Nuh tufanı mı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Nuh tufanı mı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Camda yağmur damlaları, yağmur izleri. Gökyüzü hep gri. Kâh kararıyor, kâh açılıyor, ama renk değişmiyor. Şimdi de gürlüyor, yine yağıyor. Galiba şimşekler çakıyor. Öylesine kasvetli ki cam ötesi, berisi, burası. Herkes öflüyor, pöflüyor, başımız ağrıyor, yürekler daralıyor, keyifler kaçıyor. Takvime sık, sık bakıyorum ve hatırlıyorum. Sahiden de hazirana bir hafta kalmış. Haziran yaz mevsimi demek, ama peki nerede o sıcacık, turuncu günler, mavi bulutlar?

İsyanlar edip, sıkılmaktansa galiba yeni zamanlara, tuhaflıklara alışmak gerekiyor. ‘‘No iklim, no mevsim’’ çağında Ilgaz, Kartalkaya, Erciyes'e kar düşüyor. Karabük, Bartın sel manzaraları inanılmazdı. Yaz beklerken kış kükrüyor. Sibirya'ya ilk kez bu ilkbaharda göçmen kuşlar geldi. Halbuki kuşlar, ıssız, bıçak gibi soğukların yaşandığı o diyarlara hiç uğramazdı. ABD'de çok eğlenceli gelişmeler var. California eyaletini fareler bastı. Colorado, Arizona ve Nevada'yı çekirgeler işgal etti. Çekirgeler yüzünden araçlar birbirine girdi. Sağnak yağışlar bitki örtüsünü azmanlaştırdı. Aşırı beslenen fareler ve böcekler ortalığa çıkıverdi. Güney ve Orta Amerika'da yaşayan katil arıların California'ya doğru ilerledikleri haber veriliyor.

Avrupa'nın güneyinde seller, kuzeyinde kavurucu sıcaklar. İtalya yağmurdan göz açamazken, kuzey ülkeleri erken, tatlı bir yazın şaşkınlığında. Almanya'nın Hessen eyaletinin güneyinde ise uğur böcekleri cirit atıyor. Taze filiz ve yapraklara musallat olan milyonlarca uğur böceği ağaçları dımdızlak bıraktı. Akşam saatlerinde bulutlar halinde trafiğe çıkan uğur böcekleri sürücülere tehlikeli anlar yaşatıyor.

Tüm bunlara imza atan 1990'lardan itibaren dünyanın gündemine giren global ısınma ve tabii ki El Nino. Hani şu Pasifik'teki alizelerle doğan, genelde Avustralya açıklarını mesken tutup, Güney Amerika'ya doğru uzanan sıcak su akıntısı. El Nino atmosferdeki nemi ve enerjiyi artırarak iklimin çivisini çıkartıyor. Son verilere göre, kafasına göre esip, savuran El Nino'nun çilesini daha çok çekeceğiz. Uzmanlar, El Nino'nun tehditlerini kestirip, zararı minimuma indirebilmek için tüm verilerini ortaya döküyor. Geçen hafta San Diego'daki Oşinografi Enstitüsü'nde buluşan uzmanlar, 15 tezi inceleyecek ve yıl sonunda El Nino Raporu hazırlayacak. El Nino'nun babası global ısınmayla ilgili son haberlere gelince. Yeryüzünü çepeçevre kuşatan bunaltıcı sıcaklar, karaların, okyanusların dengesini bozuyor. Atmosferdeki karbondioksidi özümseyip derinlere gönderen okyanuslar tekliyor ve eskisi gibi havayı temizliyemiyor.

Okyanuslardaki canlıların beslenme zincirinin, ormanların nasıl etkilendiğine dair yığınla tez var. Hangisi ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilinmiyor, tartışılıyor, tartışılıyor. Bilinen tek gerçek: El Nino'dan kurtuluş yok. Cilvelerine alışmaktan başka çare yok. Güzel bir bahar sabahı doluya yakalanırsanız şaşırmayın, üzülmeyin, gülüp geçin. El Nino işte bu, sürprizleri hiç belli olmaz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!