rahşan Ecevit’le görüşmeyi reddetmesi "İntikam soğuk yenildiğinde lezzetli olan yemektir" Fransız deyimini hatırlattı.

AKP’YE PAYE VERİYOR

Bahçeli,
Rahşan Ecevit’in Emrehan Halıcı aracılığıyla ilettiği "AKP’ye karşı ittifak için görüşme talebi"ni yanıtsız bıraktı. Randevu vermeyen Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada isim vermeden Rahşan Ecevit’e, "AKP’ye karşı suni ittifak arayışlarına girilmesi, AKP’ye hak etmediği bir güç vehmetmek ve paye vermek olacaktır. Gerginlik ortamından beslenen AKP’nin değirmenine su taşımak anlamına da gelecektir" suçlamasında bulundu. Bahçeli, Türkiye’de siyasetin geleceği üzerinde yapılan ’kadastro planlamaları, parlamento aritmetiğini değiştirme hesapları ve siyasi koltuk değneği arayışlarının’, MHP’ye yabancı olduğunu vurguladı.

TEK ALTERNATİF MHP

Bahçeli, şu görüşlere yer verdi: "TBMM içinde bir muhalefet boşluğu olduğu doğrudur. Ancak, AKP iktidarına karşı bir siyasi alternatif boşluğu bulunmamaktadır. Bugün iktidarın tek alternatifi, Milliyetçi Hareket’tir. Siyasi gücüne güvenemeyen partilerin yeni oluşum ve ittifak arayışlarına yönelmeleri anlaşılabilir bir olgudur. Sürekli kriz tahrikçiliği yapan AKP hükümeti, gemlenemeyen siyasi ihtirasları uğruna Türk milletini husumet kamplarına bölerek bir gerginlik ortamına çekmeye çalışmaktadır. Kıymeti kendinden menkul sözde siyaset mühendislerinin, masa başında sıfırlar üzerinden yeni bir oluşum meydana getirmeye çalışmaları, fiiliyatta demokrasinin sıfırlanması anlamı taşıyacaktır."

Hep sorun vardı

RAHŞAN Ecevit 18 Nisan 1999 seçimlerinden sonra koalisyon görüşmeleri sırasında, eşi Bülent Ecevit, MHP ile temaslarını sürdürürken, "MHP ile koalisyonu içime sindiremiyorum" açıklaması yapmıştı. Bu açıklama koalisyon görüşmelerinde krize neden olmuş, kriz Hüsamettin Özkan’ın araya girmesiyle çözülmüştü. Bu temaslar sonucunda kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinde Başbakan olan Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Bahçeli’nin ortaklığı yaklaşık 3 yıl sürmüştü. Koalisyon döneminde zaman zaman ortaya çıkan krizlere rağmen Rahşan Ecevit, Devlet Bahçeli ile nadiren bir araya gelmişti. Fotoğrafta bu nadir anlardan birinde Bülent ve Rahşan Ecevit ile Devlet Bahçeli yan yana görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!