Norveç’te liselere zorunlu Türkçe dersi önerisi

Güncelleme Tarihi:

Norveç’te liselere zorunlu Türkçe dersi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 12:23

Norveç'te muhalefetteki Höyre Partisi, Türkçe’nin liselerde zorunlu dil olarak öğretilmesi için meclise tasarı verdi.

Haberin Devamı

Sağ yelpazede yer alan parti, ’yeni bir dil öğrenmek iş ve eğitimle ilgili yeni kapılar açar, hem de insanlar arasında hoşgörünün temelini oluşturur’ düşüncesiyle liselerde öğretilen yabancı diller kanun tasarısı kapsamına Türkçe’yi de aldı.

BAŞKENT OSLO PİLOT BÖLGE OLACAK

Tasarıyı hazırlayan ve Norveç Meclisi Stortinget’ye gönderen Oslo Belediyesi’nin Okullardan Sorumlu Belediye Üyesi Torger Odegaard, Oslo’yu pilot bölge olarak seçtiklerini ve bu uygulamanın ileride Norveç’teki bütün liselere yayılmasını istediklerini belirtti. Odegaard; "Norveç, küçük ve diğer ülkelerin işbirliğine ihtiyaç duyan bir ülke. Oslo ise bir çok kültürden insana ev sahipliği yapıyor. Oslo’daki öğrencilerin bir çok yabancı dili öğrenmesini istiyoruz. Türkiye ile hem kültürel hem de ticari alanda kapsamlı ilişkilerimiz var. Bundan dolayı, öğrencilerimizin liselerde Türkçe öğrenme imkanlarının olmasını da istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bu kararın, Sağ Parti’nin de içinde bulunduğu bir önceki koalisyon hükümeti döneminde meclisten geçtiğini, ama yeni hükümetin bunu durdurması üzerine, hükümete yeni bir tasarı vererek bu uygulamayı Oslo’da gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Odegaard; "Türkçe’nin de liselerde öğretilen İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Rusça’nın yanında öğretilmesini istiyoruz. Bunun çok önemli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. Konuyla ilgili görüştüğü Türk dernekleri ve Türk gençlerinin tasarıya pozitif baktığını söyleyen Odegaard; "Sadece Türk gençlerinin değil, ulusumuzun da bu kültürel bilgiye ihtiyacı var. Türkçe’yi konuşabilen insanlar Türkiye ile Norveç arasında sıkı kültürel ve ticari bağların kurulmasını sağlayacaktır" dedi.

TÜRKLER TASARININ KABUL EDİLECEĞİNE İNANIYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Oslo Türk İslam Birliği Derneği Başkanı Mehmet Karagöz, tasarıyı desteklediklerini, bu yaklaşımı olumlu bulduklarını, yaptıkları araştırma neticesinde negatif bir tepkiyle karşılaşmadıklarını ve bu kararın meclisten geçeceğine inandıklarını belirtti. Türkçe’nin dünyada yaklaşık 300 milyon insan tarafından konuşulduğunu belirten Oslo Belediye Meclisi’nin Türk üyesi Mertefe Bartınlıoğlu da; "Türkçe son dönemlerde dünyada aktüel bir dil haline gelmiştir. Norveç’te böyle bir uygulamanın başlatılması Norveç’te yaşayan Türkler için, partim içim ve benim için büyük bir başarıdır" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de yaşayanlar gençler gibi şanslı olamadıklarını ve ailelerinden doğru ve güzel bir Türkçe öğrenemediklerini söyleyen liseli Türk öğrenciler; "Türkçe konuşurken araya Norveççe kelimeler karıştırıyoruz. Kendi aramızda günlük konuşmaları Norveççe yapmak zorunda kalıyoruz" diyerek, böyle bir girişimi desteklediklerini ve tasarıyı hem kendileri için Türkçe’yi iyi öğrenme fırsatı, hem de Türk kültürünün Norveçliler tarafından tanınmasına katkı sağlayıcı bir girişim olarak gördüklerini söyledi.

Anadillerini profesyonel ellerden öğrenemedikleri için sıkıntı çektiklerini belirten gençler; "Türkiye’deki gençler gibi bu imkanı okullarda bulamadığımız için tatil dönemlerinde akrabalarımız ve çevremizle iletişim zorluğu çekiyoruz" dedi. Böyle bir uygulamanın Norveç’te doğup büyüyen Türk çocuklarının Türkçe’yi daha iyi öğrenmeleri için bir fırsat olduğunu düşünen veliler ise; "Her ne kadar aileler tarafından öğretilmeye çalışılsa da, bunun yeterli olmadığını, Türkçe’nin okullarda öğretilmesinin, yurtdışındaki gençlerin daha güzel Türkçe konuşulmasına yol açacağını" dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!