NSU davasında dosyaların imha edildiği öne sürüldü

Güncelleme Tarihi:

NSU davasında dosyaların imha edildiği öne sürüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2013 10:50

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soygunları gerçekleşrimek ve bombalı saldırılar yapmakla suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyeleri Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos'un 1998 yılında gerçekleştirdikleri bir soygunla ilgili dosyaların imha edildiği yönünde inceleme başlattığı bildirildi.

Haberin Devamı

"Thüringer Allgemeine" gazetesinin haberine göre, Mundlos ve Böhnhard'ın 18 Aralık 1998 tarihinde Chemnitz kentinde bir süper marketi soymak ve kaçarken ateş etmekle suçlanıyor.

Köln kentinde 2004 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaralananların avukatı Eberhardt Reinecke'nin, Saksonya Eyaleti'nin Adalet Bakanlığı'na bu olayla ilgili dosyaların imha edildiği yönünde suç duyurusunda bulunduğu, bakanlığın bu suç duyurusunu Görlitz Savcılığı'na ilettiği ifade edildi.

Reinecke'nin bu soygunla ilgili olarak Chemnitz Savcılığı'nı "belgeleri gizlemek" ve "mahkemeyi yanıltarak hüküm verilmesini engellemekle" suçladığı belirtildi.

Reinecke, Chemnitz polisinin soygunla ilgili soruşturmada neyi ortaya çıkardığını bilinmediğini belirterek, arşivleme süresinin geçmesi sebebiyle soruşturma dosyalarının imha edildiği ve Chemnitz savcılığında herhangi bir bilginin bulunmadığını söyledi.

Görlitz Savcısı Martin Uebele, konuyla ilgili inceleme yaptıklarını açıkladı.

Haberde, Federal Suç Dairesi tarafından hazırlanan bilir kişi raporunda, söz konusu soygundan sonra olay yerinde bulunan 3 mermi kovanı ile 2011 yılında NSU üyelerinin kaldığı evde bulunan 2 mermi kovanının aynı silahtan çıktığının belirlendiği ifade edildi. Federal Savcılığın, bundan dolayı 1998 yılında gerçekleştirilen soygunun Mundlos ve Böhnhardt tarafından yapıldığını savunduğu kaydedildi.

NSU terör örgütü ile ilgili Federal Meclis'te kurulan Araştırma Komisyonu daha önce de Anayasayı Koruma Dairesi'nde dosyaların imha edildiğini ortaya çıkarmıştı.

Terör örgütü NSU üyeleri, Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011 yılı kasım ayında bir banka soygunu sonrasında polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları daha önceden kiralamış oldukları karavanda ölü bulunmuş, zanlıların intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe tarafından havaya uçurulan hücre evinde bulunan belgelerde, terör örgütü hücresi ve eylemleri gün yüzüne çıkarılmıştı.

Zschaepe, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde yargılanması devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!