Nüfusları bir ülke kadar

Güncelleme Tarihi:

Nüfusları bir ülke kadar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2002 21:07

Dünya cezaevlerinde tam 8 milyon insan yaşıyor. Benetton'un dergisi Colors, 14 cezaevini dolaşarak son sayısını onlara ayırdı.

1991'den beri her sayısı olay yaratan Colors, 50'nci sayısını, işlediği konuya uygun bir mekanda, Milano'daki San Vittore Hapishanesi'nde kutladı. Cezaevindeki toplantıya İtalyan gazeteci Gianni Mina, Şilili yazar Luis Sepulveda, İtalyan rahip Don Viotti, San Vittore Cezaevi Müdürü Luigi Pagan, Colors ekibi ve tutuklulardan oluşan bir komite katıldı. Toplantıda ‘‘hapishaneler suçluyu topluma kazandırmakta ne kadar etkili’’ sorusu tartışıldı. Aslında Colors'daki fotoğraf ve röportajlar, cezaevi sisteminin bu konuda ne kadar başarısız olduğunu gösteriyordu.

Colors ekibi, 14 hapishaneyi ziyaret etti: Güney Afrika'da Pollsmoor Cezaevi, ABD'deki Valley State Cezaevi, Filistin'deki Gazze Rehabilitasyon Kampı, Danimarka'daki Vridsloselille Cezaevi, Meksika'daki Cluiacan Topluma Yeniden Kazandırma Sosyal Enstitüsü, İtalya'daki Padova Cezaevi, Brezilya'daki Parana Kadınlar Hapishanesi, Uganda'daki Arua Cezaevi, İspanya'daki Madrid VI. Cezaevi, Yeni Zelanda'daki Rolleston Cezaevi, Bulgaristan'daki Sofya Cezaevi, Filipinler'deki New Bilibid Cezaevi, Kolombiya'daki La Modelo Cezaevi ve Valledupar Cezaevi.

Bu cezaevlerinin ortak özelliği, Colors ekibine içeri girmesi, fotoğraf çekmesi, hükümlülerle röportaj yapması için izin vermeleriydi. Bu, iyi bir referans gibi görünüyordu. Oysa aralarından sadece Madrid'de 1998'de açılan Madrid VI. Cezaevi böyle bir referansı hak ediyordu: Her akşam film gösterilen bir sinema salonu, tutukluların eş ve çocuklarıyla kalabileceği iki odalı daireler, çocuk bahçesi. Diğer cezaevlerinin hepsinde aynı şiddet hikayeleri vardı: Tecavüz, uyuşturucu, gizli silahlar, isyancıların yönetiminde koğuşlar, vücutlarda dövmeler.

Dünyada 8 milyon insan cezaevinde yaşıyor. Rekor sahibi ülkeler: ABD: 1 milyon 935 bin 503 kişi (nüfusun binde 7'si). Çin: 1 milyon 472 bin 407 (nüfusun binde 1.1'i). Rusya: 962 bin 700 kişi (nüfusun binde 6.6'sı). Hindistan: 381 bin 147 (nüfusun binde 0.4'ü).

TRAVESTİNİN MUTSUZ AŞIĞI

Michaela (üstte) bir travesti. Güney Afrika'daki Pollsmoor Cezaevi'nin konuklarından. Burada 7 bin kişi yatıyor. Kapasitesinin yüzde 150'si oranında dolu. Michaela, dışarıdayken bir çete için çalışıyormuş. ‘‘Müşterilerimle üç şey yaparım’’, diyor. ‘‘Crack satarım, yatarım ve cüzdanlarını çalarım.’’ Tabii cezaevinde de bir koruyucuya ihtiyacı var. O yüzden, 28'inci koğuştan Sydney'i ayarlamış. Ama Sydney dertli: Çünkü eşcinsellerden nefret eden Sydney, Michaela'ya deli gibi aşık. ‘‘Ne yapacağım ben’’, diyor. ‘‘Ailem bunu duyarsa beni sokağa atar. Ama Michaela'sız da yaşayamam. Belki onu bir yere kapatır, gün aşırı gider görürüm...’ Michaela incecik kaşlarını kaldırıyor. ‘‘Bende bir yerlere kapatılacak göz var mı?’’

ÇOCUĞU EVLATLIK VERECEK

ABD California'daki Valley State Cezaevi, dünyanın en büyük kadın hapishanesi. Şu anda 3 bin 629 tutuklusu var. Kapasitesinin yüzde 180'ini kullanıyor. Buradaki kadınların yüzde 85'i anne. Uyuşturucudan yatan 28 yaşındaki Carla (yanda) bunlardan biri. Dört çocuğu var, beşincisine hamile. Bu çocuğunu doğurur doğurmaz evlatlık olarak vermek üzere anlaşmış. California'da cezaevinde doğan bir çocuk 48 saat içinde hapishaneden alınmazsa bir yetimhaneye yollanıyor. Carla ‘‘Çocuğa bakacak kimsem yoktu, evlatlık vermeye karar verdim’’ diyor. ‘‘Harika bir aile seçtim. Kadın doktor, erkek bilgisayar programcısı. Bana koliler yolluyorlar, ziyaret ediyorlar, kitap alacak para veriyorlar. Çok memnunum.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!