hurriyet.com.tr / Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2012 15:34
Nobel Ödülleri içinde en fazla merak uyandıran bölüm olan Edebiyat ödülünü sizce hangi yazar kazanacak?
İsveç Akademisi, dün bir basın açıklaması yaparak, Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yıl kime değer görüldüğünü 11 Ekim'de, Türkiye saatiyle 14.00 sıralarında duyuracaklarını bildirdi. Son 50 yıldır ödüle kimlerin başvurduğu, aday olarak kimlerin değerlendirildiği açıklanmasa da İngiltere'de yayımlanan Guardian, dünyanın en büyük bahis şirketi Ladbrokes'un konuya ilişkin tahminlerini yazdığından beri ödül için bazı isimler telaffuz ediliyor. Şirket geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan İsveçli şair Tomas Tranströmer'i en güçlü adaylar listesinin ikinci sırasına yerleştirmişti.
Ladbroke'un bu yılki tahminleri arasında Türkiye'de de geniş bir okur kitlesi bulunan Japon yazar Haruki Murakami, Suriyeli şair Adonis, Çinli yazar Mo Yan, Hollandalı yazar Cees Nooteboom, Britanyalı yazar Ian McEwan ile söz yazarı Bob Dylan bulunuyor. İsveç Akademisi'nin Başkanı Peter Englund, bu yıl listelerinde bulunan 210 yazardan 46'sının listede ilk kez yer aldığını açıklamıştı.
|
YAZARLARI TANIYALIMHaruki Murakami: 12 Ocak 1949'da Japonya'nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Babası bir Budist din adamı olan Haruki gençliğinin büyük bir bölümünü Kobe'de geçirdi.
Üniversite öğrenimini Tokyo’daki Vaseda Üniversitesi'nde tamamlayıp 1975’te mezun oldu.
1986 - 1995 arasında ülkesinden uzakta Avrupa ve ABD’de yaşadı. Yazarı dünyaya tanıtan ve kendinden söz ettiren kitabı tam 16 dile çevrilen “İmkânsızın Şarkısı (Norvei no Mori)” (1987) oldu. Haruki Amerikan kültürünün etkisi altında kaldığı ve aşırı Batıcı olduğu yönünde eleştirilere maruz kalsa da Japonya’nın 20'nci yüzyıldaki en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilir.
Adonis (Ali Ahmet Said Eşber): 1930'da Suriye'de Lazkiye'nin Kassabin köyünde doğdu. 1950'de Şam Üniversitesi'nin Edebiyat bölümüne girdi. Ülkenin bağımsızlığa kavuşması sürecini yaşadı.
Suriye'de bulunan Fransız kuvvetlerine karşı gösteriler örgütledi. İlk şiirlerini bu sırada yayınladı. Beyrut Saint Joseph Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. “Şiir” dergisini çıkarttı. Bu dergi tüm Arap dünyasını etkiledi. 1961'te Lübnan vatandaşlığına geçti ve Adonis ismini aldı. Ortadoğu'dan Fas'a kadar tüm Arap şiirini etkileyen Adonis, Arap şiir geleneğinden koparak şiiri özgünleştirdi. Arap şiirinin kendi kimliğini yitirmeksizin dünya şiiriyle ilişki kurmasına çalıştı. Beyrut iç savaşından sonra Paris'e yerleşti. Şiir kitaplarından bazıları: Şamlı Mihyar'ın Şarkıları (1961), New York'a Mezar (1989), Arap Şiirine (poetikasına) Giriş
Mo Yan: 1955'te dünyaya gelen yazar, "gelmiş geçmiş en meşhur Çinli yazar; sıklıkla sansüre maruz kalmış, eserleri korsan yollarla okurlara ulaşmıştır" ifadeleriyle anılıyor.
1987 yapımı Kızıl Darı Tarlaları (Red Sorghum) adlı filme ilham veren iki romanıyla Avrupa ve ABD'de ünlendi. Franz Kafka ve Joseph Heller'e Çin'in verdiği cevap olarak niteleniyor.
Cees Nooteboom: 1933'te Hague'da doğan yazarın babası, 1945'teki bir bombalı saldırıda yaşamını yitirdi.
Annesi 1948'de yeniden evlendikten sonra Katolik üvey babası tarafından dini eğitim veren ortaokullara kaydedildi.
Ortaöğretimini Utrecht'te tamamladıktan sonra bankacı olarak Hilversum'da işe girdi. Ardından Avrupa seyahatleri başladı. Haftalık yayımlanan Elsevier adlı derginin kadrosunu girdi.
1957- 1960 arasında burada çalıştıktan sonra de Volkskrant adlı gazeteye geçti. Burada yedi yıl çalıştı. Ardından Avenue adlı derginin gezi editörü oldu. Gezme tutkusunu sıklıkla yansıttığı kitaplarıyla birçok edebiyat ödülü aldı.
Ian McEwan: 21 Haziran, 1948 doğumlu, Man Booker Ödülü sahibi İngiliz roman yazarı.
İngiltere’nin Aldershot kasabasında doğan McEwan çocukluğunun büyük bir kısmını subay olan İskoç babası David McEwan’ın atandığı Doğu Asya, Almanya ve Kuzey Afrika’da geçirdi.
Woolverstone Hall School, University of Sussex ve University of East Anglia’da öğrenip gören yazar, Malcolm Bradbury’nin öncülük ettiği “Yaratıcı Yazarlık Kursu”nun ilk mezunlarından biri oldu. 1997’den yayınlanan ve erotomani hastalığına yakalanmış bir insanı konu alan Sonsuz Aşk (Enduring Love) isimli romanı Man Booker Ödülü aday listesinde yer alamamasına rağmen pek çokları tarafından bir başyapıt olarak nitelendirildi. McEwan Booker Ödülü’nü 1998'de Amsterdam’da Düello (Amsterdam) isimli romanı ile aldı. Bir sonraki romanı Kefaret (Atonoment, 2002) de çok büyük beğeni kazandı. Time Dergisi eseri 2002'nin en iyi romanı ilan etti ve roman Booker Ödülü aday listesine girdi.
Bob Dylan: 1941'de ABD'nin Minnesota eyaletinde doğdu. Hibbing şehrinde büyüdü. Büyükbabası Zigman Zimmerman ve babaannesi Anna Zimmerman Trabzon'dan (Osmanlı Devleti) Rusya İmparatorluğu'na göç etti.
1905'te antisemitizm yayılınca ABD'ye göç ettiler. Dylan 2004'te Chronicles: Volume One adlı anılarında babaannesinin ailesinin Kağızmanlı, sülalesinin ise aslen İstanbullu olduğunu yazdı. İlk albümü 1963'te piyasaya çıktı. Şarkılarında savaşların anlamsızlığından, Tanrı’dan, adaletsizlikten, seksten, aşktan, sevgiden bahsederek, farklı kesimlerin tepkisini çekti. Dylan klasikleri arasından en öne çıkanlar "Knockin' on Heaven's Door" ile "One More Cup Of Coffee" oldu.