Nobel Barış Ödülü bu yıl Çin'e gitti

Güncelleme Tarihi:

Nobel Barış Ödülü bu yıl Çine gitti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2010 12:10

Ödül Komitesi'nin 2010 yılı Nobel Barış Ödülü'nü layık gördüğü Liu Xiaobo dünyanın en tanınmış siyasi tutuklularından biri.

Haberin Devamı

Václav Havel ve Desmond Tutu gibi önde gelen barış aktivistleri tarafından aday gösterilen Liu’nun suçu, Çin’de demokratik reformlar yapılması yönünde çağrıda bulunan ünlü Sözleşme 08’i yazanlardan biri olması.  

 

Temel insan haklarının korunması ve Çin’in tek partili sisteminde reform yapılması çağrısını içeren Sözleşme 08, 1977 yılında başta Havel olmak üzere bir grup Çek aktivistin hazırladığı Sözleşme 77’den esinlenilerek hazırlanmıştı.

 

Liu’nun eşi Liu Xia, Guardian’a yaptığı açıklamalarda Havel’in kendisini aday gösterdiğini bilse çok gururlanacağını söyledi. Liu, AFP haber ajansına ise, “Hükümet ona Nobel Barış Ödülü verilmesine karşı çıkıyor çünkü onun ve Çin’in içinde bulunduğu duruma (demokrasi ve insan hakları) dikkat çekileceğinden endişe ediyor. Eğer bundan korkmasalardı, onu bir makale yazdığı için 11 yıl hapse mahkûm etmezlerdi” dedi. 

 

Haberin Devamı

Pekin’deki evine düzenlenen bir polis baskını sonucu Aralık 2008’de tutuklanan 54 yaşındaki yazar, bir yıl sonra devleti çökertmeye çalışmaktan suçlu bulunarak 11 yıl hapse mahkum edildi.  

 

ÇALIŞMA KAMPINA GÖNDERİLDİ

Liu daha önce de 1989’da Tiananmen Meydanı’nda düzenlenen öğrenci hareketlerine katıldığı için tutuklanmış ve 1991'de serbest bırakılmıştı. Ancak protestolarında tutuklananların karşı devrimci isyan çıkarmakla suçlanmalarına karşı geldiği ve serbest bırakılmalarını istediği için tekrar tutuklandı ve 1996-1999 yıllarını çalışma kamplarına gönderildi.

 

Çin edebiyatında doktora yapmış olan ve Liu’nun, Tiananmen olayları yüzünden Pekin Normal Üniversitesi’nde ders vermesi yasaklandı. Çalışmalarının Çin’de yayımlanması yasaklanmış olmasına rağmen, Liu’nun yazıları Hong Kong ve dış ülkelerde basılma şansı buldu.

 

Haberin Devamı

Liu, İnsan Hakları Gözetleme Kurumu, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve diğer insan hakları örgütleri tarafından onurlandırıldı. Liu’nun, "The Noble Paradise of Power, the Hell for the Meek" adlı makalesi 2004 yılında Hong Kong İnsan Hakları Haberleri Ödülü’nü aldı.

 

Mayıs ayından bu yana Çin’in kuzeydoğusundaki Jinzhou, Liaoning’de bulunan bir hapishanede tutulan Liu diğer Çinli tutuklular gibi gri-beyaz hapishane üniforması giyse de onların aksine çalışmıyor. Zamanının büyük bir çoğunluğunu İngilizce çalışarak ve kitap okuyarak geçiren Liu’nun siyasi kitaplara erişimi yasak.

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor           

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                          
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Haberin Devamı


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!