O bir Marie Antoinette

Güncelleme Tarihi:

O bir Marie Antoinette
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2002 01:53

İngiltere'nin ciddi ekonomi gazetelerinden Financial Times, modası geçmiş giysileriyle, tutucu ilkeleriyle, benzemese de eşinin üzerindeki etkisi ve hırsıyla Rahşan Ecevit'i Fransa'nın giyotine gönderilen kraliçesi Marie Antoinette'e benzetti.

Haberde, ‘‘Fransa'nın halk tarafından sevilmeyen kraliçesinin, ‘Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' sözü örnek verildi. Ancak Rahşan Ecevit'in ezilenlerin yanında yer alan bir görüntü çizdiğine işaret edildi. Gazete şöyle devam etti: ‘‘Ecevit'in sağlığı politik ve finansal karmaşaya müdahaleye izin vermiyor. Bayan Ecevit son iki hafta içinde Fransız kraliçesinin 2 yüzyıl önce yaşadığı gibi eleştiri yağmuruna tutuldu. DSP Başkan Yardımcılığı görevindeki Rahşan Ecevit, politik kariyerinin sonuna gelen eşinin üzerinde öldürücü bir etki kullanmaktadır. Marie Antoniette de, eşiyle birlikte iktidardan alınıp giyotine gönderilmeden önce bunları yapmıştı.’’ Mayıs ayında kaburgaları kırık eşine hastane yerine kendisinin baktığını vurgulayan Financial Times, ‘‘Bayan Ecevit, geçenlerde istifa eden Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a rağmen hassas dengelerdeki parti işlerine de eşi yerine el atarak karıştırdı’’ diye yazdı.

PARTİNİN POLİSİ

Gazete, Rahşan Ecevit'in, 78 yaşındaki hasta eşinin geri adım atarak ekonomi programı başarıyla uygulama çabasındaki ülkenin piyasaların soluk almasına izin verdirmediğini de vurguladı. DSP'den ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan istifa eden Metin Bostancıoğlu'nun ‘‘Parti henüz bitmedi ama Rahşan hanım bitirme yolunda çabalıyor’’ demecine yer veren Financial Times, DSP'li bir milletvekilinin, ‘‘Rahşan Ecevit, partide başkan yardımcısı olmasına karşın kendisi partinin polisi gibidir’’ açıklamasına işaret etti. 1980 askeri darbesi sonrasında Bülent Ecevit'in eşine baharı birlikte geçirmek isteğini anlatan bir şiir yazdığını anlatan Financial Times yazıyı, ‘‘20 yıl sonra pek çok Türk, Ecevit çiftinin kendilerine birlikte iyi vakit geçirebilecekleri bir fırsat yaratmasını diliyorlar’’ diye bitirdi.

3 yılda 10 bin partiliyi atmış

Financial Times, Rahşan Ecevit'in serbest düşünen kişiliğe sahip olan kimseden hoşlanmadığını da belirtti. Yazıda, Bülent Ecevit'in, eşinin bütün söylediklerini dinlemesi durumunda Özkan'dan önce pekçok bakanı kovması gerektiğine de işaret edildi. Gazete, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Mustafa Balbay'a da dayanarak, Rahşan Ecevit'in, sadakatsizliklerini gerekçe göstererek, son 3 yıl içinde 10 bin parti üyesini tasfiye ettiğini bildirdi.

Giyotine gitmişti

Fransa'nın en genç ve güzel kraliçesi Marie Antoinette, 1755-1793 yılları arasında yaşadı. 17. Louis ile evlenerek Fransa Kraliçe oldu. ‘‘Ekmek yoksa, pasta yesinler’’ sözü tariha geçti. Politik ve sosyal ideolojinin değişmesine yol açan Antoinette, 1789-91 arasında tutuklu kaldı. Avusturya asıllı Antoinette, kraliçe olduğu dönemde pek çok skandala karıştı ve eşinin üzerindeki etkisiyle anıldı. Düşmana askeri bilgileri sızdırmakla suçlandı. 1792'de tutuklama bütün kraliyet ailesini kapsadı. 16 Kasım 1793'de suçluluğu belgelenememesine karşın giyotine gönderildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!