Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2010 18:45

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen ile İngiliz ve Güney Kıbrıs vatandaşı Christopher A. Pissarides paylaştı.

Üçlü bu ödüle layık görülmesine neden olan teori, çok sayıda iş açığı olduğu zaman, niçin çok sayıda kişinin işsiz kalabildiği ve ekonomi politikasının işsizliği nasıl etkilediği sorularına yanıt vermek için geliştirildi. Bu teori aynı zamanda istihdam piyasasından başka piyasalara da uygulanabiliyor.
Bu teoriye göre, birçok piyasada, alıcılar ve satıcılar her zaman birbiriyle hemen ilişki kurmuyor. Bu, örneğin işçi bakan işverenler ve iş bulmaya çalışan işçiler gibi düşünüldüğünde, arama süreci zaman ve kaynak gerektirdiği için piyasada bir uyuşmazlık ortaya çıkıyor. Bu tür arama piyasalarında bazı alıcıların talepleri karşılanmazken, bazı satıcılar arzuladıkları kadar satamıyorlar. Eş zamanlı olarak emek piyasasında iş açıkları ve işsizlik söz konusu oluyor.
Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazanan üçlü, arama piyasaları için teorik bir çerçeve formüle ettiler. Diamond, arama piyasalarının temellerini çözümlerken, Mortensen ve Pissarides, teoriyi geliştirdi ve emek piyasasına uyguladı. Bu model, işsizlik, iş açığı ve ücretlerin ekonomi politikası ve düzenleme tarafından etkilenme yollarının anlaşılmasına yardımcı oldu. Bu teoride fazla cömert işsizlik maaşının yüksek işsizlik oranın artmasına ve uzun arama sürelerine yol açacağı savunuluyor.
Arama teorisi istihdam piyasasına ilaveten özellikle konut piyasası olmak üzere diğer birçok alanda da uygulanıyor. Örneğin konut piyasasında, bir eve alıcı bulmanın ve tarafların fiyat üzerinde anlaşmasının zaman alması nedeniyle zamanla satılık ev sayısı değişiyor. Arama teorisi para teorisi, kamu ekonomileri, finansal ekonomiler, bölgesel ekonomiler ve aile ekonomileriyle ilgili soruları irdelemede de kullanılıyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ekonomi profesörü olan ABD vatandaşı Peter A. Diamond, sosyal güvenlik, emeklilik ve vergilendirme alanlarındaki çalışmalarıyla biliniyor. ABD Başkanı Barack Obama Diamond'ı ABD Merkez Bankası (Fed) üyeliği için aday gösterdi, ancak Senato'daki Cumhuriyetçiler ulusal ekonominin iç çalışmalarını incelemede sınırlı deneyimi bulunduğu gerekçesiyle Diamond'ın adaylığına itiraz ettiler. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Diamond'ın MIT'deki öğrencilerinden biriydi.

“ÖDÜLÜ KAZANMAM TAMAMEN SÜRPRİZ”

Lefkoşe doğumlu İngiliz ve Güney Kıbrıs vatandaşı Christopher A. Pissarides ise ödülü kazanmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Ödülü kazanmam tamamen sürpriz. Mutluluk, sürpriz olarak geldiğinde daha anlamlı oluyor” dedi.
Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'nda ekonomi profesörü olarak çalışan Pissarides, ödülü kazandığı haberini, “sürpriz, mutluluk ve genel memnuniyet karışımı” bir duyguyla aldığını belirterek, “Bu ödül o kadar büyük ki onu aldıktan sonra bile alacağınıza inanamıyorsunuz” diye konuştu.
Çalışmasının Atlantik'in iki tarafında resmi düşüncenin oluşmasına da yardımcı olduğunu söyleyen Pissarides, İngiliz hükümetinin uzun süre işsizlikten sonra 18-24 yaşındaki gençlerin istihdam piyasasına kazandırılması girişiminin “çok büyük oranda kendi çalışması temel” alınarak yapıldığını ifade etti.
Northwestern Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Mortensen ise şu sıra Danimarka'da Aarhus Üniversitesi'nde misafir profesör olarak bulunuyor.
Üniversite sözcüsü Anders Correll, Mortensen'in, ödülü kazandığı için “çok çok mutlu, ancak aynı zamanda sakin olduğunu” söyledi.
İsveç Bilimler Akademisi'nden kendisine telefonla ulaştıklarında meslektaşlarıyla öğle yemeğinde olduğunu söyleyen Mortensen de, “Masada oturuyordum ve sanırım onlar yüzümdeki gülümsemeden ne olduğunu anladılar. Herkes bugünün o gün olduğunu biliyordu” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!