Nokia Ovi ile internete ’kapı’ açtı, Apple ve Google’a rakip oldu

Güncelleme Tarihi:

Nokia Ovi ile internete ’kapı’ açtı, Apple ve Google’a rakip oldu
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 31, 2007 00:00

Nokia, Fince ’kapı’ anlamına gelen Ovi adını verdiği yeni içerik servisiyle sadece ’cep’le sınırlı kalmayacağını gösterdi. Yeni vizyonunu internet şirketi olarak belirleyen Finli şirket, vereceği hizmetlerle Apple, Yahoo ve Google gibi devlere rakip çıkacak.

MP3 çalar iPod’un üreticisi Apple, iPhone’la cep telefonu üreticilerine rakip çıkarken, cep telefonu üreticileri de yeni servisleriyle müzik indirme ve internet pazarında Apple’a rakip oluyor. Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia, Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’da düzenlediÄŸi ’Nokia:Go Play’ etkinliÄŸinde tanıttığı, internet servisi Ovi’yle, Apple’ın yanında Google ve Yahoo’ya da rakip olacak. Fince kapı anlamına gelen Ovi’nin sitesi üzerinden fotoÄŸraf paylaşımı, tv, çok kullanıcılı oyun, müzik, navigasyon ve sosyal iletiÅŸim ağı hizmetleri alınabilecek. Nokia, tanıttığı yeni oyun ve müzik telefonlarıyla da MP3 çalar üreticileri ve oyun konsollarına da rakip olacak. Â

HER ŞEY BİR ARADA: Nokia Cep Telefonu Bölümü Başkanı Kai Öistamö, müzik sektörünün büyüklüğünün son iki yılda üçte bire indiğini aktararak, "İndirilebilir müzik pazarı 5.5 milyar Euro. Biz de bu pazarda varız. Şu anda pazarda olan firmadan daha fazla müzik içeriğiyle pazara gireceğiz. Sayılarımız milyonlarla ölçülemeyecek. İnsanlar telefonlarının müziksiz olmayacağını söylüyor ama biz artık müzik telefonu düşünüyoruz" dedi. Öistamö, cihazların tek başına işe yaramadığını servislerle desteklendikleri zaman işe yaradıklarını ifade ederek, insanların her şeyi bir arada yapmak istediğini, bu nedenle de Ovi’yi yarattıklarını, bu site üzerinden fotoğraf paylaşımı, tv, çok kullanıcılı oyun, müzik, navigasyon ve iletişimin mümkün olacağını kaydetti.

İNTERNET ŞİRKETİ OLACAĞIZ: Nokia Avrupa Multimedya Satış ve Kanal Yönetimi Başkan Yardımcısı Mads Winblad da, iPhone’u yeni rakipleri olarak adlandırarak, "Yahoo ve Google’da hizmetleri için yeni cihazlar pazara sunacaklarını açıkladı. Bu yeni rakiplere ciddi bakıyoruz. Bunlarla mücadele edeceğiz. Biz de internetle ve yeni servislerimizle onların alanlarına gireceğiz. Bu nedenle internet şirketi olma hedefi koyduk. Tüketici servisleri alanında da oynamak istiyoruz" diye konuştu.

SERVİSLER TÜRKİYE’YE GELECEK: Türkiye pazarı hakkında da bilgi veren Winblad, multimedya telefonların Türkiye’de satışlarının çok iyi gittiğini belirterek, Türk kullanıcıların multimedya ve cep telefonundan internet servislerine adapte olduğunu söyledi. Müzik servislerinin gelecek yılın ilk yarısında Türkiye’de de uygulamaya konulacağı bilgisini veren Winblad, müzik telefonlarının ise bu yılın son çeyreğinde Türkiye’de pazara sunulacağını aktardı.

TÜRKİYE İYİ PAZARIMIZ: Winblad, Türkiye’yi iyi ve ilginç bir pazar olarak değerlendirerek, "Türkiye her zaman iyi bir pazar oldu bizim için. 1994’de girdiğimiz pazarda devamlı büyüdük" açıklamasını yaptı. Tüketim alışkanlıkları açısından bakıldığında Türklerin internet browser’ı (tarayıcı) daha fazla kullandığını ancak özellikle giriş seviyesindeki cihazların satışının yüksek olduğunu ifade etti.

PAZAR PAYLARI İNİP ÇIKABİLİR: Winblad, daha önce yüzde 60 olan pazar paylarının son dönemde yüzde 54’lere düşmesinin nedeni konusunda sorulan soruyu şöyle yanıtladı: "Pazar payları her zaman aşağı, yukarı hareket eder. Ama genel olarak performansımızdan memnunuz. Türkiye’de çok iyi pozisyonumuz var. Bazen payımız inip çıkabilir ama bunu düzeltme planlarımız da var. Pazar payımızı eski haline getirmek için mücadele edeceğiz."

Ovi’de neler var

FİNLANDİYALI cep telefonu üreticisi Nokia, tanıttığı Ovi ile pek çok internet sevisi de sağlıyor. Fince’de "kapı" anlamına gelen Ovi, bir yandan Nokia’nın mobil servislerine açılan bir kapı görevi üstlenirken, diğer yandan da kullanıcıların sosyal iletişim ağlarına, topluluklarına ve içeriklerine kolayca erişebilmelerini sağlıyor. Ovi kapsamındaki Nokia Music Store ve N-Gage, kullanıcıların pek çok sanatçıya ve oyun yayıncısına ait müzikleri ve oyunları keşfetmelerini, denemelerini ve satın almalarını kolaylaştıracak. Ovi şemsiyesi altında, uyumlu mobil cihazlara doğrudan harita ve şehir rehberi gibi navigasyon servisleri sağlayan Nokia Maps de yer alacak. Nokia, yakın gelecekte Ovi’ye daha başka internet-tabanlı servisler de eklemeyi hedefliyor.

Yeni modeller oyun ve müzik odaklı

NOKIA
pazara sunduğu yeni cep telefonlarında oyun ve müzik özelliklerini ön plana çıkartıyor. Nokia, müzik ve oyun odaklı dört yeni modelini İngiltere’nin başkentı Londra’da Nokia Go Play etkinliğinde tanıttı. Eğlence, müzik ve oyun odaklı bu yeni cihazlar, Nokia N81, Nokia N95 8GB, Nokia 5310 XpressMusic ve Nokia 5610 XpressMusic’ten oluşuyor. Avrupa’da bu yılın dördüncü çeyreğinde, Türkiye’de ise gelecek yılın başında piyasada olacak yeni cihazların ortak özellikleri ise genişletilmiş hafıza, özel müzik ya da oyun tuşları, geniş ve parlak ekran, artırılmış batarya performansı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!