Nükleer merkezde terör paniği

Güncelleme Tarihi:

Nükleer merkezde terör paniği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2009 10:34

CERN nükleer araştırma laboratuvarında görevli bir bilim adamı El Kaide bağlantısı olduğu şüphesiyle yargılanıyor. İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

- CERN'deki bilim adamı için terör incelemesi  (FINANCIAL TIMES)


Fransa-İsviçre sınırındaki CERN nükleer araştırma laboratuvarında görevli bir bilim adamı "İslami bir terör örgütü" ile bağları olduğu şüphesiyle Pazartesi günü resmen inceleme altına alındı.

 

El Kaide’nin Kuzey Afrika koluyla bağlantısı olduğu öne sürülen 32 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız Adlene Hicheur Paris’te mahkeme önüne çıktı.  

 

Hicheur geçen hafta Fransa’da tutuklanmıştı.  

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

UNITED PRESS INTERNATIONAL

--İsrail Türkiye’nin radikalleştiğini savundu

Adının açıklanmasını istemeyen bir İsrail hükümet yetkilisi Maariv gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye’nin hava tatbikatı ile ilgili kararının İran’la daha yakın bir işbirliği anlamına gelebileceğinden endişelendiklerini ifade etti.

 

Yetkili, “İsrail ve diğer Batı ülkeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'yi daha radikal İslamcı bir ülkeye dönüştürmek istediğinden endişe ediyor” dedi.

 

Türkiye’nin kendisini Avrupa Birliği’ne girmek isteyen laik Müslüman bir ülke olarak tanıttığını ifade eden yetkili, Erdoğan’ın İran’la ilişkileri artırmak istediğini ve Türkiye’yi dindar bir ülkeye çevirmek istediğini söyledi.

 

HAARETZ

--Türkiye İsrail’e ikili gerginlikte “sağduyulu” olunmasını tavsiye etti

Gerginlik Türkiye’nin İsrail’i son dakikada uluslararası askeri tatbikattan çıkarma kararı almasından kaynaklanmıştı.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Türkiye İsrail konusunda sertleşiyor

Türkiye’nin İsrail’in de katılacağı bir askeri operasyonu iptal etmesi, bölgede kilit öneme sahip bu Batı yanlısı, NATO üyesi, Müslüman ülkeyle yakın askeri ve ekonomik ilişkileri olan Tel Aviv’i kaygılandırıyor.

 

THE GUARDIAN

--Türkiye İsrail’i Gazze savaşı yüzünden tatbikattan çıkardığını doğruladı

Türkiye Cumhuriyeti dışişleri bakanı dün yaptığı açıklamada hükümetin İsrail’in 10 ay önce Gazze üzerine yaptığı operasyonu protesto etmek amacıyla bu ülkeyi tatbikattan çıkardığını söyledi.

 

THE JERUSALEM POST

--Türkiye stratejik görüşmeler için Suriye’ye on bakan gönderiyor

Türkiye’nin Anadolu Kaplanı isimli askeri tatbikatta İsrail’i istemediğini açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden, 10 Türk bakanın Salı günü Suriye’ye gideceği açıklandı. Bakanlar yeni kurulan Türkiye-Suriye Yüksek Düzey Stratejik Ortaklık Konseyi toplantılarına katılacak.

 

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

-- Bu sefer şahin kanadı Fransızlar oluşturuyor

Nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda çalışan Fransız uzmanlar, Amerikalıların, İran’ın oyunlarını umut işareti olarak kamuoyuna satmaya çalıştığını ve Kuzey Kore’ye verilen tavizlere benzeyen anlaşmaları gündeme getirdiğini ifade etti.

 

-- Irak Kürt yönetimi petrol ihracatını durdurdu

Irak’ın yarı bağımsız Kürt bölgesi yönetimi, Bağdat hükümeti bölgedeki uluslararası petrol şirketlerine ödeme yapana kadar petrol ihracatını durduracağını duyurdu. Bu açıklama Kürt yönetimi ile merkezi hükümet arasında gerginliğe sebep oldu.

 

-- Doğalgaz boru hattı Avrupa’da siyasi ayrışmaya sebep oldu

Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom’un Baltık Denizi kıyılarından geçmesini planladığı yeni boru hattı Doğu ve Batı Avrupa’daki hükümetler arasında anlaşmazlığa sebep oldu

 

THE WASHINGTON POST

-- Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısı planlanan sayının üzerinde

ABD Başkanı Barack Obama Mart ayında Afganistan’a 21 bin yeni asker gönderileceğini açıklamıştı. Savunma Bakanlığı yetkilileri, daha sonra Beyaz Saray’ın bu rakamın 34 bin olacağı yönünde bir karar aldığını ama bu gelişmenin kamuoyuna duyurulmadığını söyledi.

 

-- Pakistan’da ölümcül isyan

Saldırıların boyutu ve etkisi Taliban’ın “gerçek” bir savaş içinde olduğuna işaret ediyor.

 

-- Clinton, Başkanlık yarışına hayır dedi

Tarihi başkanlık kampanyasının üzerinden bir buçuk yıl geçen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir kez daha başkanlık yarışına girmeyeceği konusunda kesin ve net tavrını ortaya koydu.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Kayırma suçlamaları Sarkozy'nin peşini bırakmıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin oğlu Paris'in iş merkezinde ticari faaliyetleri denetlemeden sorumlu önemli bir iş için adaylar arasında. Bu durum muhalif milletvekillerinin yarışa hile karıştığı yönünde feryat etmesine neden oldu.

 

-- Irak'ta saldırılar azaldı, gerilim sürüyor

ABD'li bir askeri sözcü, Irak'ta Arap ve Kürtler arasındaki gerilimin hala yüksek olduğunu ve bu gerilimin ülkedeki istikrarsızlığınana faktörü olduğunu söyledi.

 

-- Merkel tekelleri hedef alabilir

Merkel koalisyonu devletin rekabeti engelleyen şirketleri ekstrem durumlarda dağıtmasına izin veren daha sert anti tröst kuralları uygulamayı düşünüyor.

 

FINANCIAL TIMES
-- Çekler Lizbon çıkmazını çözmeye çalışıyor

Çek hükümetinin Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un Lizbon Anlaşması'nı son dakikada değiştirme talebini Avrupa Birliği'inin diğer üyelerine de ileteceğini açıklaması, anlaşmanın onaylanmasının önündeki güçlükleri daha da artırdı.

 

-- ABD'deki yavaş ekonomik iyileşme için düşük talep suçlandı

Etkili  bir Beyaz Saray'da danışmanı, hırpalanmış tüketiciden gelen düşük talebin ABD ekonomisinin öngörülebilir geleceği açısından ana tehdit olacağını söyledi.

 

THE GUARDIAN

-- Pakistan’da Frankenstein ordu kendi canavarıyla savaşıyor

Pakistan kaosa yuvarlanıyor gibi görünüyor. Yaz aylarında Taliban’ın Svat Vadisi’nden çıkarılması ve militanların lideri Beytullah Mehsud’un öldürülmesi başarılarının ardından sonbahar kan dökme mevsimine dönüştü.

 

-- Düşmanlık İran-ABD ticaretine engel değil

George W. Bush döneminde nükleer programa karşı yapılan yaptırım çağrılarına rağmen İran’a ABD’den gelen ithal ürünlerde artış görüldü.

 

-- Mahmud Abbas Gazze raporundaki U-dönüşüyle ününü korumaya çalışıyor

Filistin Yönetimi liderinin dönüşü Filistinlilerin ve insan hakları gruplarının yoğun eleştirilerinden kaynaklanıyor.

 

HAARETZ

-- BM lideri, Abbas'ın Goldstone raporunu oylamaya getirme girişimini destekliyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a Gazze incelemesini yeniden tartışmaya açma fikrini desteklediğinin garantisini verdi.

 

-- ABD Mısır'a: El Fetih-Hamas anlaşması İsrail-Filistin görüşmelerinin altını kazıyor

ABD, İsrail'le Filistin Yönetimi arasındaki müzakerelerin altını oyduğu gerekçesiyle, Mısır'a El Fetih ve Hamas arasında sağlanması önerilen barış anlaşmasını desteklemediğini bildiren bir mesaj gönderdi.

 

-- Gizli polis birimi Arap şehirlerini izleyecek

Polis yakın dönemde kurulan gizli birimin İsrail'deki suç aileleri hakkında bilgi toplayacağını söyledi.

 

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG

 --Asya borsaları yenin değer kaybı ve aracı kurum tavsiyeleri ile yükseldi

Asya borsaları, aracı kurumların çelik üreticilerine ve bankacılık sektörüne yönelik tavsiyeleri ve yenin değer kaybı ile  değer kazandı. Japon otomobil hisselerindeki yaşanan yükseliş bu durumda özellikle etkli oldu. Tayvan borsası ise dolaşımdaki hisselere vergi getirileceği spekülasyonu ile düştü.

 

-- ABD'de hazine bonoları perakende satış rakamlarındaki kötümserlik ve Fed'in planı ile değer kazandı

ABD'de hazine bonoları, Fed'in menkul kıymet alımına hazırlanması ve ülkedeki perakende satışların geçen ay bu yılki en büyük düşüşe işaret etmesi beklenen veriler öncesinde, son bir haftada ilk defa değer kazandı.

 

--BoJ acil durum kredi programına son verebilir

Japonya Merkez Bankası (BoJ), işletmelerin özel sektör kredilerini yeniden sağlayabilir duruma gelmesi üzerine, acil durumda kredi kolaylığı sağlayan programını geri çekebilir.

 

CNBC

-- Tayvan'ın en büyük sigortacısı AIG'nin yerel birimi için yapılan ihaleyi kazandı

Primus Insurer AIG'nin Tayvan'daki sigorta birimi Nan Shan Life için yapılan ihaleyi 2.2 milyar dolarlık anlaşmayla kazandı.

 

-- İşsizlik Demokratlar için büyük problemler yaratıyor

Borsa yukarı gidiyor olabilir, ABD hizmet sektörü iyileşiyor olabilir, belki bankalar yine kredi veriyor da olabilir ve konut fiyatları sabit kalmış da olabilir. Ama iyileşme bilmecesinin en önemli parçası halen eksik: Daha parlak bir istihdam.

 

-- Kazanç sezonu için dolar anahtar olacak

Doların değerindeki zayıflığın bu hafta çok uluslu şirketlerin kârlarında kendisini göstermesi gerekiyor.

 

FORBES

--Murdoch, iTunes'a karşı

Medya devi Rupert Murdoch'un sahibi olduğu News Corporation'ın yüzde 39 hissesine sahip olduğu British Sky Broadcasting, Apple'ın internet üzerinden müzik satışı gerçekleştiren iTunes servisine karşı kendi uygulamasını kuruyor. Ancak bu girişimin pazar payına hemen ortak olmasını beklemeyin.

 

--Japon borsası, Wall Street ve ihracatçıların kazançları ile yüzde 0.5 arttı

Japonya'da Nikkei endeksi, petrol ve gaz üreticisi Inpex'in petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan değer kazancı ve ABD'de Standard&Poor's 500 endeksinin altı gün üst üste yükselmesinin ardından Japon ihracat şirketlerinin hisselerinde değer artışıyla yüzde 0.5 değer kazandı.

 

--Piyasalar her şey değildir

Nobel Ekonomi ödülü bu yıl iki seçkin eğitimci olan siyaset bilimci Elinor Ostrom ile ekonomist Oliver Williamson'a verildi.

 

MARKETWATCH

--Japon çelik hisseleri el yakıyor

Çin'den gelen muhafazakar öngörüler sektörde şaşkınlık yaratsa da Japonya'daki çelik üreticilerine ait hisseler uzmanların önümüzdeki sene ile ilgili talebin artacağı beklentisini güçlendirmesi ile değer kazandı.

 

--Bank of America karar değiştirdi

Bank of America'nın (BofA) Merrill Lynch'in alımıyla ilgili belgeleri düzeleyici kurumlara sunma konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

 

--Kritik oylama Salı günü yapılacak

Beyaz Saray, sağlık reformu tasarısının aileler ve bireyler için sigorta ücretlerini artıracağını ileri süren raporu eleştirdi.

 

CNNMONEY

--ABD'deki en iyi meslekler: En çok ödeme yapılan 10 sektör

Anestezi uzmanları yıllık ortalama 292 bin dolar kazanıyor. Peki diğer büyük maaş kazanan meslekler hangileri?

 

--Wall Street'te adalet zamanı

Bearn Stearns yöneticilerinin yargılandığı dava, küresel finansal krizin çıkmasından dolayı suçlanan diğer kişilere dava açmak için örnek teşkil edebilir.

 

--Dow Jones yükseldi ama hala 10 bin seviyesinde değil

ABD'de büyük borsa endeksleri, üçüncü çeyrek kâr beklentileri ile yaklaşık son bir yıllık süre içerisindeki en yüksek seviyelerine yükselirken, artışın hızı seans sonunda azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!