Güncelleme Tarihi:
Standart gripten dünyada yılda 250 bin-500 bin, domuz gribinden 14 bin kişi öldü, 40 kişi de domuz gribi aşısından hayatını kaybetti.
MECLİS Araştırma Merkezi’nin aşı raporunda 17 Ocak 2010 itibariyle dünyada domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünden ölen sayısının 14 bin 142 olduğu belirtilerek, “Standart grip salgınlarında her sene dünyada 250-500 bin insanın öldüğü düşünülürse büyük paniğe yol açan uyarıların pek isabetli olmadığı ortaya çıkmaktadır” denildi. TBMM Araştırma Merkezi’nin hafta içinde yayımladığı raporda şu görüşler yer aldı: “Pandemik grip, kuş gribi, SARS ve benzeri hastalıklara yol açan virüslerin laboratuvarlarda yapay olarak üretildiğine dönük bir girişim olduğuna dair komplo teorileri kuşkuları beslemiştir. Bakan bizzat aşı olurken Başbakan’ın aşı olmayacağını ilan etmesi de tereddütleri artırmıştır.”
Aşı olmanın yararları fazla
“Aşı olmanın yararları risklerinden çok daha ağır basmaktadır. Bununla birlikte milyonlarca kişiye yapıldıktan sonra ne gibi nadir vakaların yaşanabileceğini kestirmek mümkün değildir. Bu tür durumlar genellikle aşıdan itibaren birkaç dakikadan birkaç saate kadara gerçekleşir.”
40 kişi aşıdan öldü
“Aşı Yan Etkilerini Raporlama Sistemi’nde (VAERS) toplanan bilgiye göre 15 Ocak 2010 itibariyle 8 bin 294 yan etki vakası tespit edilmiştir. Bunun yüzde 94’ü ciddi olmayan etkilerdir. Yüzde 6’sını oluşturan 523’ü ise hayati tehlike, ölüm, ağır sakatlanma, doğumda anormal durumlar ve hastanede yatış gibi ciddi etkilerdir. 440 ciddi vakanın 40’ı ölümle sonuçlanmıştır.”
Komplo teorileri baskın çıktı
ÖZELLİKLE grip aşısı ve grip ilacı üreten firmalar, 2009-2010 kışının çok büyük salgınlara yol açacağını vurgulamışlardır. Kampanyalara rağmen kamuoyunda ciddi bir güven sorunu ortaya çıkmıştır. İngiltere’de bu kış 19 bin-65 bin kişinin domuz gribinden ölebileceği uyarısı yapılmıştı, aralık ortası itibariyle 79 ölüm vakası ifade edilmiştir. Aşı konusu hem siyasilerin tutumu hem medyanın etkisiyle komplo teorilerinin baskısı altında kalmıştır.”