Nuri Okutan'dan yeni parti ile ilgili 'inceleme' iddiası

Güncelleme Tarihi:

Nuri Okutandan yeni parti ile ilgili inceleme iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2017 16:49

Siyaset kulisleri Meral Akşener’in yarın duyuracağı yeni partinin kuruluşunun engelleneceği iddialarıyla hareketlendi. Bağımsız Isparta Milletvekili Nuri Okutan, “Partinin engellenme söylentileri üzerine dün İçişleri Bakanlığı bürokratlarıyla görüştüm. Partinin kuruluşuna ilişkin başvurumuzun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yayınladığı bir görüşe göre inceleneceğini söylediler. Böyle bir inceleme Siyasi Partiler Yasasına aykırı. Bugün yeniden genel sekreter ve müsteşar ile görüşeceğim. İçişleri Bakanı Soylu’dan da randevu istedim” dedi.

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabından partinin kuruluşunun engellenebileceği iddiaları üzerine açıklama yapan Nuri Okutan, “Neden böyle bir açıklama yaptınız? Partinin kuruluşu engellenecek mi” sorumuza şu yanıtı verdi:

“Ben de eski bir İçişleri Bakanlığı mensubuyum. Yeni partinin kuruluşunda sıkıntı çıkmasın, diye dün İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Genel Sekreteri ile görüştüm. Kuruluş başvurumuzun 10 ay önce yayınlandığı iddia edilen bir Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görüşüne göre inceleneceği bilgisini aldık. Ancak o görüşün ne olduğunu, içeriğini görmedik. Böyle bir şey Siyasi Partiler Yasasına aykırı. Yasanın sekizinci maddesi çok açık. 'siyasi partiler bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzelkişilik kazanırlar' diyor. Dolayısıyla bizim yarın İçişleri Bakanlığına partimize ilişkin belgeleri vermemizle birlikte genel merkezimize tabelamzı asabilmeliyiz. Başsavcılık görüşüne göre inceleme nereden çıktı anlamış değiliz.”

Haberin Devamı

SORUN ÇIKSIN İSTEMİYORUZ

Yarın partinin kuruluşunun engellenmemesi için bugün yeniden Genel Sekreter ve Müsteşar ile görüşeceğini açıklayan Okutan, “Biz bu sürecin demokrasiye uygun bir şekilde, suhuletle tamamlanmasını istiyoruz. Türk siyasetine yeni bir parti katılıyor. Yasaya, anayasaya aykırı, zorlamalarla niye engellensin ki? Bir başsavcının görüşüyle parti kuruluşu engellenebilir mi? İçişleri Bakanımız ile de görüşmek istiyoruz” dedi.

ARA YOL BULUNACAK

BAĞIMSIZ Isparta Milletvekili Nuri Okutan, yeni partinin kurdurulmayacağı iddiaları üzerine İçişleri Bakanı ve Genel Sekreterle iki gün görüştüğünü anlatarak, Hürriyet’e gelinen noktayı şöyle anlattı:

“Kuruluş başvurumuzun 10 ay önce yayımlandığı söylenen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görüşüne göre inceleneceği bilgisini aldım. Meslektaşlarıma bu incelemeye dayanarak partinin kuruluşunun engellenemeyeceğini söyledim. İçişleri Bakanımız ile de telefonla bir görüşme yaptım. Sayın Bakan, ‘bu başsavcılık görüşü sizin partinizle ilgili değil. Barzani’nin Türkiye’de parti kurdurmaya çalıştığı bilgisi aldık. Nitekim bu inceleme sayesinde bu girişimi durdurduk. Sizin partiyi de başvurunuz ardından incelemesi yapılıp öğleden önce size gerekli evrak verilir’ dedi.”
Okutan ara yolun bulunduğunu, öğleden önce İçişleri Bakanlığı’ndan ilgili evrakı alabileceklerini söyledi.

İŞTE O MADDE

Haberin Devamı

Siyasi Partiler Yasasının 8.maddesi şöyle:

Partilerin kurulması:
Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 2/1/2003-4778/6 md.) Siyasî partiler, partiye üye olma yeterliğine sahip en az
otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur.
Siyasi partilerin genel merkezi Ankara'da bulunur.
Siyasi partiler, aşağıda belirtilen bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığına verilmesiyle tüzelkişilik kazanırlar.
Bildiride, kurulacak siyasi partinin adı, genel merkez adresi, kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim
durumları, meslek veya sanatlarıyla ikametgahlarının belirtilmesi ve bu bildirinin bütün kurucular tarafından imzalanması ve
bildiriye beşer adet olmak üzere kurucuların nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri ve kurucuların ayrı ayrı düzenledikleri
siyasi parti kurucusu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannameler ile kurucular tarafından imzalanmış parti
tüzüğü ve programının eklenmesi şarttır.

Haberin Devamı

Bilgi ve belgelerin alındığı anda, İçişleri Bakanlığınca bir alındı belgesi verilir.
İçişleri Bakanlığı, kuruluş bildirisi ve alındı belgesinin onaylı birer örneği ile bildiri eklerinin birer takımını üç gün
içinde Cumhuriyet Başsavcılığı ile Anayasa Mahkemesine gönderir.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!