ANKA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 17:00
The New York Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın, 2002’de iktidara gelmesiyle kadın haklarına öncelik verdiğini ancak insan hakları gruplarının, "Türkiye’de kadına karşı şiddetin alarm veren bir boyutta olduğu ve kadın haklarının, Türkiye’nin AB beklentisinin zayıflaması ve Müslümanlık'tan ilham alan bir hükümet tarafından zarar gördüğü" endişelerine dikkat çekti.
Türkiye’de kadına yönelik aile içi şiddet yabancı basında artan bir biçimde yer buluyor. The New York Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’de iktidara gelmesiyle kadın haklarına öncelik verdiğini ancak insan hakları gruplarının, "Türkiye’de kadına karşı şiddetin alarm veren bir boyutta olduğu ve kadın haklarının, Türkiye’nin AB beklentisinin zayıflaması ve Müslümanlık'tan ilham alan bir hükümet tarafından zarar gördüğü" endişelerine işaret etti.
ABD’nin saygın gazetelerinden The New York Times’ın internet sitesinde ve gazetenin uluslararası yayını The International Herald Tribune'de, Türkiye’de kadına yönelik şiddete dikkat çekilen geniş haberde, kocası tarafından 6 defa bacağından vurulduktan sonra İstanbul’da bir kadın sığınma evinde kalan aile içi şiddetin kurbanı 37 yaşında ve 2 çocuk sahibi G’nin yaşadıklarına dikkat çekildi.
Gazete, G'nin yüzünü bir kumaşla örttüğü fotoğrafına da yer verirken, kocasının, annesini kaçırdığını ve kardeşini bıçakladığını ve defalarca polise gittiğini belirten G’nin, “polislerin kendisini kocasına dönmesi için azarladığını, bir defasında da bir memurun, kocasına G’nin bacağını kırmasını böylelikle kaçamayacağını tavsiye ettiğini” söylediğini öne sürdü.
"BİZİM DEVLETİMİZ BİR NUMARALI KADIN DÜŞMANIDIR"
Habere göre G, “Bizim devletimiz bir numaralı kadın düşmanıdır” derken, “Kocam bana şiddet göstermeye başladığında 14 yaşındaydım ve şuan 37 yaşındayım ve bütün yardım çağrılarıma rağmen korku içinde yaşıyorum” ifadelerini kullandı.
ABD'li gazete, insan hakları gruplarının, "Türkiye’de kadına karşı şiddetin alarm veren bir boyutta olduğu ve kadın haklarının, artan bir şekilde lider olmak istediği Arap dünyasının değerleriyle kuşatılan Türkiye’nin, AB beklentisinin zayıflaması nedeniyle ve Müslümanlık'tan ilham alan bir hükümet tarafından yavaş yavaş zarar gördüğü" söylemlerine de yer verdi. Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 4+4+4 eğitim yasasını kabul etmesinin çocuk gelin sayısını artabileceği için eleştirildiği kaydedildi.
"BANA YARDIM ETMEK İÇİN DEVLETİM NEREDE?"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2002’de iktidara gelmesiyle, AB’ye girmek için kadın haklarına öncelik verdiğine, Ceza Kanunu'nu değiştirdiğine, kadına yönelik ayrımcı olan yasaları kaldırdığına dikkat çeken gazete, ancak analistlerin, kadınların şu an zemin kaybettiği yorumlarına yer verdi.
Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda yapılan eleştirilere de dikkat çeken NYT, habere G’nin, “Bana yardım etmek için devletim nerede?” ifadesini taşıdı.