Güncelleme Tarihi:
Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, üçüncü Nesil (3N) ihalesinin şartlarından biri olan numara taşınabilirliğiyle ilgili çalışmaların Nisan ayı içerisinde tamamlanacağını belirterek, uygulamaya ise GSM operatörlerinin Ekim ayında, sabit operatörlerin ise Nisan 2009’da geçmesinin hedeflendiğini söyledi. Acarer, 3N ihalesinin ise 2008’in sonuna doğru gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getirdi.
SEKTÖRÜN GELİRİ 23 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
2 Nisan’dan itibaren sabit abone sayısında bir miktar düşme görülmesine rağmen abone sayının 18.25 milyon olduğunu ifade eden Acarer, mobil abone sayısının da 63.1 milyona yükseldiğini kaydetti. Yaklaşık 5 milyon internet abonesi olduğunun altını çizen Acaer, 244 işletmenin de yetki aldığını dile getirdi. Acarer, bilgi ve iletişim sektörünün toplam gelirinin de yaklaşık 23 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
ARA BAĞLANTI ÜCRETLERİNDEKİ İNDİRİM 1 NİSAN’DA BAŞLADI
Tarifelerde ve ara bağlantı ücretlerinde düşüşün devam etmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını anlatan Acarer, 2006 yılında 11.7 dolar olan abone başına ortalama gelirin 2007 yılında 13.9 dolara yükseldiğini kaydetti. Acarer, “Tarifeler düştüğü, ara bağlantı ücretleri azaldığı halde abonelerin ortalama harcamalarının artma nedeni ise abonelerin daha çok konuşmalarıdır. 2007 yılında Türk halkı bir önceki yıla göre daha çok mobil haberleşmeyi kullandı” diye konuştu.
Haberleşme bedellerini ara bağlantı ücreti ve tarifelerin belirlediğinin altını çizen Acarer, ara bağlantı ücretlerinde 2008’in başında 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere çok ciddi indirim yapıldığını hatırlattı. Bu indirimin Turkcell ve Avea’da yaklaşık yüzde 33, Vodafone’da yüzde 34.5, Türk Telekom’da da yüzde 10 olduğunu kaydeden Acarer, bütün mobil operatörlerinde bunu eşitlemeyi hedeflediklerini belirtti.
ADSL pazarında ise istedikleri orana ulaşamadıklarının altını çizen Acarer, TTnet’in en büyük sağlayıcı olduğunu kaydetti. Diğer işletmecilerin pazar paylarının 1.7 iken, bu oranın 2007’de 2.87’ye yükseldiğini söyledi. Acarer, 2008 de abone sayısının daha da artmasını beklediğini ifade etti.
TK, NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ ÇALIŞMALARINI NİSAN’DA TAMAMLAYACAK
Numara taşınabilirliğinin telekomünikasyon sektörünün çok yakından ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Acarer, konuşmasına şöyle devam etti:
“Numara taşınabilirliği ile ilgili çalışmaları Nisan ayı sonunda tamamlıyoruz. Sistem kuruldu, testlerine başladık. Mobil operatörler, Ekim sonunu itibariyle, sabit operatörler ise Nisan 2009’a kadar numara taşınabilirliği uygulamasına başlayacak. Türkçe karakterlerle ilgili çalışmalarımızı da tamamladık. Artık Türkçe karakterler uluslararası alfabede yer almaya başlayacak. 1 Ocak’tan gizli numaraların engellenmesi uygulaması başladı.”
Elektronik imza ve mobil imza uygulamasının alt yapı çalışmalarının başarıyla tamamlanmasına rağmen tam anlamıyla uygulama alanı bulamadıklarına dikkat çeken Acarer, 2008’de bunun yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
2008 YILINDA 18 MİLYON CEP TELEFONU İTHAL EDİLECEK
2006 yılında Türkiye’ye 13.2 milyon, 2007 yılında 15.8 milyon cep telefonu ithal edildiğinin altını çizen Acarer, 2008 yılının ilk 3 ayında ise 4.5 milyon telefon ithalatı yapıldığını söyledi. 2008 yılı sonu itibariyle ithal edilen cep telefonu sayısının 18 milyona yükselmesini beklediklerinin ifade eden Acarer, yolcuların seyahatlerde yanında getirdikleri cep telefonu sayısında da ciddi artışlar yaşandığını kaydetti. Acarer, 2006 yılında 158 bin bireysel cep telefonu ithalatı yapıldığını belirterek, 2008’in ilk üç ayında bunun 211 bine yükseldiğini dile getirdi. Acarer, 2008 yılı sonunda bunun 900 bin civarında olmasını öngördüklerini söyledi.
“PAZAR BÜYÜK, YATIRIM YAPIN”
Pazardaki büyüklüğe dikkat çekerek, sektörde yatırım çağrısında bulunan Acarer, “Toplam 19 milyon cep telefonu Avrupa’daki ülkelerin çoğunun nüfusundan daha fazla. Gerçekten bu telefonların yüzde 10’luk kısmı Türkiye’de üretilse bu yaklaşık 2 milyon cep telefon demektir. Bu konu üzerinde ilgili her kuruluşun bir kez daha düşünmesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
TK’YA 91 MİLYON CEP TELEFONU KAYITLI
Kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altına alındığının altını çizen Acarer, TK’ya kayıtlı 91 milyon 61 bin cep telefonu olduğuna dikkat çekti. Bu sene bu rakamın 110 milyona çıkacağını kaydeden Acarer, yaklaşık 5.5 cep telefonunun ise kayıt dışı olması nedeniyle kapatıldığını belirtti.
Kapsama alanı ile ilgili operatörlerin çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Acarer, demiryolu ve karayollunda da kesintisiz kapsamının sağlanmasının bu senenin en önemli çalışmalarından bir tanesi olduğunu dile getirdi. Küçük yerleşim yerlerinde çok ciddi kapsama problemleri olduğunu kaydeden Acarer, 38 bin 312 yerleşim yerinden 2 bin 764 tanesinde hiç mobil kapsaması olmadığının altını çizdi.
268 İNTERNET SİTESİ KAPATILDI
Acarer, İnternet Başkanlığı’nın şimdiye kadar 268 sitenin kanun kapsamında kapatıldığını dile getirerek, kapatılan sitelerinin 96’sının müstehcen, 75 tanesinin de çocukların cinsel istismarına yönelik siteler olduğunu ifade etti.
YARGIDAN ÇIKAICAK TERS KARAR SEKTÖRDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇAR
Toplantının ardından TK Başkanı Tayfun Acarer, TK Kurulu II. Başkanı Galip Zerey ve Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek soruları yanıtladı. 3N ile ilgili soruya Acarer, numara taşınabilirliğinin yargıya taşındığını hatırlattı. Yargının bu uygulamanın durdurulmasına red cevabı verdiğini kaydeden Acaer, bu kararın çok önemli olduğunu kaydetti. Yargı sürecinin devam ettiğini dile getiren Acarer, numara taşınabilirliğinin rekabetin sağlanması açısından önemli olduğunu ifade etti. Acarer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Numara taşınabilirliğinde kararlıyız. Eğer bu konuda yargıdan çok ters olarak çıkacak bir sonuç Türkiye mobil haberleşme sektöründe büyük değişikliklere yol açabilir. Çok ters bir karar çıkarsa GSM’de kullandığımız telefonların üçüncü nesilde kullanılması bile zora girer. Numara taşınabilirliği yapılması gereken konudur. Konuyla ilgili operatöründe bu konuda çok ısrarlı olmadığını düşünüyorum”
3N İHALESİNE TEK FİRMA KATILSA DAHİ LİSANSI VERECEĞİZ
Mahkemeden numara taşınabilirliği ile ilgili beklenmedik bir karar çıkmadığı sürece 3N ihalesinin yapılacağını belirten Acarer, tek firmanın başvurması halinde ise şartnamenin imkan verecek şekilde olacağını söyledi. Acarer, tek bir firma katılsa dahi bu sefer lisansı vermeyi planladıklarını söyledi. Bunun için öncelikle Bakanlar Kurulu kararı ile TK’ya yetki verilmesi gerektiğini kaydeden Acarer, 2008 yılı sonuna doğru Bakanlar Kurulu’nun TK’ya yetki vermesini beklediklerini söyledi.
“Türkçe SMS uygulaması ertelendi mi” sorusu üzerine Acaer, ertelemenin söz konusu olmadığını belirtti. Acarer, bir operatörün altyapısını yetiştiremediği için bir ay daha süre verildiğini kaydederek, 1 Temmuz’dan itibaren de ithal edilen telefonda Türkçe SMS şartı arayacaklarını ifade etti.
“SABİT ÜCRETİ DESTEKLİYORUZ”
Sabit ücretlerle ilgili bir soru üzerine Acarer, sabit ücretle ilgili çeşitli yargı kararlarının olduğunu belirtti. Acarer, “Biz sabit hatlardan alınan ücretleri açık ve net destekliyoruz. Sabit ücret sadece Türkiye’de uygulanmıyor, hem hemen tüm ülkelerde var. Sabit hatlarda numara almadan ADSL kullanabilme trendi var. Biz de bu uygulamaları araştırıyoruz” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANINI DİNLEME KARARINI MAHKEME TARAFINDAN VERİLMEZ”
Bazı üst düzey yetkililerinin konuşmalarının youtube gibi internet sitelerde yayınlamasının hatırlatılması üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, bunun yüzde 99 telefon dinlemesi olmadığını tespit ettiklerini söyledi. konuşma seslerinin yetkilere ait olup olmadığını bilmediklerini dile getiren Şimşek, soruşturma iddianamesinde gizlilik kararı olamaması halinde telefon konuşmalarının yayınlanabileceğini söyledi.
Bir gazetecinin şu anda kadar kaç kişiyi dinlediniz sorusunu yanıtlamayan Şimşek, “Yasa dışı dinlendiğini için bize başvuru yok. Dinlendiği şüphesiyle yaklaşık 10 kişinin Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru talepleri olduğunu gördük. Mahkeme kararı varsa bizim bilgi vermemiz mümkün değil” dedi.
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakan dinliyor musunuz sorusu üzerine Şimşek, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Bakanlar, Silahlı Kuvvetler ve yargı mensuplarının nasıl yargılanacağının belli olduğunu dile getirdi. Şimşek Cumhurbaşkanlığı dinleme kararının da mahkeme tarafından verileceğini düşünmediğini kaydetti.