Nobel ödüllü fizikçi Grünberg Eskişehir'de

Güncelleme Tarihi:

Nobel ödüllü fizikçi Grünberg Eskişehirde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2008 19:41

Anadolu Üniversitesinin (AÜ) 50. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Eskişehir'e gelen 2007 Nobel Fizik Ödülü Sahibi Prof. Dr. Peter Grünberg, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Atatürk Kültür Merkezinde “Manyetik Direnç” konulu konferans veren Prof. Dr. Grünberg, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Yoğun ilgiyle karşılaşan 69 yaşındaki Prof. Dr. Grünberg, yaptığı çalışmaların, günlük hayatın vazgeçilmezleri haline gelen bilgisayarların hafızalarının önemli ölçüde artırılması ve dijital kamera ve müzik çalarlar gibi yeni elektronik neslinin gelişimine öncü olması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Yarın Türkiye'den ayrılacak Prof. Dr. Grünberg, Albert Fert ile rastlantısal olarak buldukları dev manyetik direnç ile 2007 Nobel ödülüne layık görülmüştü. İki bilim adamının bu buluşu, sabit disklerdeki gigabyte (GB) teknolojisinde çığır açmıştı.

PETER GRÜNBERG VE BULUŞU

Alman fizikçi Prof. Dr. Grünberg, 1988 yılında manyetik alandaki küçük değişimlerin elektrik direncinde büyük değişimlere neden olduğu “dev manyetik direnci” - Giant-Magnetoresistance Effect (GMR) keşfetti.

Prof. Dr. Grünberg, spintronikin gelişmesine öncü olan bu buluşu ile 2007 yılı Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.
Grünberg bu ödülü, birbirlerinden bağımsız olarak aynı etkiyi keşfeden Fransız fizikçi Albert Fert ile paylaşmıştı.
GMR'nin keşfi, yeni nesil sabit disk depolama alanında çığır açmış ve bilgisayarlardan mobil eğlenceye kadar günlük hayatın pek çok alanında etkisini göstermeye başlamış, hafif, minyatür sabit disklerin ortaya çıkması, MP3 çalar ve dijital kamera gibi mobil aygıtlar için de öncü olmuştu.

Hemen hemen bütün bilgisayar, dijital kamera ve MP3 çalarlarda kullanılmaya başlanan, daha hızlı ve kolay veri depolamayı sağlayan GMR tekniği nanoteknolojinin ilk uygulamalarından biri olma özelliğini de taşıyor.

Bilgisayarların sabit disklerine kayıtlı bilgilerin okunmasında devrim yaratan GMR ile ilgili çalışmalar, sabit disklerin kullanılabilir veri depolama yoğunluğunda 50 kat artış elde edilmesini sağladı. 1997'de yaklaşık olarak 10 GB olan sabit disk kapasitesi, günümüzde 100–500 GB arasında.

Bu çok yönlü teknoloji, sabit disklerin yanı sıra uçucu olmayan hafıza çipleri, araçlardaki ABS fren sistemleri için sensör ve tıbbi implantların üretimi gibi uygulamalarda da başarılı bir şekilde kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!