O çağrının sebebi nedir

Güncelleme Tarihi:

O çağrının sebebi nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 00:00

Hürriyet muhabiri, diaspora oyları için Ermenistan’a gittiği söylenen Sarkozy’ye Erivan’da sordu: “‘Türkiye soykırımı tanımalı’ samimi bir çağrı mı? Yoksa başka nedenleri mi var.”

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise şu yanıtı verdi: “Soykırım gerçek. Görmezden gelemeyiz. Türkiye de bunu biliyor ama siyasi nedenlerle reddediyor.”

ERMENİSTAN ziyaretinde Türkiye’ye seslenerek bir an evvel soykırımı tanıması çağrısında bulunan Nicolas Sarkozy, Ankara’dan kendisinin cumhurbaşkanlığı süreci sona ermeden Ermeni soykırımını tanımasını beklediğini söyledi.

Ziyaretinin ikinci gününde Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, “Ermeni soykırımını inkârı suç sayacak yasa için takvim nedir” sorusuna “Türkiye gibi büyük bir ülke tarihinin karanlık sayfasını kabul etmeli. Takvime gelince, kimseye ültimatom vermek, takvim koymak gibi bir pozisyonumuz olamaz. 1915’ten 2011’e kadar geçen zaman zaten bu konuda beklenenin yapılması için yeterince uzun bir zaman. Fransa, Türk kamuoyu ve hükümetinin tepkisini bekleyecek. Ama bir yanıt alamazsa hızla davranmamız lazım. Cumhurbaşkanlığı dönemi sona ermeden inkâr yasasını gündeme getiririz” yanıtını verdi.

Ermenice ‘Soykırım’ dedi

Sarkozy daha sonra Sarkisyan ile birlikte Erivan’daki “Fransa Meydanı’nda” çok sayıda kişiye hitap etti. Sarkozy’nin, en çok Ermenice olarak söylediği “Bu bir soykırımdır” sözü alkış aldı. Halka hitabın ardından meydanda Fransız heykeltıraş Rodin heykelinin açılışını yapan Sarkozy, geziyi Fransız ekibiyle izleyen tek Türk gazete olan Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

Barış için risk almalı

Hürriyet’in “(Türkiye soykırımı tanısın) Bu samimi bir çağrı mı? Yoksa başka nedenleri mi (seçimler) var” sorusuna, “Soykırım bir gerçek. Artık Türkiye bunu yapmalı. Bu gerçeği dünyada kimse reddetmiyor. Meydanlarda en çok alkış alan bölümü gördünüz. Halkın böyle bir talebi var. Bunu görmezden gelemeyiz. Türkiye de bunu biliyor ama politik nedenlerle reddediyor. Bunu Başbakan Erdoğan’a da söyledim. Ben ne inanıyorsam onu söyledim, Erdoğan da bana ne düşünüyorsa söyledi. Sanırım Fransa’nın bu konuda önemli bir misyonu var ve bu sorunun bir an evvel çözülmesi için harekete geçmesi için en önemli ülke. Çağrıma bir yanıt umut ediyorum. Almanya ve Fransa, 2’nci Dünya Savaşı’nın ardından, dünyanın en büyük soykırımından sonra bugün Avrupa’nın en yakın iki müttefiki olmayı başardı. Barış için risk alınmalı. Türkiye soykırımı tanımalı” dedi.

Haberin Devamı

Pimi çekilmiş el bombası atacağım

Haberin Devamı

Le Figaro gazetesi, Sarkozy’nin Ermenistan’ın başkenti Erivan’a giderken gazetecilere yaptığı açıklamalarda “Pimi çekilmiş bir el bombası atacağım” dediğini öne sürdü.

Oysa Elysee kaynakları gezi öncesi son derece açık biçimde “Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz” mesajı vermişti. Ancak diasporayla aynı uçakta Erivan’a gelen Sarkozy, sert bir çıkış yaptı. Şimdi Fransız diplomasisi, iki ülke arasında yeni bir kriz yaşanmaması için çalışıyor. Elysee Sarayı, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ile randevulaşırken, Ankara’da bulunan İçişleri Bakanı Claude Gueant da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hükümetle konuyu tartıştı.

Aznavour:  ‘Soykırım’dan sıkıldım

Haberin Devamı

Ermenistan’da Sarkozy’ye evsahipliği yapan Ermeni şarkıcı Charles Aznavour, Les Nouvelles d’Armenie Dergisi’ne yaptığı açıklamada, “Soykırım lafı sıktı. ‘Soykırım’ sözü kullanılmadan önce kullanılıyordu? Ermeni katliamı mı? Eğer Türkler, ‘soykırım demek istemiyorsa, o zaman Ermeni katliamını kabul ettirin. Ermenistan-Türkiye sınırını açacak başka bir kelime bulalım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!