NYT, Türkiye'deki milyarderleri Gates'e benzetti

Güncelleme Tarihi:

NYT, Türkiyedeki milyarderleri Gatese benzetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 12:36

Türkiye gibi yükselen piyasalarda yeni bir milyarder türünün ortaya çıktığı, bu yeni elitin Rockefeller, Carnegie ve Bill Gates gibi hayırsever olduğuna ve büyük miktarda bağış yaptığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

The New York Times gazetesi, bu konudaki haberinin önemli bir bölümünü ayırdığı Hüsnü Özyeğin için 36 ilkokulu ve kız yurdu projelerinde 50 milyon dolar harcadığına vurgu yaptı. Gazete Özyeğin'in de, “Her ay gelirimin yüzde 2’sini bağışlıyorum. Bill Gates’in bunu yaptığını sanmıyorum” sözlerini de aktardı.

The New York Times, küresel zenginlik patlamasının Türkiye, Hindistan, Meksika ve Rusya gibi ülkelerde yeni bir milyarder türünü ortaya çıkarttığını, bunlardan bir kısmının zenginliklerini sosyal değişim sağlamak için kullandıklarını kaydetti. ABD’li gazete Türkiye gibi yükselen piyasalarda ortaya çıkan “yeni milyarderler türü”nü çok uzun bir haberine konu yaptı. Gazete haberinin çok büyük bir bölümünü Türk işadamı Hüsnü Özyeğin’e ayırdı. Gazeteye konuşan Özyeğin de, “Her ay gelirimin yüzde 2’sini bağışlıyorum. Bill Gates’in bunu yaptığını sanmıyorum” dedi. Hüsnü Özyeğin’in Türkiye’nin en yoksul bölgelerinde 36 ilk okulu ve kız yurdunu inşa ettirdiğini, Türk hükümetinden sonra Türkiye’deki okullara en çok destek veren kişi olduğunu yazdı.

“ÖZYEĞİN, DÜNYANIN EN ZENGİN ADAMLARINDAN BİRİ”

Telekomünikasyon, petrokimya ve finans gibi sektörlerde milyarlar kazanan bu girişimcilerin, zenginlikleri daha çok petrol veya değerli topraklarına dayanan önceki kuşaktan farklı olarak sadece kendi ülkelerinde en zengin adamlar değil, aynı zamanda dünyanın en zengin kişilerin arasında da yer aldıklarını belirtti. Gazete, Özyeğin için de “dünyanın en zengin adamlarından biri” ifadesini kullandı.

Bu yeni milyarderlerin birçok açıdan 20. yüzyıla girirlirken ABD’de büyük zenginlere benzediklerini öne süren gazete, yeni milyarderlerin Rockefeller, Carnegie ve Morgan’lar ile mevcut kuşaktan Bill Gates ve Sanford I. Weill ile bazı ortak noktaları olduğunu yazdı.

“FİNANSBANK’I SATARAK 2.7 MİLYAR DOLAR NAKİT ELDE ETTİ”

New York Times, Özyeğin’in Finansbank’taki çoğunluk hissesini NBG’ye satarak nakit olarak 2.7 milyar dolar elde ettiğine dikkat çekerken Özyeğin’in satışı sonuçlandırdığı gün için “O günü doğum gününden daha iyi hatırlıyorum. Ben sadece bir milyarder değildim aynı zamanda Türkiye’nin en zengin kişiyidim” sözlerine de yer verdi.

Hüsnü Özyeğin’in hayatına ilişkin ayrıntılı bilgi de veren New York Times, Özyeğin’in önümüzdeki 15 yılda adı Özyeğin Üniversitesi olarak yeni bir özel üniversiteye 1 milyar dolar harcamayı planladığına işaret etti.

Özyeğin, inşa ettirdiği okul ve kız yurdu sayısını 2010 yılına kadar 100’e çıkartma amacını da yansıtan gazete, Türkiye’nin okula giden kız çocuklarının erkek çocuklarının oranı açısından OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldığına vurgu yaptı.

“TÜRK SEÇMENLERİ GİDİREK DAHA ÇOK İSLAMİ OLUYOR”

New York Times haberinde “İktidardaki partinin, temel desteğini, tutum ve görüntüsü olarak giderek daha çok İslami olan bir seçmen kitlesinden aldığı bir ülkede Sayın Özyeğin’in eğitim almamış kızlara ulaşma hedefi, hassas kültürel bir damara dokunuyor” yorumunu yaptı.

Özyeğin’in ibadeti yerine getiren bir Müslüman olmakla birlikte görüntüsü itibariyle laik olduğunu belirten gazete, “türban” tartışmasına değinirken de Özyeğin’in “Türkiye’nin 25 yıl sonda Avrupa’nın aynı eğitim düzeylerine sahip olmasını istiyorum. Türban kullanıp kullanmamanız önemli olmamalı” sözlerini de yansıttı

Haberin Devamı

HÜSNÜ ÖZYEĞİN'İN HAYATI

Haberin Devamı

Hüsnü Özyeğin, 1944 yılında doğdu, liseyi Robert Kolej'de tamamladı. İnşaat mühendisi olmak istiyordu. Cebinde sadece bin doları olmasına rağmen eğitim için ABD'ye gitti. Oregon State University İnşaat Bölümü'nde okurken finans konularına daha ilgili olduğunu farketti. Harvard'da master yaptı. Amerika'da öğrenimi boyunca hamburgercide bile çalıştı.

Üç yıl çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönen Özyeğin, kolejden arkadaşı M. Emin Karamehmet'ten iş teklifi aldı. 32 yaşındayken (1977) Pamukbank Genel Müdürü oldu. 1984'te yine Karamehmet'e ait Yapı Kredi Bankası'nın genel müdürlüğüne geçti.

Özyeğin, 1977-1984 yıllarında Pamukbank'ta ve 1984-1987'de de Yapı ve Kredi Bankası'nda genel müdürlük yaptı.

Hüsnü Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası'ndan ayrılarak kendi bankası Finansbank'ı kurdu.

Fiba Şirketler Grubu bünyesinde 30'dan fazla şirketi bulunan Özyeğin, 1996 yılında satın aldığı Gima ve Endi'yi Sabancı Holding'in yüzde 40 ortak olduğu Carrefoursa'ya sattı. Özyeğin, İstanbul'daki Swissotel The Bosphorus'u Nisan 2005'te yaklaşık 100 milyon dolara de alarak turizm sektörüne adım attı.

2005 yılında Forbes'in milyarderler listesine ilk kez giren Hüsnü Özyeğin, 1 milyar dolarla 620. sırada yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!