Nobelli aktivist tepki gelince itiraf etti: Bilmiyordum, pardon!

Güncelleme Tarihi:

Nobelli aktivist tepki gelince itiraf etti: Bilmiyordum, pardon
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2012 00:00

Yemenli kadın hakları savunucusu ve Nobel Barış ödülü sahibi Tevekkül Karman, bugün Boğaziçi Üniversitesi'ndeydi. Türkiye'nin Arap Baharı için bir rol modeli olduğunu söyleyen Karman, öğrencilerden, "Hapiste 100'den fazla gazeteci varken Türkiye rol modeli olabilir mi?" tepkisi gelince, "Böyle bir durum olduğunu bilmiyordum, pardon" diyerek özür diledi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu bu sabah tıklım tıklım doluydu. Çünkü okulun çok önemli bir konuğu vardı: Tevekkül Karman.

 

Karman’ın özellikleri say say bitmiyor: Gazeteci, insan ve kadın hakları aktivisti, Yemen’deki ayaklanmaların uluslararası kamuoyundaki yüzü, 2011 Nobel Barış Ödülü’nü alan üç kadından biri. Bugüne kadar Nobel alan ilk Yemenli, ilk Arap ülkesi vatandaşı, ikinci Müslüman kadın ve en genç Nobelli.

 

Herkes bu kadar kritik bir dönemde Türkiye'ye gelmiş bu önemli bir ismin ne diyeceğini merak ediyordu. Öğrenciler, öğretim görevlileri, medya... O kadar kalabalıktı ki zamanında yetişemeyenler, yerlere oturmak zorunda kaldı.

 

Haberin Devamı

Karman, öğrencilerle çok enteresan bir sohbet gerçekleştirdi.

 

Konuşmasına, kendisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından dolayı mutlu, gururlu olduğunu söyleyerek ve “Türkiye artık benim vatanım” diyerek başlayan Karman, ülkesi Yemen’de yaşanan ve Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in koltuğunu terk etmesiyle sonuçlanan protestolardan çok Suriye’ye değindi.

 

/images/100/0x0/55eb1684f018fbb8f8aa3e3b
TÜRKİYE’YE SURİYE ÇAĞRISI

Suriye’deki muhalif protestoculardan bahsederken “biz” diye konuşan Karman, Türkiye'nin Suriye konusunda en önemli rolü oynayacak ülke olduğunu söyledi.

 

Ülkede bir yıldan fazladır devam eden olayları “devrim” olarak nitelendiren Karman’a göre, muhaliflerin önündeki en büyük engel, uluslararası kamuoyunun zayıf desteği.

 

Esad’a karşı yeterince baskı uygulanmadığını vurgulayan Karman, rejimin hala parası olduğunu ve bu nedenle önde gelen yöneticilerin mal varlıklarının dondurulmasının gerektiğinin de altını çizdi.

 

Haberin Devamı

PEKİ TÜRKİYE NE YAPMALI?

“Suriye halkının korunması ve desteklenmesi için en büyük sorumluluk Türkiye'nin omuzlarında” diyen Karman, Türkiye'nin adım atması halinde, uluslararası kamuoyunun da harekete geçeceğini ifade etti.

 

Karman’a, “Peki 'Türkiye’nin adım atması gerek' derken nasıl bir adımdan bahsediyorsunuz?” diye sordum. “Bir, iki, üç diye bir liste halinde sayamıyorum ama en büyük sorumluluk Türkiye’nin” diye cevap verdi.

 

Hatay’da Suriyeli muhaliflerin kaldığı kampları ziyaret ettiğini de anlatan Karman, her şeyin çok güzel olduğunu, kamplardan son derece iyi bir izlenimle ayrıldığını belirtti. Karman, “Ben bu konuda iyimserim, Esad’ın günleri sayılı. Kazanacaklar. Sokaklara çıkma kararını verdiklerinde kazanmışlardı zaten” dedi.

 

Haberin Devamı

“TÜRKİYE, DEMOKRASİSİYLE BİZİM ROL MODELİMİZ”

Karman için Türkiye aslında sadece Suriye konusunda değil, genel olarak Arap Baharı çerçevesinde çok önemli. Zira Karman, Türkiye’nin ekonomisi, kültürel çeşitliliği ve demokrasisiyle bir rol model olduğuna inanıyor.

 

Dinleyiciler arasından bir öğrenci, Karman’ın bu sözleri üzerine, “Türkiye'de 100'den fazla tutuklu gazeteci var. Böyle bir durumda, bu sorunlu demokrasiyle Türkiye nasıl rol model olabilir?” sorusunu yöneltti.

 

 “İfade özgürlüğünün sınırı, kırmızı çizgisi olmaz” diyen Karman, Türkiye’de böyle bir durum yaşandığından haberdar olmadığını söyledi.

 

“ERDOĞAN’I ARAYACAĞIM”

Karman, “Ben Türkiye'de böyle bir şey olduğunu bilmiyordum, özür dilerim. Eğer gerçekten böyle bir durum varsa, bu çok kötü. Yeni bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayacağım. Gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep edeceğim. Bu Türkiye’nin beyaz yüzünde kara bir leke” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Hatta Kerman, “İsterseniz çadırlarımızı kuralım, bu kampusu Özgürlük Meydanı’na çevirelim, ben sizinle birlikte protestolara hazırım” diyerek salondakileri güldürdü. Kerman, Erdoğan ve kabinesinin ifade özgürlüğüne sahip çıkacağına inandığını belirterek, “Ben onlara güveniyorum. Arap dünyası onlara güveniyor” dedi.

 

Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü de hatırlatan Karman, “Başbakan, Yemen'e yardım için talimat verdi. Bu hafta Yemen’den 50 yaralıyı tedavi için Türkiye’ye getireceğiz. Türkiye ayrıca Yemen’de üç hastane inşa edecek. Bunlar yeni Yemen’in inşası için çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

Haberin Devamı

Sevin Turan

seturan@hurriyet.com.tr

http://twitter.com/sevinturan 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!