Nobel Barış Ödülü tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Nobel Barış Ödülü tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2001 19:44

Dünyanın en prestijli ödülleri olan Nobel Ödülleri bu yıl 100'üncü kez veriliyor. ABD'ye yapılan saldırı sonrasında ortaya çıkan savaş tehlikesi Nobel Barış Ödülü'nü tehlikeye soktu.

Nobel Ödülleri entelektüel hayatın en önemli ama bir o kadar da tartışmaya yol açan ödülleri olarak biliniyor. Örneğin, Nobel Barış Ödülü Henry Kissinger'e verilirken Ghandi'ye verilmemiş, Churchill edebiyat ödülünü alırken, Tolstoy ödüle layık bulunmamıştı. Ünlü Fransız yazar Jean-Paul Sartre Nobel Ödülü'nü okurlarına karşı sorumluluğunu kötü etkileyeceğini belirterek reddetmişti.

Tıp, edebiyat, fizik, kimya, ekonomi ve barış için verilecek Nobel Ödülleri 8-12 Ekim arasında Oslo ve Stockholm'de açıklanacak. Ödüller, Alfred Nobel'in 105. Ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta İsveç ve Norveç kralları tarafından törenlerle sahiplerine verilecek.

PARLAMENTO SEÇİYOR

Edebiyat, tıp, fizik ve kimya dalındaki ödüller İsveçli yetkililer tarafından veriliyor. Barış Ödülünü alacak kişiyi Norveç Parlamentosu seçiyor (Norveç, 1905'e kadar İsveç'e bağlıydı).

Ekonomi Ödülü ilk kez 1969'da İsveç Merkez Bankası'nın 300. Yılını kutlamak amacıyla verilmeye başlandı. Nobel Ödülleri'nin özelliği her dilden, dinden ve milletten insana hiçbir ayrım gözetmeden açık olması.

Diğer bir özelliği ise bilime, edebiyata ve barışa aynı derecede önem verilmesi ve para ödüllerinin hayli yüksek miktarda tutulması. 1901 yılında, verilen her ödülün miktarı bir profesörün yıllık maaşının 20 katı kadardı. Bu yıl miktarın her ödül için yaklaşık bir milyon dolar olacağı belirtiliyor.

Norveç Nobel Komitesi bu yıl Barış Ödülü'nü verirken oldukça zorlanacak. Bazı yıllarda Nobel Barış Ödülü’nü hak edenin olmadığını göz önünde bulundurunca ödülün verilmeme ihtimali yükseliyor.

Oslo'da aralık ayında, Mikhail Gorbachev, Lech Walesa, Dalai Lama gibi Nobel Barış Ödülü sahiplerinin bir araya geleceği bir dizi toplantı yapılacak. Toplantıda son gelişmeler tartışılacak.

Derleyen: Merve YENAL


Alfred Nobel kimdir?

Alfred Nobel 1833'de İsveç'in başkenti Stockholm'de doğdu. Çağdaşları onu dinamitin mucidi olarak tanıdı. Nobel bu icadı sayesinde Avrupa ve Amerika'da dinamit ve başka çeşit patlayıcılar imal eden bir şirketler imparatorluğu kurarak dokuz milyon dolarlık bir servete sahip oldu. Yalnız ve melankolik bir insan olan Nobel hiçbir zaman evlenmedi, hiçbir yere yerleşmedi. Vasiyetinde akrabalarının tüm karşı çıkmalarına rağmen her yıl insanlığa en büyük faydayı sağlayan kişilere beş ayrı dalda ödül verilmesini istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!