Güncelleme Tarihi:
Gölcük Deniz Üssü’ndeki törende, gemiye Çanakkale Boğazı’nda tarihi görevine başlamak üzere hizmete girişinin ilk kademesi olan Türk Bayrağı Komutan Flandrası toka edildi. Oramiral Yiğit törende yaptığı konuşmada, her milletin kaderini belirleyen olaylar olduğunu belirterek, "Çanakkale Türk ulusu için sadece savaş ya da bir bölgeyi ifade etmez. Türkler için Çanakkale bir diriliş bir haykırış demektir" dedi.
ÖNCEKİ KOMUTANLAR DA ORADAYDI
Donanma Komutanlığı’nın Gölcük’teki Poyraz Rıhtımı’nda gerçekleştirilen Nusret Mayın Gemisi’ne Türk Bayrağı Komutan Flandrası Toka Etme törenine, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, önceki Deniz Kuvvetleri Komutanları emekli Oramiral İrfan Tınaz, emekli Oramiral Salim Dervişoğlu, emekli Oramiral Bülent Alpkaya, emekli Oramiral Bülent Alpkaya, emekli Oramiral Yener Karahanoğlu, emekli oramiral Metin Ataç ile Nusret Mayın gemisinde emeği geçen sivil çalışanlar, Gölcük Tersanesi Komutanları ile diğer askeri personel hazır bulundu.
'ÇANAKKALE TÜRKLER İÇİN DİRİLİŞ VE HAYKIRIŞTIR'
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit konuşmasında, Nusret Mayın Gemisi’nin aslına uygun bir biçimde inşa edildiğini belirterek şunları söyledi
"18 Mart Deniz Zaferi sadece Türk Harp tarihinin değil, dünya tarihinin de en önemli sahnelerinden biridir. Onbinlerce insanın can verdiği, sakat kaldığı bu topraklarda, bugün bir milletin bağımsızlık öyküsünü dile getiren bir anıt yükseliyor. Bu anıt Mehmetçiğin dünyaya örnek olan yiğitliği kadar, Türk milletinin işgalci güçlere karşı kahramanca direnişinin de öyküsünü temsil ediyor. Her milletin kaderini belirleyen olaylar vardır. Kurtuuş şavasımızın ve zafer ruhunun yeşerdiği Çanakkale Türk Ulusu için sadece savaş ya da bir bölgeyi ifade etmez. Türkler için Çanakkale bir diriliş ve haykırıştır. Türk milleti için Çanakkale, döneminin en üstün teknolojisine sahip ağır silahlar ve sınırsız mühimmatla donatılmış dünyanın en güçlü armadasına karşı meydan okumak demektir."
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’in konuşmasının ardından geminin geleneksel devir- teslimi yapıldı. Ardından Nusret Mayın Gemisi Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Burak Şimşek ve personel yerini aldıktan sonra Türk bayrağı ve komutan flantrası toka edildi.
ASLINA UYGUN İNŞA EDİLDİ
Gölcük Tersanesi Komutanlığı tarafından 9 Ekim 2009 tarihinde aslına uygun olarak inşa edilmeye başlanan TCG Nusret, müze gemi olarak dizayn edildi. TCG Nusret, 18 Mart 2011 tarihinde, destan yazarak abideleştiği Çanakkale Boğazı sularında ikinci tarihi görevine başlayacak. Sürati 12 knot olan Nusret, daha sonra Çanakkale Boğazı’na gönderilecek.