Nükleerde yüzde 60 yerli payından taviz yok

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde yüzde 60 yerli payından taviz yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 09:55

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, belirledikleri nükleer ölçütlerini görüşe açma süresini sonlandıran TAEK’in, bazı hükümleri detaylandırma dışında değişikliğe gitmeme kararı aldığını bildirdi.

Çakıroğlu, yüzde 60 yerli şartı ve en az 600 MW’lık santral kurulması gibi ölçütleri değiştirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Çakıroğlu, 21 Kasım’dan itibaren bir ay görüş süresi olan nükleer santrale ilişkin TAEK Ölçütleri’ni kesinleştirdiklerini belirtti. Olası yanlış anlaşılmaları önlemek amacıyla bazı detaylandırmalar dışında ölçütleri değiştirmeme kararı aldıklarını bildiren Çakıroğlu, “Bazı tarafların itiraz ettikleri konularla ilgili olarak görüşmeler yaptık. Onlara anlattık, ikna ettik” dedi.

Temel ölçütlerin çok iyi çalışılarak hazırlandığını ve değiştirilmesine gerek olmadığını ifade eden Çakıroğlu, yüzde 60 yerli payı şartı ve en az 600 MW’lık santral kurulması gibi temel şartların değiştirilmesinin sözkonusu olmadığını ifade etti.

Yabancı teknoloji kullanımının şart olduğu nükleer santral için ölçütlerde çeviri kaynaklı hataların olmaması için, çeviriyi de kendilerinin yaptıklarını ifade eden Çakıroğlu, yabancıların kurumun internet sayfasında yayınlanacak bu metni esas alacağını söyledi. TAEK Ölçütleri özetle şöyle:

40 YIL ÖMÜRLÜ, DENENMİŞ TEKNOLOJİ OLACAK

-Nükleer güç santrali güncel ve kanıtlanmış teknolojik yenilikleri kapsayacak. Değerlendirmeye alınacak santral tipleri teknolojik olarak sınanmış olacak. Bu nedenle dördüncü nesil nükleer santraller değerlendirmeye alınmayacak.

-Nükleer güç santralinin hizmet vereceği süre en az 40 yıl olacak.

-Yerli katkı payının en az yüzde 60’a ulaşması için program sunulacak.

-Nükleer güç santralinin her ünitesinin sahip olacağı garanti edilen net elektrik gücü 600 MW'tan büyük olacak.

-Değerlendirmeye alınacak reaktör tipleri doğal uranyum kullanan basınçlı ağır su ve zenginleştirilmiş uranyum kullanan basınçlı hafif su ile kaynar hafif su reaktörleri olacak. Bunların dışında kalan (hafif su soğutmalı grafit nötron yavaşlatıcılı reaktörler, gaz soğutmalı reaktörler, hızlı üretken reaktörler vb.) reaktörler değerlendirmeye alınmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!