Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, Vali Gazi Şimşek, yaklaşık 900 çocuk için usulsüz ve sahte rapor düzenlendiğini açıkladı. Denizli'deki birçok özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi büyük bir yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalırken, soruşturma, bir özel eğitim merkezi üzerinde yoğunlaştı.
Akıllara durgunluk veren vurgun olayı Üçler İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi S.G.'nin annesi Emel G. ve babası Ramazan G.'nin dikkati sayesinde ortaya çıkarıldı. Bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi görevlisinin, çocuğunun devletin maddi yardımıyla daha iyi ve özel eğitim alacağını ileri sürmesi üzerine, kuruma vekaletname verdi. Emel G. bir süre sonra da okula vermek için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden çocuğuyla ilgili rapor istedi, ancak olumsuz yanıt aldı.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin tutumundan rahatsız olan Emel G., bunun üzerine araştırma yaptı ve Servergazi Devlet Hastanesi'nden, oğlu adına ‘54 zeka seviyesi ve yüzde 40 işgücü kaybı’ olduğu yolunda rapor alındığını belirledi. Araştırmasına devam eden Emel G., bu raporla da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde, oğluna özel eğitim verildiği belirtilerek, SSK'dan ayda 329 YTL eğitim bedeli alındığı bilgisine ulaştı.
Mahallesindeki bazı komşularının da çocukları için aynı şekilde vekaletname verdiğini de öğrenen Emel G. eşi Ramazan G. ile birlikte noterden, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine ihtarname göndererek vekaletnameyi fesh ettiğini bildirdi. Konuyu SSK Bölge Müdürlüğü'ne bir yazıyla bildirdi.
Bu arada, durumu komşularına anlatan Emel G. onların da verdikleri vekaletnamelerini feshetmelerini istedi. Aileler birer birer vekaletnameleri feshederken, yapılan başvuruların arttığını gören SSK Müdürü Aylan Dorum, durumu Vali Gazi Şimşek'e aktardı.
Zeka geriliği raporu verilen çocuklar arasında bu yıl eğitim gördüğü Üçler İlköğretim Okulu'ndan başarılı olduğu için takdirname alan beşinci sınıf öğrencisi Ç.Ö. ile B.Ö., K.A., kardeşi A.A., B.N.T.'nin de bulunduğu belirlendi. Bu öğrencilerden B.Ö. için alınan raporda zeka seviyesinin yüzde 48, işgücü kaybının yüzde 40, B.N.T. için alınan raporda da zeka seviyesinin yüzde 58, işgücü kaybının yüzde 60 olarak gösterildiği öğrenildi. Okulundan takdirname alan Ç.Ö. için Servergazi Devlet Hastanesi'nden alınan raporda zeka seviyesi 68, işgücü kaybı ise yüzde 40 olarak gösterildi.
Takdirname alan B.Ö'nün babası M.Ö., Yurtseven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi F.Y.'nin kendisine, “Kızınız iki yıl eğitim göreceği için problem çıkmaz. Siz korkmayın bize güvenin” dediğini iddia ederek “Bu haksızlığı kabul edemedim ve Emekli Sandığı’na dilekçe göndererek iptal işlemleri yaptım” dedi.
Soruşturmanın odağındaki Yurtseven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi F.Y. ise iddiaların asılsız olduğunu belirtti. F.Y. “Bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Diğer kuruluşlar bu dedikoduları karalama amaçlı gündeme getiriyor. Sanırım bu, rekabetten olsa gerek” diye konuştu.
Bu arada, ailelerin bir çoğu vekaletnamelerin noter kanalıyla feshinin ardından, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine dava açtıkları da belirtildi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki rapor skandalının kendisine bildirilmesi üzerine Vali Gazi Şimşek harekete geçerek soruşturma başlattı. Şimşek, konunun bilgi ve teknik gerektiren soruşturma olduğu düşüncesiyle Sağlık Bakanlığı'ndan müfettiş istedi.
Bakanlığın gönderdiği müfettiş tarafından soruşturmanın 20 gündür kapsamlı olarak yürütüldüğünü söyleyen Gazi Şimşek, verdiği rakamlarla vurgunun büyüklüğünü de gözler önüne serdi. Şimşek, “Konuyla ilgili bir ay önce bize bilgi ulaştı. Valilik olarak inceleme başlattık. Araştırmalarda işin boyutunun çok büyük olduğunu gördük. Bakanlıktan müfettiş istedik. Normal zeka seviyesindeki yaklaşık 900 çocuğa geri zekalı raporu verilmiş” dedi. Sağlık raporlarının 400’ünün sahte, 500’ünün usulsüz hazırlandığını kaydeden Vali Şimşek, kesin bilgilere araştırma bittikten sonra ulaşılacağını söyledi.
Denizli Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi sayılarının artmasının şüphe çektiğini dile getirdi. Denizli’de 10 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden 3 bin çocuğun hizmet aldığını hatırlatan Ekici, yeni düzenlemeye göre çocukların özel eğitime ihtiyacı olup olmadığının rehberlik ve araştırma merkezlerindeki rehber uzmanların vereceği rapor sonrasında belirleneceğine dikkat çekerek, “Böylece usulsüz olarak iş yapılması da engellenecek” dedi.
Bu arada, soruşturma kapsamında, raporların bir çoğunun Servergazi Devlet Hastanesi tarafından verilmesi dikkat çekerken, müfettişin hastanenin raporlarını incelediği belirtildi. SSK Bölge Müdürü Ayhan Dorum da kendilerine gelen başvurular üzerine konuyu Valiliğe ilettiklerini, Bakanlığa da bilgi verdiklerini söyledi.